MMC priporoča

Poudarki

  • Nadaljevanka na sporedu 27., 28. in 29. decembra ob 20.00 na TVS 1
Cvetje v jeseni
Zaradi velike priljubljenosti, a slabše kakovosti slike in zvoka je TV Slovenija nadaljevanko in celovečerni film Cvetje v jeseni obnovila s sodobnimi tehnološkimi postopki in orodji, ki omogočajo izjemne popravke filmske slike in zvoka v digitalnem okolju. Foto: RTV SLO
Cvetje v jeseni
Postopek sanacije nadaljevanke se je začel v TV-arhivu z izborom posnetega 16-milimetrskega filma in nadaljeval v filmskem laboratoriju s pripravo in čiščenjem izvirnikov ter izdelavo novih 'mokrih' kopij vseh treh delov nadaljevanke na 16-milimetrskem internegativu, ki so bile osnova za digitalizacijo filma v sliki visoke ločljivosti v telekinu. Foto: RTV SLO
Cvetje v jeseni
Na koncu so retuširali oziroma odstranili tipične in moteče napake filmske slike - drobne praske, prah, dlake, prstne odtise in zlepke. Foto: RTV SLO
Cvetje v jeseni
Sanacija je bila ob pomoči direktorja fotografije Žara Tušarja končana v montaži s skrbno pretvorbo vsakega kadra posebej v širši format slike, ki je prilagojen sodobnim širokim 16:9 TV-zaslonom. Foto: RTV SLO

Danes na TVS: Cvetje v jeseni prvič takšno, kot bi moralo biti

RTV Slovenija restavrirala in digitalizirala filmsko klasiko
21. december 2012 ob 17:32,
zadnji poseg: 27. december 2012 ob 08:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kje začeti, če bi radi digitalizirali in po potrebi restavrirali 20 milijonov metrov filmskega traku, ki ga hrani arhiv TV Slovenija? Odgovor je preprost, z enim najbolj priljubljenih slovenskih filmov, ekranizacijo ganljive Tavčarjeve zgodbe Cvetje v jeseni.

Preden so leta 1972 začeli snemati nadaljevanko o ljubezni med mlado Presečnikovo Meto in precej starejšim Janezom, se niso zavedali, da bo Matjaž Klopčič posnel slovensko filmsko klasiko, pravi 'simbol slovenstva'. Zato so ga nič hudega sluteč posneli kar na film, kakršnega so uporabljali za TV-dnevnike, to je na 16-milimetrski barvni obračilni namesto na 35-milimetrski film, kot je sicer običajno v filmski proizvodnji. Izbor je pomenil precej slabšo kakovost, kakršna se je spodobila za filme celovečernega kova, dodatno škodo pa je naredila še povečava.

Kako je videti prenovljena različica, lahko za pokušino preverite v spodnjem videu.

Da bi osvežili barve filma in izčistili podobo lepe Mete, ki jo je nepozabno upodobila Klopčičeva muza Milena Zupančič, je ekipa s Francijem Strehovcem na čelu 1.200 ur posvetila restavraciji nadaljevanke in celovečerca. Prenovljen celovečerec so v Kinodvoru premierno predstavili ustvarjalcem filma, na malih zaslonih pa si ga bodo lahko gledalci ogledali danes, nato pa še 28. in 29. decembra ob 20.00 na 1. programu TV Slovenija. Zdaj lahko prvič gledamo film, kakršen bi moral biti, je premiero odprl direktor TV Slovenija Janez Lombergar, ki se je ob tej priložnosti spomnil, kako so pri najstniških letih nadaljevanko gledali kot uročeni.

Kmalu po tem, ko je Klopčič posnel nadaljevanko, je bilo jasno, za kako resno in pomembno delo gre, in leta 1973 so jo prenesli še v celovečerno različico ter v filmskem laboratoriju naredili povečavo. "To so naredili na 'kopirki', ki je danes v Slovenski kinoteki shranjena kot muzejski eksponat. Šlo je za dokaj improviziran postopek povečave, posledično pa je bila slika precej neostra, kontrasti premočni in v sredini bolj osvetljena kot na robovih," je pojasnil Strehovec.

