MMC priporoča

Poudarki

  • Ameriška vlada jo je označila za teroristko
Birgitta Jónsdóttir
Birgitta Jónsdóttir je v najstarejši parlament na svetu, islandski althing, pripeljala že dve politični stranki - Gibanje državljanov in Piratsko stranko Islandije, ki jo tudi vodi. Kot članica islandskega parlamenta je pobudnica številnih projektov, neutrudna borka za svobodo govora, človekove pravice in podpornica preiskovalnega novinarstva. V Slovenijo je prišla na povabilo Založbe Sanje. Foto: Katja Štok
       Nisem vedela, da imamo Islandci in Slovenci toliko skupnega. Privatizirali smo svoje telekomunikacijsko podjetje, ljudje niso dobili denarja ... Prosim vas, samo ne privatizirajte bank! Samo poglejte, kaj se je zgodilo z Islandijo. Potrebovali smo pet let, da smo od relativno stabilne države postali zelo zadolžena država. Zelo bodite pazljivi. Ne zaupajte politikom, saj imajo kačje jezike.       
 Birgitta Jónsdóttir
       Ljudje se ne bodo zbudili, dokler ne bo prepozno. Tisti, ki bo dobil absolutno kontrolo, bo demokracijo oklestil. Demokracija zahteva veliko dela, če želite soustvarjati svojo družbo, morate v njej sodelovati.       
 Birgitta Jónsdóttir
Birgitta Jónsdóttir
Birgitta Jónsdóttir pravi, da ne more biti močne mobilizacije javnosti, če ta nima dostopa do informacij. Ljudje ne morejo zavzeti stališča, če nimajo dostopa do informacije. Zato je pomembno, da razpravljamo o tem, kaj želimo. In ta ista orodja, s katerimi nas hočejo zatreti, lahko uporabimo v svoje dobro, da se osvobodimo. Foto: Katja Štok
       Referendumi so zelo pomembni, saj pomenijo razpravo in pridobivanje informacij. Ko smo imeli na Islandiji referendum glede dogovora, ki ga je islandska vlada sklenila z Veliko Britanijo in Nizozemsko, da bo poplačala dolgove propadle zasebne banke Icesave, smo rekli 'ne'. Ko smo imeli glede tega vprašanja v družbi razpravo, so bili ljudje zelo informirani o sami zadevi. O posledicah, odgovornosti in kaj bi se zgodilo, če bi izgubili. Odločitev smo sprejeli skupaj, zato za morebitne posledice nismo kazali s prstom na neko osebo. To je bila zelo zrela odločitev, kar je dobro za družbo.       
 Birgitta Jónsdóttir
Hördur Torfason
Hördur Torfason meni, da je korupcija del človeške narave, ki pa ga ne smemo sprejeti. Foto: BoBo
       Mi, ki najbolj uporabljamo splet in smo glede njega najbolj goreči, smo ustavili sprejem Sope (op. p. predlog zakona proti spletnemu piratstvu), Acte (predlog sporazuma za boj proti ponarejanju), Pipe (zakon za zaščito IP-ja) in nenehno ustavljamo te zakonodajne pošasti. Obstajajo novi načini za mobilizacijo ljudi. Zdaj imamo na razpolago več orodij kot kadar koli za globalni učinek.       
 Birgitta Jónsdóttir
Birgitta Jónsdóttir
Birgitta Jónsdóttir meni, da so velika težava birokrati, ki sprejemajo odločitve v našem imenu, a zato nimajo nobene kompetence. Foto: Katja Štok

"Prosim vas, samo ne privatizirajte bank!"

Poetičarka in aktivistka Birgitta Jónsdóttir komaj čaka, da se na Islandiji pojavi nova kriza
4. julij 2014 ob 08:28,
zadnji poseg: 4. julij 2014 ob 10:37
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Poglejte, kaj se je zgodilo z Islandijo. Potrebovali smo pet let, da smo od relativno stabilne države postali zelo zadolžena država. Zato bodite pazljivi," opozarja Slovence aktivistka Birgitta Jónsdóttir.

Kot dejavna prostovoljka WikiLeaksa Birgitta Jónsdóttir v zadnjem času opozarja predvsem na pred kratkim razkriti tajni trgovinski sporazum Tisa, v katerega je vključena tudi Slovenija. Gre za dokument, ki so ga pod vodstvom Svetovne trgovinske organizacije podpisale ZDA in EU. Njegovi bistveni točki sta privatizacija javnih dobrin, kot so transport, voda in banke, ter deregulacija finančnega sektorja. Vsebina dokumenta bo po uveljavitvi ostala tajna še pet let.

