Na volitvah za župana Ljubljane je Zoran Janković prejel 63,03 odstotka glasov. Foto: RTV SLO
Na volitvah za župana Ljubljane je Zoran Janković prejel 63,03 odstotka glasov. Foto: RTV SLO

Ljubljano bom naredil za najboljše mesto.

Zoran Janković
Izidi vzporednih volitev
Razdelitev glasov za ljubljanski mestni svet. Foto: RTV SLO

Ne bom ustanovil svoje stranke.

Zoran Janković
France Arhar
France Arhar je že čestital Zoranu Jankoviću za zmago. Foto: RTV SLO
Slavje Jankovića po volitvah

Sledijo mu France Arhar z 20,84 odstotka glasov, Danica Simšič z 7,70 odstotka glasov in Mihael Jazbinšek z 2,17 odstotka glasov. Drugi kandidati za župana Ljubljane so dobili manj kot dva odstotka glasov.

Največ glasov za ljubljanski mestni svet je dobila Lista Zorana Jankovića s 41,40 odstotki glasov, sledijo pa ji Slovenska demokratska stranka z 14,33 odstotka glasov, Liberalna demokracija Slovenije z 8,77 odstotka glasov, Socialni demokrati z 8,58 odstotka glasov, in Nova Slovenija z 4,22 odstotka glasov.

Janković: Volitve prinesle nekaj novega
Zmagovalec volitev za župana Ljubljane Zoran Janković je ob oddaji svojega glasu povedal, da je pozitivno naravnan in pričakuje velik odziv. Janković je presodil, da je vseh 16 kandidatov v volilni kampanji nastopilo dobro, brez umazanih iger.

Po objavi izidov vzporednih volitev je Zoran Janković v svoji volilni pisarni povedal, da je pričakoval zmago, a ne tako visoke, kot mu jo pripisujejo rezultati vzporednih volitev. Poudaril je, da so volitve prinesle nekaj novega, hkrati pa se je zahvalil vsem sodelavcem in ljudem, ki so kandidirali na njegovi listi.

Glede očitkov, ki so prišli v javnost le nekaj dni pred volitvami, v zvezi z osnutkom revizijskega poročila o poslovaju Mercatorja je Janković še enkrat povedal, da se ne more nič pokazati. Pozval je vsakega, ki ima kaj za pokazati, naj to pokaže, sam pa na špekulacije ne bo reagiral. Opozoril je na dejstvo, da poročilo ni bilo namenjeno javnosti.

Arhar pričakoval drugi krog
Po oddaji svojega glasu v Dravljah je France Arhar povedal, da pričakuje zmago poštenih in drugi krog. Volilna kampanja je bila po njegovem mnenju normalna za naše razmere. Po objavi izidov vzporednih volitev pa je dejal, da je, resnici na ljubo, pričakoval drugi krog, vendar je življenje tako, da imajo volivci vedno prav, ravnajo se po svoji vesti, volilni izid pa je posledica njihove odločitve. Arhar spoštuje voljo volivcev, njihovo oceno situacije, oceno vrednot, saj je večina tista, ki odloča.

Dodal je, da je njegov volilni štab naredil, kar je lahko, srečali so se s številnimi volivkami in volivci, v skladu s tem pa tudi dopolnjevali program. Arhar je poudaril, da so pričakovali drugi krog, kjer bi se z ramo ob rami ugotavljalo, kdo ima boljši, uresničljivejši program.

Arhar je povedal še, da Ljubljana potrebuje spremembe, zato upa, da bodo mrtve črke na papirju oživele.

Tudi Simšičeva pričakovala drugi krog
Danica Simšič je ob oddaji glasu dejala, da pričakuje uvrstitev v drugi krog in nato še en županski mandat. Volilna kampanja je bila po njenem mnenju pestra.

Ob objavi izidov vzporednega glasovanja je Danica Simšič povedala, da je za njo vsekakor naporen mandat, da je bilo v tem mandatu veliko storjenega za kakovost življenja v mestu ter da so postavljeni dobri temelji.

Od zdaj naprej bo opravljala delo v mestnem svetu, pošteno, odgovorno, v dobro Ljubljančanov. Glede svoje prihodnje zaposlitve pa je Simšičeva povedaa, da je ponosna, da ji stranka stoji ob strani. V življenju je počela že veliko stvari, ki jih zna dobro opravljati, zato bo tako delala tudi v prihodnje, je še dodala.

V Mariboru v drugem krogu boj desnice.

Ljubljano bom naredil za najboljše mesto.

Zoran Janković

Ne bom ustanovil svoje stranke.

Zoran Janković
Slavje Jankovića po volitvah