50.000 popravkov, da film zasije v novi podobi
Ob zavedanju, da film in nadaljevanka po vseh teh letih kličeta po prenovi, je poklical direktorja fotografije filma, danes 84-letnega Žara Tušarja, ki je predlog pozdravil z besedami, da si je to vendar vedno želel. Kako zahtevno delo so opravili, pred ogledom nadaljevanke morda najbolje povedo številke. Tri nadaljevanke so sestavljene iz približno 224.000 slik, od teh je bilo vsako treba pregledati, če pa so na njej našli napako, morda prstni odtis, jo je bilo treba očistiti ali retuširati. Naredili so 50.000 popravkov, poleg tega pa tudi stabilizirali sliko.

Vsi trije deli nadaljevanke in film so zdaj svetlobno, barvno in zvokovno popravljeni ter očiščeni vseh prask, nečistoč in drugih motečih napak 16-milimetrskega filmskega traku, TV Slovenija pa bo serijo predvajala v sliki visoke ločljivosti (HD) in v širokem formatu slike, ki je prilagojen sodobnim širokim TV-zaslonom.

"Kako je lepa, kako sta lepa"
Kakšna je razlika med izvirnim in restavriranim filmom, jasno pokaže priložen posnetek, ki postavlja drug kader ob drugega. Milena Zupančič in letos umrli Polde Bibič se zaljubljeno zreta v mnogo jasnejših konturah. "Kakšna razlika!" se je slišalo vzdihe med premierno projekcijo filma. Z restavracijo je zelo zadovoljen tudi direktor fotografije Tušar, ki pravi, da zdaj deluje, kot da je bil posnet na negativ film. Vendar omenil je tudi mehkobo, ki pa jo je zdaj film nekoliko izgubil. "Ko smo takrat posneli film, je bila slika mehkejša, zdaj pa so robovi ostrejši, trši. Vsebina zahteva mehkejšo sliko, v njej ni nič trdega. Pa vendar je zelo lepo narejen film," je dejal. Tušarjevo sodelovanje pri prenovi je bilo po Strahovčevem mnenju neprecenljivo, saj je prav on najbolj poznal prvotno 'štimungo'.

Zvestoba tej je bila nujna, če so želeli ujeti Klopčičev uspešen prenos Tavčarjevega literarnega sveta in močne ter obenem pretanjene ljubezenske zgodbe uglednega meščana, ki mu je Ljubljana postala pretesna in se je umaknil v naravo, kakršno bi lahko prepoznali na slikah idilične škofjeloške pokrajine Tavčarjevega sodobnika, impresionista Ivana Groharja, ter se tam zaljubil v precej mlajše dekle.

Kako je nastajala nadaljevanka?
Ne le slike, tudi zvok je bistveno izboljšan, saj so v sinhrostudiu v veliki meri odpravili napake, značilne za takratni čas snemanja in obdelave filmskega zvoka. Na predvečer predvajanja prvega dela tehnično prenovljene nanizanke Cvetje v jesenih pa je premiero doživel tudi dokumentarni film o nastajanju kultne serije in filma. Avtor dokumentarca Cvetje za vse čase Slavko Hren (dokumentarni film si lahko ogledate spodaj) je posnel spomine in manj znane zgodbe nastajanja filma, ki prav tako prehajajo že v legendo.