"V medijih se zelo malo piše o tem dokumentu. Tudi politikom se glede tega postavlja zelo malo zelo težkih vprašanj. Dobesedno pa Tisa pomeni, če bi recimo želeli sprejeti zakon, da bi Monsantu preprečili vpliv na vaš pridelek in semena, bi bila, glede na to pogodbo, volja Monsanta nad vašimi zakoni. To pa je noro! Korporacijam nikoli ne bi smeli dopustiti, da nas preglasijo. Državljani vsake države, ki so na tem seznamu, bi morali zahtevati vpogled v pogodbo. Zato prosim, prosim naredite vse, kar lahko, da si boste ogledali Tiso, saj je res skrb vzbujajoč dokument, o katerem vemo le malo," je pojasnila na tiskovni konferenci v Hiši sanjajočih knjig na Trubarjevi ulici v Ljubljani.

Birgitta Jónsdóttir bo v petek, 4. julija, ob 17.00 nastopila v Kinu Šiška v Ljubljani. Dogodek War on Humanity | Vojna proti človeštvu je odprt za javnost. Na javni tribuni ob 18.00 bodo sodelovali tudi Nataša Pirc Musar, Lenart J. Kučić, Tomaž Mastnak in Luka Mesec. Ob 20.00 sledi slovenska premiera dokumentarnega filma Fascism Inc.

Posebna gostja večera bo Svetlana Makarovič.

Vljudno vabljeni!


47-letna poetičarka (gre za skovanko med poetom in političarko, saj je v islandskem parlamentu poslanka Piratske stranke, prav tako pa je tudi pesnica in pisateljica), se je odzvala povabilu Založbe Sanje, saj jo je prepričala nujnost trenutka, v katerem smo se znašli prebivalci Slovenije. "V Sloveniji smo priča zelo dramatičnim dogodkom. Pred našimi očmi se dogaja plenjenje še zadnjega skupnega premoženja. Za nami je Helios, za nami je Mercator, pred nami so nepravične predčasne volitve, ki dajejo zelo malo časa progresivnim političnim gibanjem v Sloveniji," je pojasnil direktor založbe Rok Zavrtanik.

Odrešimo se lahko le sami
"Nisem vedela, da imamo Islandci in Slovenci toliko skupnega. Privatizirali smo svoje telekomunikacijsko podjetje, ljudje niso dobili denarja ... Prosim vas, samo ne privatizirajte bank! Samo poglejte, kaj se je zgodilo z Islandijo. Potrebovali smo pet let, da smo od relativno stabilne države postali zelo zadolžena država. Zelo bodite pazljivi. Ne zaupajte politikom, saj imajo kačje jezike," opozarja in dodaja, da ljudje kljub temu želijo verjeti njihovim lažem.

Čakajoč na novo krizo
"Pomembno je, da ne čakamo na politično stranko ali nekega odrešenika na belem konju. Nihče nas ne bo rešil, razen nas samih." Pri tem spomni, da je Islandcem leta 2009 s protesti sicer uspelo vreči vlado, a so čez pet let dobili še slabšo. "Veliko sem preučevala krize in moram reči, da so mi naravnost všeč. Komaj čakam, da se na Islandiji pojavi nova kriza! V času krize se namreč ustvari energija, ki je okno za globoke družbene spremembe."


Glavni protagonist islandske revolucije loncev in ponev Hörder Torfason je bil novembra lani v Sloveniji. Več tukaj.


Ameriška vlada jo je označila za teroristko

Birgitta Jónsdóttir je nekoč izjavila, "da bi morali vsi ljudje zapreti svoj profil na Facebooku". Omenjeno družbeno omrežje celo "prezira", saj to nenehno spreminja pravila, zato uporabniki nikoli ne vedo, kdo vse vidi njihove objave. Zadržana je tudi glede uporabe Googla, zato pa navdušena nad Twitterjem. Morda zato, ker jo je obvestil, ko je ameriško ministrstvo za pravosodje zahtevalo izročitev vseh njenih osebnih podatkov, tvitov, elektronskih naslovov, podatkih o nakupih, vseh IP-naslovih, ki jih je uporabljala, napisala ali objavila od 1. novembra 2009 naprej. Pritožba družbenega omrežja je v ZDA na sodišču padla.

