Svojo državljansko pravico je izkoristilo malo več kot polovica volivcev. Foto: RTV SLO
Svojo državljansko pravico je izkoristilo malo več kot polovica volivcev. Foto: RTV SLO
Podatki o udeležbi
Predsedniki oddali glas

volivcev, kar je 58,10 odstotka vseh.

V mestnih občinah je bila udeležba 55,51-odstotna. Za mesto župana v 210 občinah se je potegovalo 836 ljudi, medtem ko se je za naklonjenost 1.668.771 volilnih upravičencev potegovalo tudi 25.240 kandidatov za občinske svete. Istočasno so potekale še volitve članov v krajevne skupnosti.

Na dan volitev so na ministrstvu za notranje zadeve opazili 96 primerov kršitev volilnega molka. 43 primerov se nanaša na raznašanje letakov, 35 primerov na plakatiranje, 18 kršitev pa so opazili v sredstvih javnega obveščanja.

Kazen za kršitev
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje organizatorja volilne kampanje, če ta lepi nove plakate v času kampanje. Prepovedano je tudi uničevanje plakatov nasprotnikov. Za to je predvidena ista kazen.

Sredstva so omejena
Uradno volilno kampanjo organizirajo kandidati sami, njihovi predlagatelji, politične stranke ali drugi organizatorji. Sredstva za volilno kampanjo so omejena, in sicer na 40 tolarjev na volivca, zbirati pa se morajo na posebnem računu. V drugem krogu se lahko ta znesek poveča še za 20 tolarjev na volivca. Stroški kampanje za občinski svet ne smejo presegati 60 tolarjev na volivnega upravičenca. Delno povrnitev stroškov dobijo tisti, ki dobijo podporo vsaj 10 odstotkov volivcev.

Končni izidi šele v petek
Potem ko so se volišča zaprla, so komisije začele preštevati glasove. Občinske volilne komisije morajo Državni volilni komisiji uradne končne rezultate sporočiti najkasneje do petka, 27. oktobra. Kjer bo to potrebno, bo drugi krog lokalnih volitev 12. novembra.

Letos je kandidiralo deset odstotkov več kandidatov kot pred štirimi leti. Na en sedež v občinskem svetu pride kar osem kandidatov, posamezni županski sedež pa ima v povprečju štiri ljudi, ki bi ga radi zasedli.

Za svete večinski ali proporcionalni sistem
Na lokalnih volitvah imajo polnoletni državljani pravico voliti občinske organe le v svoji občini. Na lokalnih volitvah volijo tudi tujci, ki stalno živijo v občini.

V prvem krogu županskih volitev so se pomerili vsi kandidati za župana. Če je eden izmed njih že v prvem krogu dobil več kot 50 odstotkov podpore, je zmagovalec že po prvem krogu, sicer pa gresta dva z najboljšim volilnim izidom v drugi krog. V drugem krogu zmaga tisti, ki dobi več podpore volivk in volivcev. Volivec pri glasovanju obkroži številko pred enim kandidatom.

Pri volitvah v občinski svet sta predvidena dva volilna sistema. Večinski volilni sistem je v uporabi v občinah z manj kot 12 člani občinskega sveta, proporcionalni sistem pa za občine z 12 ali več člani občinskega sveta. V tem primeru je mogoče uporabiti tudi preferenčni glas. Občina ima lahko najmanj sedem in največ 45 članov občinskega sveta.

Podatki o udeležbi
Predsedniki oddali glas