Foto:
Foto:

Velikokrat je slišati tudi iz ust ljudi, da je pred volitvami asfaltiranih največ cest, kar pa je, predvsem v manjših občinah, ena izmed pomembnejših predvolilnih tematik.

Volilni molk
Če opazite kršitev volilnega molka, lahko to prijavite podnevi in ponoči. Foto: RTV SLO
Kako bomo volili
Precej prijav kršitev molka
Konec volilne kampanje

Na pristojnem direktoratu ministrstva za notranje zadeve so pojasnili, da največ prijav, kar 52, izvira iz Primorske, 28 iz Ljubljane in okolice, 38 iz Štajerske, 16 pa z Gorenjske. Kar 124 pritožb se nanaša na raznašanje propagandnega materiala, 12 prijavljenih primerov je povezanih s plakatiranjem, sedem pa z javnim predvajanjem predvolilnih oglasov.

Na Primorskem je šlo v večini primerov v zvezi s pritožbami za letak, ki so ga bralci Primorskih novic dobili skupaj s časopisom, vendar v časopisni družbi zanikajo povezanost s spornim letakom.

Na OKC so za MMC pojasnili, da je bila prva domnevna kršitev prijavljena v Mariboru, ko naj bi televizija predvajala predvolilni spot, druga pa v Štorah pri Celju, kjer naj bi se pri neki trgovini pojavil predvolilni plakat. Županski kandidati in predstavniki kandidatnih list so sicer za nagovor volivcev večinoma izkoriščali še zadnje petkove ure.

Število vseh prijavljenih kršitev se je precej približalo številki 159, kolikor je bilo kršitev v obeh dneh volilnega molka na zadnjih lokalnih volitvah leta 2002. Drugih posebnosti med volilnim molkom pristojne službe niso opazile.

Kam prijaviti kršitelje?
Morebitne kršitve lahko prijavite dežurni službi ministrstva za notranje zadeve, in sicer ponoči, med 19. in 7. uro, na številko 080-1200, ko se vam bodo oglasili v operativno-komunikacijskem centru generalne policijske uprave, podnevi med 7. in 19. uro pa na številko 080-2113, ko bo delala dežurna služba direktorata za notranje zadeve.

Kazen za kršitev
Z denarno kaznijo najmanj 100.000 tolarjev se kaznuje organizatorja volilne kampanje, če ta lepi nove plakate v času kampanje. Prepovedano je tudi uničevanje plakatov nasprotnikov. Za to je predvidena ista kazen.

Kako bomo volili in kako se šteje glasove lahko preberete tukaj.

Prve rezultate lokalnih volitev bomo na MMC-jevem spletnem portalu in na teletekstu objavili v nedeljo točno ob 19.00. Pridružite se nam!

Uradno začetek kampanje 30 dni pred volitvami


Volilna kampanja se je uradno začela 22. septembra, določena pa je s posebnim zakonom. Ta kampanjo opredeljuje kot vsa politično-propagandna sporočila in druge oblike politične propagande, katerih namen je vplivati na odločanje volivcev pri glasovanju o kandidatih za člane občinskih svetov in župane.

"Ko se asfaltira največ cest"
Neuradna kampanja se običajno začne že prej, tako se je tudi letos. Že poleti smo, denimo, poslušali različne napovedi kandidatur, pa tudi pereča vprašanja lokalnih skupnosti skozi usta različnih posameznikov, ki jih nato uzremo na kandidatnih listah, postanejo nenadoma bolj aktualna. Velikokrat je slišati tudi, da je pred volitvami asfaltiranih največ cest, kar pa je, predvsem v manjših občinah, ena izmed pomembnejših predvolilnih tematik.

Sredstva so omejena
Uradno volilno kampanjo organizirajo kandidati sami, njihovi predlagatelji, politične stranke ali drugi organizatorji. Sredstva za volilno kampanjo so omejena, in sicer na 40 tolarjev na volivca, zbirati pa se morajo na posebnem računu. V drugem krogu se lahko ta znesek poveča še za 20 tolarjev. Stroški kampanje za občinski svet ne smejo presegati 60 tolarjev na volivnega upravičenca. Delno povrnitev stroškov dobijo tisti, ki dobijo podporo vsaj 10 odstotkov volivcev.

Velikokrat je slišati tudi iz ust ljudi, da je pred volitvami asfaltiranih največ cest, kar pa je, predvsem v manjših občinah, ena izmed pomembnejših predvolilnih tematik.

Kako bomo volili
Precej prijav kršitev molka
Konec volilne kampanje