"Preiskali so vse, mojo pošto, moja stara ljubezenska pisma, bančni račun, vračilo davka, zdravstveno dokumentacijo, kaj jem, v kateri kavarni sem pila kavo in s kom. Preiskali so vse. Metaforično rada pravim, da so vstopili skozi moja zadnja vrata in ne skozi sprednja. Dokumentacije o tem, kaj vse počnem, nimam doma, zato tega tam ne bi našli, kar so našli na spletu. A ta primer ne govori le o meni, ampak o vseh vas. FBI lahko vstopi tudi v vaš dom, ne da bi vas za to prej vprašal," razlaga Birgitta Jónsdóttir. Na listi domnevnih teroristov se je po vsej verjetnosti znašla zaradi udeležbe kot koproducentka pri odmevnem filmu Kolateralni umor (glej tudi spodaj), ki je svetovno občinstvo seznanil z ravnanji ameriške vojske v Iraku.

"Ko občutiš strah, si izgubil"
A kot pravi, je s tem niso utišali. Ravno nasprotno. "Ko občutiš strah, si izgubil. To pravim zato, ker sem se prisilila, da sem šla v ZDA, pa so me tako islandsko zunanje in notranje ministrstvo kot tudi moj odvetnik prepričevali, naj tega ne storim, saj da ne zaupajo Američanom. Odločila sem se, da grem, saj nisem hotela živeti v strahu. To pomeni, da nikoli več ne bi potovala v ZDA, kjer imam družino in prijatelje in tudi posebno poslanstvo (smeh). Spomnim se, da sem sama sedela na letalo, ko je to pristajalo v New Yorku in sem se vprašala, kaj pa mi sploh lahko naredijo? Ne morejo me odstraniti, lahko imam grobo zasliševanje, pa kaj potem, saj ga bo enkrat konec. Vedno moramo pomisliti na najhujši scenarij. Pošast je samo pošast."

Nezaščiteni žvižgači
Goreča zagovornica svobode na spletu, pravice do obveščanja in zaščite t. i. žvižgačev, je lani za Nobelovo nagrado za mir predlagala Edwarda Snowdna in Bradleyja Manninga. A pri tem dodaja, da trenutno ne obstaja noben mehanizem, s katerim bi žvižgače lahko zaščitili.

"Glede žvižgačev vem, da so Novinarji brez meja poskusili osnovati zakon, da se nihče ne bo znašel v položaju, v katerem se je znašel Snowden. Pogovor o tem je pomemben, saj se bodo pojavili novi žvižgači, ki ne bodo iz ZDA. Kaj bi se zgodilo, če bi se z informacijami o Rusiji znašli sredi Kitajske? Po ljudeh, ki so si drznili zapiskati na piščalko, bi se morali zgledovati. Kaj pa je z vsemi tistimi žvižgači, ki se niso upali razkriti? Vse vire bi morali zaščititi, a jih trenutno ne moremo, saj nimamo načina, na katerega bi zaščitili vire."

Zasebnost, kaj je že to?
"Zasebnost je le še mit, ki ne obstaja. Kdor koli govori z menoj po telefonu je pod nadzorom. To je bilo razkrito v dokumentih NSA-ja, ki jih je javnosti posredoval Edward Snowden. Torej, če me pokličete ali ste s svojim telefonom v moji bližini, potem ste že na seznamu ljudi, ki jih avtomatično nadzorujejo. Ko se boste po telefonu pogovarjali s svojim prijateljem in družinskimi člani, bodo tudi oni na seznamu. Vdor v zasebnost je takšne razsežnosti, da ga ne moremo nadzorovati. Zato ga moramo legalizirati, postaviti moramo nove standarde na svetovni ravni."

Islandija postaja spletni raj
Sicer pa tudi po zaslugi Birgitte Jónsdóttir Islandija postaja raj glede zakonske zaščite dejavnosti uporabnikov na spletu. S skupino pravnikov in medijskih strokovnjakov so pregledali, v katerih državah imajo najboljše zakone na svetu na področju svobode informacij, zaščite vira, zakonov o žvižgačih, zaščite novinarjev in postopkov pridobivanja informacij. Ko so zbrali vse podatke na enem mestu, je nastala t. i. Islandska moderna medijska iniciativa (IMMI). Za sprejem zakona je morala islandska vlada spremeniti kar deset različnih zakonov na štirih različnih resorjih. Parlament je zakon sprejel junija 2010. Zakon so prevedli tudi v angleščino in zdaj upajo, da ga bo usvojilo čim več držav.