VIDEO
Cvetje za vse čase
VIDEO
Osveženo Cvetje v jeseni

Maja Kač
Prijavi napako
Komentarji
moonylink
# 21.12.2012 ob 18:07
odlično opravljeno delo
Vaati
# 21.12.2012 ob 18:05
Vau, kakšna razlika. Nekatere izseke v videu sem večkrat pogledal, sploh tisti na 2:03 je impresiven. Film si je to zaslužil.
xskip
# 21.12.2012 ob 18:33
Super.
Končno.
Kot Criterion collection.
Upam, da boste dali na Blu-ray in v prodajo.
dharma
# 21.12.2012 ob 18:17
Bravo, odlično čestitke!
patriot5
# 22.12.2012 ob 12:29
Lepo. Upam, da obnovijo še kakšen star Slovenski film.
jackm8
# 21.12.2012 ob 19:18
ps. pirančan, ti si pa preden začneš nergati, preberi kakšno o resolucijah. Cvetje v Jeseni na noben način ne more biti ne v 1080p ne v 720p, saj je posneto v 4:3 formatu!
naš človek
# 22.12.2012 ob 01:50
Sicer mi pa še vedno ni jasno, kako so lahko pred 10, 20, 40, 50 leti ljudje množično gledali TV brez živčnega zloma cele nacije, če je imel tako grozno nesprejemljivo slabo sliko?
mikibenc
# 21.12.2012 ob 19:42
No ja dajmo malo po zdravi pameti razmišljat. Kvaliteta filma je bila nekoč pri nas slaba in to se ne da popolnoma izbrisati. Kakršna koli izboljšava je pa zelo dobrodošla. Če ga izdajo na Blue rayu bo to moj prvi film na tem mediju v našem domu
Pero Fresh
# 22.12.2012 ob 09:36
@ Sibid: Telekino na RTV zmore 1280 x 720p, drugače pa sta v Sloveniji dve firmi, ki imata skanerje, ki digitalizirajo sliko s filma (16 ali 35 mm) na hard disk oz video format. Prav tako rabiš za nadaljnjo obdelavo še napravo za barvno korekcijo (Bselight, Nucoda, Da Vinci...).

Da ne uporabljam imen firm: ena ima boljsi skaner, druga pa boljso ekipo - brez obojega ne gre, samo naprave ne pomagajo. RTV pa je naredila veliko delo s to restavracijo, samo zal ta ni tehnološko povsem na vrhuncu, prav tako pa ne moreš - če se lotiš digitalne restavracije celotnega arhiva, toliko časa porabiti za en film. Se ne izzide, niti časovno, ne finančno - tudi če si javni zavod...
ism
# 22.12.2012 ob 08:19
Res v tem filmu ne govorijo v poljanskem narečju, ampak večinoma v narečju 25 km severno do severozahodno od tam.
trewq
# 22.12.2012 ob 04:47
Veliko vprašanje je, kaj bi na to rekel Matjaž. Sem ga poznal precej dobro, pa si vseeno ne upam sklepati. Včeraj (21.12.) je minilo ravno 5 let, kar smo ga zagrebli.

Poklon njemu, Žaru in vsem ostalim!!!
margu50
# 21.12.2012 ob 19:30
Škoda, ker igralci ne govorijo v poljanskem narečju, potem bi bil res original.
mit_o
# 22.12.2012 ob 12:10
Ok. Pohvale za delo, ampak ne štekam širitve na 16:9 ZGOLJ zato, da bi bolj pasalo v sodobne TV škatle. Zakaj? Mar ni to žaljivo do režiserja? A bi pol sliko, k sem jo kupil, tudi obrezal da bo bolš pasala na steno?

Sicer bi pa res blo fajn zvedet aparaturo in resolucijo prenovljenega filma. Eni pač nismo nepismeni in nas te zadeve zanimajo...
Sibid
# 22.12.2012 ob 06:10
pirančan
na RTV imajo samo telekino, ki pa ni zmozen restavriranja...v Sloveniji obstaja samo en telekino, ki je tega sposoben...vsaj eno leto nazaj je bilo tako, ce je drugace me razsvetli.

