Tudi v pasjih pakih je treba za svojim ljubljenčkom počistiti. Foto: BoBo
Tudi v pasjih pakih je treba za svojim ljubljenčkom počistiti. Foto: BoBo

V prestolnici sta za pse urejena dva javna parka, in sicer Severni mestni park in park v Štepanjskem naselju. Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so pojasnili, da letos ne načrtujejo ureditve novih površin, namenjenih psom. Prostor v Severnem mestnem parku je sicer le začasen, saj je v osnovi namenjen postavitvi spomenika in parkovni ureditvi, so dodali.

Zaradi pasjih parkov na MOL-u nimajo posebnih težav. "Nevšečnosti se pojavijo pri košnji in vzdrževanju, saj psi skopljejo jame, ki ovirajo košnjo. Opažamo tudi nedoslednost nekaterih lastnikov psov, ki ne pobirajo pasjih iztrebkov," so pojasnili v mestni službi za razvojne projekte in vlaganja. Parka sta sicer ograjena z mrežno ograjo in opremljena z dvojnimi vrati, ki preprečujejo pobeg psov. V parku so še klopi, pasja stranišča in koši za smeti. Stroški ureditve so bili okoli 13.000 evrov.

V Kopru razen lani urejenega pasjega stranišča s pitnikom drugih javnih površin za sprehajanje in igro psov za zdaj še ni. "Predvidevamo večjo ograjeno površino, namenjeno psom. Točna lokacija še ni določena, primerna in dostopna površina pa bi bila ob Semedelski cesti," so povedali na Mestni občini Koper. V izolski občini pa so pred kratkim ob obalnem pasu pri nekdanjem Delamarisu uredili pasjo plažo oziroma kopališče, kjer se psi lahko prosto kopajo.

Manj pa so zamisli o pasjem parku naklonjeni v Mariboru. Na občini so pojasnili, da projekt uvedbe javnega pasjega parka trenutno ne poteka. "Tudi v javnosti so mnenja o vzpostavitvi tovrstnega parka precej deljena, tudi med tistimi, ki so lastniki psov," je pojasnila tiskovna predstavnica občine Tatjana Štelcer. Dodala je, da nekateri namreč menijo, da se lahko pri večjem številu spuščenih psov, ki ni nadzorovano, zgodijo konflikti in poškodbe.

Tudi v Kranju ni posebej urejenega javnega prostora, ki bi bil namenjen le psom, na občini pa ureditve takšnih površin trenutno ne načrtujejo.