"Rada bi videla, da IMMI sprejmete tudi v Sloveniji, saj vas ni kaj dosti več od nas Islandcev. Pred dvema tednoma sem slišala lepo novico, da so v Eritreji oblikovali ekonomski načrt na podlagi našega IMMI-ja. Vidite, tudi v Eritreji želijo narediti varen raj. Tako imate lahko tudi Slovenci moč in vpliv za večje dobro. Kaj vam bo demokracija, če nimate pravice do informacij, izražanja, zasebnosti – to potem ni demokracija. Večina demokracij pa nima tega in to veliko pove o demokraciji. Sicer pa so vsi pozabili, kaj demokracija pomeni – vladavina vseh."

VIDEO
»Svoboda govora je resno ogrožena«

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
Ivo Lola
# 04.07.2014 ob 08:33
Privatizacija je legalizirana korupcija.
RamK
# 04.07.2014 ob 08:49
Prosim vas, samo ne privatizirajte bank! Samo poglejte, kaj se je zgodilo z Islandijo. Potrebovali smo pet let, da smo od relativno stabilne države postali zelo zadolžena država.

Hja, nam je isto uspelo z državnimi bankami. Očitno lastništvo torej nima veze, problem je v samih bankah!
Najbolje da jih kar ukinemo. In posledično denar. Ter gremo nazaj na blagovno menjavo.
Norland
# 04.07.2014 ob 09:02
Sicer pa aksiom tega sveta: Ne druži se z amerikanci, ker te bojo zasužnjili in ti pobrali vse kar imaš. In gamad v EU podpisuje take sporazume kot je TISA!?!?!
Crveni
# 04.07.2014 ob 08:59
Moj predlog je, da banke razdrobimo na veliko manjših - recimo NLB na 10 firm in jih nato prodamo. Tako bi banke izgubile sistemsko pomembnost, njihovo poslovanje pa bi postalo problem lastnikov.

V ustavo pa bi morali še zapisat, da se z davkoplačevalskim denarjem nikoli več ne bo reševalo bank.
Master s puppet
# 04.07.2014 ob 08:52
Bravo!
biancocelesti
# 04.07.2014 ob 09:20
"V medijih se zelo malo piše o tem dokumentu. Tudi politikom se glede tega postavlja zelo malo zelo težkih vprašanj. Dobesedno pa Tisa pomeni, če bi recimo želeli sprejeti zakon, da bi Monsantu preprečili vpliv na vaš pridelek in semena, bi bila, glede na to pogodbo, volja Monsanta nad vašimi zakoni.

No ravno zato bi bilo za nas najbolje, da na bližajočih se volitvah enkrat za vselej obračunamo z levo in desno sredinskimi strankami, ki medtem ko zavajajo ljudi z dogodki izpred 70.-ih let, podpisujejo razno razne pogodbe in sporazume v korist tujih (predvsem ameriških) korporacij in v škodo nas državljanov Slovenije, ki smo jih tudi postavili na to mesto. Povsod po Evropi so levo in desno sredinske stranke pogubne za lastne državljane in delujejo v korist korporacij oziroma so lutke korporacij. Kot smo videli sta pri nas Janša in Bratovškova vodila popolnoma enako politiko, v Franciji Sarkozy in Holland prav tako čeprav je prvi desno drugi pa levo sredinski, v Veliki Britaniji Blair/Brown in Cameron, v Španiji Zapatero in Rajoy,… Primerov je veliko in če jih kdo ogroža se ti dve na zunaj sovražni politični veji lahko tudi združita, kot smo nedavno videli v Italiji in Grčiji, kjer prve ogroža populist Pepe Grillo s stranko Pet zvezd, druge pa vedno močnejša stranka Syriza.
Ravno v strankah kot so Syriza, Pet zvezd, nemški Die Linke, mogoče tudi Narodna fronta Marine Le Pen če se seveda distancira od fašistične politike svojega očeta,…
Ravno z najbolj demokratičnim predmetom, volitvami, lahko v Evropo zopet nazaj pripeljemo demokracijo in vlade, ki bodo dejansko skrbele za svoje državljane in ne za tuje multikorporacije.
espero
# 04.07.2014 ob 09:08
Bilo bi drugače , če bi odgovorne kaznovali z odvzemom premoženja in zaporno kaznijo. Tako pa je vseeno ali je banka državna last ali privatna.!
generacija56
# 04.07.2014 ob 08:53
Vsak problem lahko opazuješ iz več zornih kotov.
Seveda bi bilo pametno bank NE privatizirati.
Ampak, potem bi morala delovati pravna država, odgovornost.
Ker pa v butalah to ne deluje...., smo pred težko izbiro.
KER!
Privatizacija NE pomeni prodaja tujim lastnikom!
Lahko je domači, ki bo potem sam uredil zadeve, ampak takšnega v butalah ni, ki bi lahko kupil banko. Razen Janše. Za gotovino....
In tako prodajamo tujim lastnikom, ki poberejo vse. Ni več davkov, ni dobička, ni plač nad minimalcem, ni sponzorstva, ni skrbi za lokalno skupnost, golo izkoriščanje....
Kekec99
# 04.07.2014 ob 10:07
... razkriti tajni trgovinski sporazum TISA, v katerega je vključena tudi Slovenija. Gre za dokument, ki so ga pod vodstvom Svetovne trgovinske organizacije podpisale ZDA in EU. Njegovi bistveni točki sta privatizacija javnih dobrin, kot so transport, voda in banke, ...