gustavs
Film lahko skeniras prakticno v katerikoli resoluciji zelis.
Stern4president
# 22.12.2012 ob 01:56
Katode so znale "skriti" kar LCD in ostale novejse tehnologije pokazejo, sicer pa piksli kot piksli pri takih stvareh nic ne pomenijo v kolikor so nekvalitetni... Ni problem, sam ti v dobri uri zrendiram fullhd, vsaj kar se pikslov tice...
xskip
# 21.12.2012 ob 23:28
Močno upam, da bodo naredili nekaj v stilu kot to dela http://www.criterion.com/ in ne spet nek pol izdelek samo na DVDju z bednim plastičnim ovitkov in naslovnico za 1€. Če tole ne bo Blu-ray
Sp. Edit. pol naj kar zaprejo bajto.
pirančan
# 21.12.2012 ob 20:34
@marvin42: ne, ni vseeno, ali je HD 720p ali 1080p. Oz če je komu vseeno danes, čez nekaj let ne bo. 1080p HDTV format ima 1920 x 1080 pikslov, 720p pa ima samo 1280 x 720 pikslov, torej okroglo tretjino manj.

Sicer so Cvetje v jeseni posneli na 16 mm, v formatu slike 4:3, pri tej obdelavi pa so sliko očitno prilagodili na format 16:9. Oba HDja, 720p in 1080p sta v formatu 16:9.
AlexiusH
# 21.12.2012 ob 20:06
Škoda, ker bodo zadevo vlekli 3 dni...lahko bi prikazal kar celovečerca.

Ker je tako bilo v izvirniku.
AlexiusH
# 21.12.2012 ob 20:00
Še to, izvirno razmerje slike Cvetja v jeseni naj bi bilo 14:9, me prav zanima, kako so to prilagodili tokrat. Vsekakor pa se ne moremo nadejati polnega 16:9 zaslona, temveč nekaj črnih robov pri strani, razen če so odrezali del slike zgoraj in spodaj.
marvin42
# 21.12.2012 ob 19:57
nekateri so se očitno včeraj rodili in ne dojamejo, da je čisto vseeno ali naredijo 1080p ali 720p, ker noben ne bo opazil razlike. Film je bil pač posnet na 16mm, čudežev se ne da delati, to ni CSI.
jackm8
# 21.12.2012 ob 19:14
Tole pa je dobra novica! In tudi na posnetku izgleda odlično.
21.12.2012
# 21.12.2012 ob 19:06
kul. ceprav nek car pa ima slaba slika vseeno.
bondi
# 21.12.2012 ob 18:56
Najboljši slovenski film.
Sem ga večkrat pogledal in čeprav mi konec ni všeč, občudujem dialoge, profi odigrano in izjemno glasbo. Pa tista Poldetova poza, ko Milena leže ujame postrv, on pa izgubi oči na njenih nogicah.
Tu zgleda kar dobro...upam, da so zadevo res samo očistili in primerno obarvali ter pustili dovolj pristnosti.
Škoda, ker bodo zadevo vlekli 3 dni...lahko bi prikazal kar celovečerca.
monte
# 27.12.2012 ob 22:26
Stern4president:
s svojim "komentarjem" o severnokorejskih porničih si pokazal "veličino" svojega uma. Svoj kretenizem. Če ti film ni všeč, ti pač ni; do tega imaš pravico. In nič več!
Primerjava slovenskega filma in slovenskih igralcev porniči je pa ogabna. Se zdiš sam sebi frajer??? Kar domišljaj si. K****N!!!
Bivši uporabnik
# 27.12.2012 ob 17:02
folk, posneto je bilo na 16 mm, ne pricakovat, da lahko iz tega ne vem kaksen 4k hd video potegnes ven, pa cepran bi recimo telecine masina omogocala taksna resolacijo. enostavno premajhen format filma, za jugo je bilo vec kot dovolj, zdej so pa tudi verjetno max ven dobili in na prvi uc zgleda zelo ok. ampk ni vse v hd ipd, film je umetnost zgodbe in se sto drugih zadev. lepo je videt, da se kdo trudi ohranit te zadeve, cestitke. v kolikor se ni, bi pa sam osebno rad vido podobno revitalizacija mojga ate kulaka. to je film z jajci in slovenstva brez lispanja.
vojislav-novak
# 27.12.2012 ob 09:43
Ne me basat, a so šli popravljat bolan slovenski konec? A so naredili, da se na koncu srečno poročita, namesto da žensko fršlok ko jo tip zaprosi? To bi bilo res lepo :-)
Sibid
# 21.12.2012 ob 21:02
Za moj okus sicer prevelik odmik od originalne fotografije...
AlexiusH
# 21.12.2012 ob 19:57
pirančan, ne vem, če lahko iz 16mm traku dobiš 1080p. Iz 35mm se da 2K, kaj pa iz 16?
Bivši uporabnik
# 21.12.2012 ob 19:44
končno. en najlepših slovenskih filmov.
naš človek
# 22.12.2012 ob 01:39
1080p HDTV format ima 1920 x 1080 pikslov, 720p pa ima samo 1280 x 720 pikslov, torej okroglo tretjino manj.

