V Španiji smo obiskali vinsko klet v regiji Kastilja in Leon, kjer so s pomočjo evropskih skladov za regionalni razvoj razvili projekt staranja njihove avtohtone sorte vina z blagovno znamko Longverdejo. Tako so nadgradili kakovost vina kleti Cuatro Rayas, zagotovili nova delovna mesta lokalnemu prebivalstvu in prispevali svoj delež k razvoju regije.

V vinski kleti Bodega Cuatro Rayas na vinorodnem območju Rueda, v španski regiji Kastilja in Leon, so skupaj z Univerzo v Leonu razvili projekt staranja tradicionalne sorte vina verdejo. Pridobili so tudi evropska sredstva iz regionalnega sklada in mehanizma Next Generation. S projektom so tako prispevali k regionalnemu razvoju tega španskega ruralnega območja na podlagi filozofije "Zeleno in socialno".

Vinska zgodba v regiji Castilla in Leon

Vinska klet Cuatro Rayas povezuje 30 vinogradniških družin. V kleti je zaposlenih 95 delavcev. Projekt daje delovna mesta v povezavi z evropskim denarjem številnim ljudem, ki živijo v največji španski regiji Kastilja in Leon. Zadružna vinska klet Cuatro Rayas se tudi v prihodnje usmerja v okoljsko vzdržno pridelavo grozdja in vina ter vzpodbuja razvoj območja Ruede, še posebej v dobrobit vinogradnikov in regije Kastilja in Leon.