Kdo prodaja našo vodo, kdo je podpisal sporazum v imenu Slovenije?
Vode ne dam in pika, raje grem v "partizane".
Če se politiki ne spametujejo se bom šel državljansko nepokorščino.
rooster
# 04.07.2014 ob 09:08
upam, da je, preden pametuje, vsaj malo prebrala o slovenski situaciji in naših tranzicijskih preteklih privatizacijah (bankah in političnih spregah in posilitvi državnega lastništva)
ezat_anim
# 04.07.2014 ob 09:10
pravkar dali 5 miljard, včeraj pa se nlb že kreditira za novih 300 mio....državne banke forever !
PONOS
# 04.07.2014 ob 10:27
Če želite zasebno vodo in Monsanto ki prodaja semena za eno sezono.
Ustvarjajo potrebo,ekstremno vreme kjer lahko uspevajo le Monsanto semena.
Podplačajo"lobirajo"politike da podprejo GSO.Petrle in Zver sta to že storila.
Bogi Peterle se bori z imaginarnim rakom...pa podpre GSO.
Ja ampak izvolili smo jih v EU parlament....
tihomir
# 04.07.2014 ob 09:26
Privatizacija je beg miške v mišolovko.
PONOS
# 04.07.2014 ob 10:12
Zavedat se je potrebno da živimo v "fucked up systemu" važen je le dobiček.
Da delaš dobiček moraš najprej ustvariti potrebo po tvojem izdelku.
Politiki so mediji med kapitalom in ljudi pomagajo jim pri tem propaganda in mediji.
Zelo laično:
Jaz sem proizvajalec metkov kdaj jaz služim največ?Takrat ko je vojna,ko so spopadi.
Torej moram ustvariti potrebo.
Podplačam politike en države ter pdoplačam politike sosednje države da ustvarijo vojno.Obema v vojnoi prodajam metke za žrtve mi je vseeno denarnica se mi polni z neverjetmo hitrostjo.
Podobno je z farmacijo najprej mora ustvariti potrebo torej bolezen-epidemijo da lahko prodaja ljudem zdravilo bolj mehek način z pomočjo medijev ustvari paniko in države potem kupujejo zdravila...
Tako je v vsakem sektorju .Dejte se že zbudit no.
Krissssss
# 04.07.2014 ob 10:32
Privatizacija javnih dobrin kot npr voda ? hah bravo Slovenija .. se to bogastvo v obliki vode katerega mamo prodajte .. orangutani jedni
nimivseeno1
# 04.07.2014 ob 10:01
" Zelo sem nesrecen. Nenamerno sem unicil naso drzavo. " Woodrow Wilson

"I am a most unhappy man. I have unwittingly ruined my country. A great industrial nation is controlled by its system of credit. Our system of credit is concentrated. The growth of the nation, therefore, and all our activities are in the hands of a few men. We have come to be one of the worst ruled, one of the most completely controlled and dominated Governments in the civilized world no longer a Government by free opinion, no longer a Government by conviction and the vote of the majority, but a Government by the opinion and duress of a small group of dominant men." -Woodrow Wilson, after signing the Federal Reserve into existence
tihomir
# 04.07.2014 ob 10:15
Včeraj gledal oddajo Prava ideja. Na Češkem je neto plača cca 70 % bruto, na Slovaškem še manj. V Pragi imajo predstavništva in hčerinska podjetja velike svetovne korporacije, ki se jih pri nas tako bojimo.