Več kot polovico manj:
1920 x 1080 = 2.073.600 pikslov
1280 x 720 = 921.600 pikslov
pirančan
# 21.12.2012 ob 22:53
@Sibid: restavracija nadaljeavnke se je delala na RTV Slovenija.

@gustavs: telekino (naprava za prepis filma v video ali digitalen zapis) na RTV Slo tehnološko ne podpira prepisa v full HD, ampak samo v 720p, zato žal tudi Cvetje v jeseni ni prepisan v ločljivosti 1920 x 1080, ampak je v 1280 x 720. To so dejstva.
Sibid
# 21.12.2012 ob 20:58
pirančan
Restavracija se ni delala na RTVju...
Otman
# 23.12.2012 ob 09:42
Razen super naglasa je film skorajda neskončno dolgčasen. Taki bi bili tudi Samorastniki, a so jih na srečo nazadnje zelo popestrile opombe za slabovidne.
gustavs
# 21.12.2012 ob 21:27
Večina HD (post)produkcije na RTVSLO poteka v formatu 1920x1080 50i. 720p je morda le redka izjema.
Seveda pa to še ne pomeni, da je izvirna slika uokvirjena v ta format dejansko takšne ločljivosti. Dnevno informativne in nekatere druge oddaje (arhiv) so iz standardne ločljivosti up-konvertirane v HD ločljivost - to je posledica tehnoloških zahtev v verigi predvajanja programov. In to dobro oko doma na televizorju seveda opazi.
Cvetjev jeseni je tako sicer lahko telekiniran (prepisan v video) v ločljivosti 1920x1080, vprašanje pa je kakšno ločljivost ima lahko 40 let star 16mm filmski trak. Verjetno bliže 700 kot 1000 vrsticam.
pirančan
# 21.12.2012 ob 19:31
@jackm8: če si natančno prebereš kaj pravijo (TV Slovenija pa bo serijo predvajala v sliki visoke ločljivosti (HD) in v širokem formatu slike, ki je prilagojen sodobnim širokim TV-zaslonom) je to točno to, kar pravim. Oni so prilagodili tudi format, iz 4:3 v 16:9.

In ne nergam, ampak samo opozarjam, da stvar verjetno žal ne bo tehnološko "full HD" ampak nekje vmes.
pirančan
# 21.12.2012 ob 18:45
Ker nekaj motovilijo s statistiko (20 milijnov metrov, 1.200 ur...), me zanima, zakaj namesto zavajajočega podatka o "visoki ločljivosti" raje ne napišejo, ali gre za res "pravo" visoko ločljivost (HD 1080p) ali le za 720p. Mislim, da naša javna RTV hiša sama zmore le slednjo, ki pa ni ravno tehnološki vrhunec.

Cela akcija je pohvale vredna, ampak kot večina stvari pri nas izpeljana samo na tričetrt. Pa brez zamere - naredili ste super stvar!
Mr.D
# 21.12.2012 ob 18:27
digitalna restavracija vseh arhivov iz bivse YU je obvezna! Rad bi gledal Most, Maratonce, To so Gadi na Blueray-u
Stern4president
# 22.12.2012 ob 00:40
Slovenski film ? Pfff.. Še severnokorejski porniči imajo boljšo zgodbo s talentiranejšimi igralci...
Kazalo