Kaki razstruplja organizem in pomaga tudi proti stresu. Foto: EPA
Kaki razstruplja organizem in pomaga tudi proti stresu. Foto: EPA
Belokranjski kakiji

Goji jih tudi Tine Plut s Preloke, ki je za Slovensko kroniko razložil: "Kot zvesti gledalec vaše televizije s podeželja rad gledam tudi kmetijsko oddajo. V eni od njih ste pokazali, kako uspeva kaki v Strunjanu in sploh v Slovenskem primorju. Ko sem videl lepe plodove, mi je zaigralo srce. Zakaj ne bi zlata jabolka krasila tudi mojega sadovnjaka? Poskus se je odlično obnesel."

Tine in Anica Plut, njuni prijatelji, sosedi in sorodniki se vsako zimo sladkajo z domačimi kakiji. "Drevo ni zahtevno in nima škodljivcev, pridelek pa je v okolju, ker ni blizu nobene industrije, pravi bio," se pohvali lastnik sadovnjaka. V jeseni se ne jezi niti na ptiče, ki priletijo po svoj davek. Kaki na drevesih še zori, obrani plodovi pa bodo v domači kleti medili še kak mesec. Za decembrske praznike bodo tako že prava poslastica.

Sicer pa imajo na Preloki sadja za skoraj celo abecedo vitaminov. Kivijeva brajda je kljubovala vročemu poletju, smokve, so bogato rodile, kutino so predelali v marmelado in kompot, domačo limono pa bodo pozimi dodajali v čaj. Tujim sadnim sortam dela družbo v sadovnjaku še avtohtona nešplja.

Več o domačih kakijih lahko izveste v videoprispevku iz Slovenske kronike.

Petra Držaj, Foto: Jože Hartman

Belokranjski kakiji