Podobno na Irskem in poglej, kako se to obnese v času krize. Tuja vlaganja so izpostavljenost nestabilnem kapitalu.

Prehitevajo nas na polno.

Rastejo, prehitevajo pa nas še ne. Tuja vlaganja v času konjukture pregrevajo gospodarstvo in rezultat je globoka kriza (primer Estonija, Irska). Rast na krilih tujih vlaganj ni fundamentalna kot je interna organska rast.

Naš problem ni v vlaganjih ampak v divji privatizaciji.

Prosim te lepo, saj Violeta Tomić je velika umetnica ampak kaj ona ve o gospodarstvu in politiki?

Resnica pa je je, da je v zadnjih 70 let h gospodarskem napredku Slovenije prispeval en ključavničar (JBT) več kot vsi ekonomisti skupaj.
nimivseeno1
# 04.07.2014 ob 10:04
Privatniki natisnejo denar in ga posodijo vladam - te si pa izposojajo.

Cel svet je ogromno zadolzen. :)

KOMU?

Slovenski dolg
biancocelesti
# 04.07.2014 ob 09:22
Ravno v strankah kot so Syriza, Pet zvezd, nemški Die Linke, mogoče tudi Narodna fronta Marine Le Pen če se seveda distancira od fašistične politike svojega očeta, lahko najdemo rešitev za Evropo, ki se mora osamosvojiti in odtrgati od močnega ameriškega objema...
Ramus
# 04.07.2014 ob 15:08
"Ne zaupajte politikom, saj imajo kačje jezike," opozarja in dodaja, da ljudje kljub temu želijo verjeti njihovim lažem."

Ga ni sistema, ki ga naše pokvarjene elite ne bi znale in zmogle zlorabiti. Ni težava v privatizaciji, pač pa neskončni pokvarjenosti elit na eni strani in še hujši bebavosti množic na drugi, ki daje podporo tem pokvarjencem.
PONOS
# 04.07.2014 ob 10:34
biancocelesti
ki se mora osamosvojiti in odtrgati od močnega ameriškega objema...
Američani sploh niso problem in težava.Problem je sistem.Če ne bodo plenili američani recimo če ne bo Monsanto bo pa BASFali Dupont.
Tebi kot potrošnika in zemljana ne zanima ali je Monsanto,BASF,Dupont ampak dejstvo da ješ Frankenštajn hrano ki je namakana v strupih in povzroča bolezni .Torej dvojni dobiček v prodaji hrani in prodaji zdravil.Če nimaš dnarja pa crkneš...ker so te korporacije preko politikov zastrupili ...
Alchemist
# 04.07.2014 ob 09:36
Veste, ekonomska realnost v obliki Poljske, Slovaške, Češke itd. nas je že prehitela. In to ne z vsebino neumnosti v tem in podobnih člankih. In brez skrbi, ekonomska realnost bo dohitela tudi MMC in tam zaposlene. #ERT

Ekonomska realnost v obliki Islandije pa nas utegne še dohitet nekoč....če gre tako naprej...
basmek-petransky
# 04.07.2014 ob 15:38
@vojnaslo91
A ti hočeš povedati da je tvoja žena tvoja lastnina?
Wasabi
# 04.07.2014 ob 11:21
Če je sporazum tajen je sigurno dober za državljane. 100% je v njihovem interesu. Kdo je v imenu Slovenije podpisal TISA?
simonc27
# 04.07.2014 ob 11:16
Za tiste politike ali birokrate ki so v imenu Slovenije podpisale sporazum TISA, bi bilo potrebno pred prarlament postaviti giljotino, tako v opozorilo, da ga prekličejo, sicer...
Bivši uporabnik
# 04.07.2014 ob 11:02
v bistvu je ženska imela nekaj zelo pametnih iztočnih, če je kdo gledal intervju in ne samo prebral tukaj namensko kregu napihnjene naslove ipd. bi rekel, da vseh tek kvzi revolucionarjev gleda dokaj realno na svet.
tihomir
# 04.07.2014 ob 10:03
Mateo politiki niso nikjer čisti. Je pa problem, če imaš neumne volilce, ki se ne uprejo, ko jim voda teče v grlo.

