Zagonsko medicinsko podjetje FineHeart iz Bordeauxa je razvilo inovativno napravo FlowMaker, ki prinaša nov pristop pri zdravljenju bolnikov z različnimi srčnimi boleznimi.

Flowmaker je pionirska tehnologija na področju bolezni srca. Je hibrid med Pacemakerjem in sistemom, ki srcu omogoči, da ustvari svoj naravni ritem. Brezžična naprava je miniaturna ter minimalno invazivna. Vse raziskave kažejo, da okrevanje bolnikov po posegu ne prinaša zapletov, kot so bila na primer do sedaj vnetja in okužbe.

Arnauld Mascarell, direktor in soustanovitelj podjetja: “Podjetje smo ustanovili pred 13 let, leta 2010. To je bila posledica tega, da ljudje po svetu vsako leto umirajo zaradi srčnega popuščanja. Danes imamo več kot 55 zaposlenih in hitro rastemo. Imamo več kot 80 patentov. Sinhronizirana intrakardialna črpalka je nekaj povsem novega. Vsi največji strokovnjaki za srčno popuščanje po Evropi in svetu so naši svetovalci in sodelujejo z nami. Naše raziskovanje je trajalo več kot 10 let.”

Tehnični direktor FineHearta, Guillame Buc nam razloži, da je Flowmaker zelo kompleksna naprava: “Veliko poklicem se je združilo, da so izdelali sistem ICOMS. Ljudje s področja elektronike, tehničnih poklicev, programerji. Velik nabor znanja s katerim so izpolnili vse tehnične lastnosti izdelka.”

Flowmaker

Kakšno je stanje srčno-žilnih bolezni po svetu?
Dr. Stephane Garrigue, strokovni direktor in eden od ustanoviteljev koncepta: “Srčna obolenja so najpogostejši vzrok smrti v skupini G7. V Evropi zaradi srčnih obolenj umre med 500.000 in 700.000 ljudi. Celo pogostejša so od rakavih obolenj. Vzroki za srčna obolenja so različni, a prav vsi imajo skupni imenovalec - nepravilno krčenje srca. Naša črpalka je povezana s sondo, ki posluša aktivnost srca. Sonda ve, kdaj se srce krči in napolni. Ko se srce skrči, odpre srčno zaklopko in kri steče po cevki. To je osnovna aktivnost srca. Ko črpalka sliši, da srce odpre zaklopko, se zalne vrteti hitreje in izkoristi pritok krvi, ki ga sproži srce, ga obogati in poveča njegov volumen.”

FineHeart je za svojo inovacijo pridobil sredstva iz Evropskih skladov za mala in srednja podjetja, za inovacije in raziskave, močno podporo pa imajo tudi v regiji, v mestu Bordeaux pa tudi pri zasebnik investitorjih.

Projekt Flowmaker je spodbudil rast podjetja. Kmalu se bodo preselili v nove prostore, zaposlili več deset novih sodelavcev, med katerimi so vrhunski strokovnjaki, pa tudi številni mladi ljudje, ki bodo dobili priložnost, da razvijejo svoje kariere. Intenzivna proizvodnja Flowmakerja bo tako stekla v prihodnjih mesecih.