Primer je drastična omejitev referendumske iniciative, ki so jo izglasovali maja 2013 in temu so politiki rekli "konec političnih kupčkanj". (kako luštno, da se zdaj politična kupčkanja lahko dogajajo mimo nas, za zaprtimi vrati)

http://www.siol.net/novice/slovenija/201
3/05/omejitev_referenduma.aspx
svabo
# 04.07.2014 ob 09:43
haha ugotavljam, da so se ljudje začeli bati. Bati resnice, ki jo govorijo ljudje s pogumom. Pa naj bo to Grk, Nemec, Francozinja, Španec ali pa piratka iz Islandije. Trenutno edini resne alternativne platforme razvoja Evrope pač rastejo v stranka Siriza, Die Liencke, Španskih vstajnikih, pri Marie Le Pen in pri Islandcih. V ta paket paše pri nas združena levica, ki tudi edina dejansko odstopa od vseh ostalih strank. In kot je razvidno je ljudi strah. Strah alternative, ki kaže na drugačno možnost življenja. Dejstvo pa je, da bo ravno ta alternativa razgalila bistvo neoliberalnega fašizma Evrope.
krank
# 04.07.2014 ob 14:43
Kdo je za Slovenijo podpisal to izdajo? Pa ne samo to, še vse ostale izdaje? Hočemo imena, da se prične na te izdajalce in tuje hlapce izvajati pritisk ter se jih družbeno uniči če že parlament, policija in sodstvo ne ukrepajo. Vsi smo dolžni te izmečke onemogočiti, popljuvati in zatreti kot kugo. Upam, da to preberejo in se zavejo čemu se izpostavljajo.
DejanD
# 04.07.2014 ob 12:38
Prosta trgovina je nateg. Tist, ko se spozna mal na ekonomijo to dobro ve. Zda sploh ni preveč "prosto" pretočna. V kolikor jim ne paše neki, hitro dajo "carino" na izdelke. Problem je, da ameriška podjetja podpira vlada ter bojo z sporazumom pokupile evropska podjetja ter bodo dejansko zasužnjili Evropo pod pretvezo proste trgovine.
oliva
# 04.07.2014 ob 12:03
KDO iz Slovenije je to podpisal?

Novinarji?
pfc
# 04.07.2014 ob 10:32
Ja.V banke so zmetali naš denar...kakor,da jih bodo rešili...zdaj jih bodo pa prodali.Ma to je navadna izdaja,korupcija in sramota.
tihomir
# 04.07.2014 ob 10:25
sammy13, tudi v naših bankah so plače solidne, da ne rečem v dobro stoječih državnih firmah kot sta Krka in Petrol.... Imaš pa tuje firme in banke, ki poslujejo naravnost katastrofalno.

Med zasebnim in državnim je manj razlik kot nam skušajo politiki v službi kapitala dopovedati.
binbon
# 04.07.2014 ob 12:34
banke in njihovo lastništvo niso izvor zla, so samo instrument s katerim zlo upravlja svet. Rešitev vidim v novem družbeno ekonomskem sistemu, ne pa v lastništvu bank.
Epafrodit
# 04.07.2014 ob 09:39
Norland: "V bistvu moremo samo banke privatizirat, ker že 25 let prinašajo izgubo."

Ni res. Le red, odgovornost in preglednost je treba vzpostaviti. S tem bo onemogočeno vsakokratno pasenje aktualne pozicije in njihovih zvestih na bankah.
Norland
# 04.07.2014 ob 08:47
V bistvu moremo samo banke privatizirat, ker že 25 let prinašajo izgubo.
Ne pa da prodajamo uspešna podjetja..
basmek-petransky
# 04.07.2014 ob 14:39
privatna lastnina je temelj vseh razrednih bojev
tihomir
# 04.07.2014 ob 14:09
božo1, the law bi rekel, da so za probleme Islandije krive prejšnje socialistične vlade, ki niso pravi čas vsega privatizirale, sploh pa da je bilo regulacije preveč in zato prosti trg ni uspel zadihati... velik kapital velik mindfuck za provociranje ljudi.
JohnSmith
# 04.07.2014 ob 13:02
Tole zgleda kot predvolilna propaganda za točno določene politične stranke.
AndiSi
# 04.07.2014 ob 12:06
Slabo mi bo... na večih nivojih :(
N4z
# 04.07.2014 ob 11:52
Ljudje, ki jih Amerika označi za politične nasprotnike, bi morali prejeli Nobelovo nagrado
PONOS
# 04.07.2014 ob 11:48

Tega ne boste videli v medijih.
ZDA se počasi prebuja...
tihomir
# 04.07.2014 ob 10:53
Privatizacije je nujna. Konec zaposlovanja po vezah in poznanstvih in predvsem po politični poti. Medijev se ne bo več izsiljevalo preko velikih državnih firm, da ne bodo več oglaševale v tem in tem časopisu, hkrati dobimo, upam vsaj malo bolj normalen medijski prostor.

Korupcija je v osnovi konflikt interesa zasebnega in družbenega.
Privatizacija je prodaja tistega, kar je vzpostavila družba in služi družbi, zasebnem interesu.
Privatizacija v osnovi ni nič drugega kot koruptivno dejanje - daj razloži mi prosim, dejanje, ki je v osnovi koruptivno, odpravilo s korupcijo?

Ne javni sektor, zasebni sektor je glavni motor korupcije:
http://www.transparency.org/topic/detail
/private_sector
qwerty99
# 04.07.2014 ob 10:50
Njegovi bistveni točki sta privatizacija javnih dobrin, kot so transport, voda in banke

O tem, koliko so trensport in banke javna dobrina bi se dalo razpravljat, voda pa je čisto nekaj drugega. Voda bo v kratkem najbolj pomembna dobrina na svetu, privatizacija vode pa pomeni najbolj črn scenarij turbo kapitalizma. Predvsem pri nas, kjer vemo, kako se praviloma končajo precej manj pomembne pri(h)vatizacijske zgodbe.
Slovenija ima in bo imela čiste pitne vode v izobilju. Če oz. dokler se ne bo vmešal privatni pohlep. Če se bo to zgodilo, se večini ljudi slabo piše. Bomo res to dovolili?
C-16
# 04.07.2014 ob 10:41
kako pa vodo lahko privatiziraš??? voda je naravni element potreben za obstoj vsega živega na tem planetu. ali to pomeni izumrtje številnih živali in ljudi zaradi pohlepa?? voda je bila tukaj miljarde let pred nami in nihče nima pravice privatizirat vodo!!!! potem privatizirajte še zrak in sonce. zemljo ste itak že
janezdolzan
# 04.07.2014 ob 10:35
mislim, da obstaja razlika med Islandci in prebivalci Slovenije...

če bi oni ravnali odgovorno z družbeno lastnino, se tukaj gre pajdaški kapitalizem, ko se kredite deli po prijateljski/politični liniji in nihče nikoli ne odgovarja, lahko pa dobi 1 000 000,00 € nagrado (Kramar LDS!!)

Zato NLB čimprej prodat, da ne bo še par milijard dokapitalizacij!
frkolinko
# 04.07.2014 ob 10:33
Privatizacije je nujna. Konec zaposlovanja po vezah in poznanstvih in predvsem po politični poti. Medijev se ne bo več izsiljevalo preko velikih državnih firm, da ne bodo več oglaševale v tem in tem časopisu, hkrati dobimo, upam vsaj malo bolj normalen medijski prostor.
nimivseeno1
# 04.07.2014 ob 10:00
"Regionalna banka Federal Reserve ni vladna agencija. ... Vendar je neodvisna, v zasebni lasti in lokalno nadzorovana družba." Lewis vs ZDA, 680 F. 2d 1239 9. Circuit 1982

FED je v ZDA prisel leta 1913 - IZ EVROPE!

"The Federal Reserve Act (ch. 6, 38 Stat. 251, enacted December 23, 1913, 12 U.S.C. ch. 3) is an Act of Congress that created and set up the Federal Reserve System .... The Act was signed into law by President Woodrow Wilson."
Jury
# 04.07.2014 ob 09:47
Super članek! Več takih vsebin v medijih, ki dejansko posvetijo v jedro gnilobe, ki se je razpasla z neoliberalizmom. Nič nimam proti kapitalizmu, ampak neoliberalizem je plenjenje vsega, kar človeku ne le omogoča dostojno življenje, ampak življenje nasploh. Bravo MMC, še ima nekdo jajca objavit nekaj, kar bodo ovce težko razumele!
dunbar
# 04.07.2014 ob 09:23
Včeraj gledal oddajo Prava ideja. Na Češkem je neto plača cca 70 % bruto, na Slovaškem še manj. V Pragi imajo predstavništva in hčerinska podjetja velike svetovne korporacije, ki se jih pri nas tako bojimo. Prehitevajo nas na polno, tu pa samo mencingeriansko propagando poslušamo cele dneve. Prosim te lepo, saj Violeta Tomić je velika umetnica ampak kaj ona ve o gospodarstvu in politiki?
Kazalo