"Breja preja" je pletilska zadruga, ki deluje na podlagi pravične trgovine , medgeneracijskega dialoga in trajnostnega podjetništva, ki dodaja vrednost naravnim virom in surovinam. Foto: Reuters

Zgodb povezanih z družbenimi inovacijami je v Sloveniji vedno več. "Kr Štacuna" je prvo socialno podjetje na Gorenjskem . Projekt povezuje Komunalno podjetje Kranj s trgovino z izdelki ponovne uporabe ter zaposlovanjem ljudi iz ranljivih skupin, doslej so ustvarili več kot 10 delovnih mest. V Kr Štacuni so na voljo predmeti, ki so jih ljudje zavrgli, spretni delavci, večinoma nekdanji odvisniki od drog ali alkohola, so jih popravili in estetsko obnovili, v delavnici na Pristavi pri Tržiču pa v mizarski in šiviljski delavnici tudi povsem na novo izdelali.

Socialno podjetje, ki ga je prek Fundacije Vincenca Drakslerja,ki ji je uspelo pridobiti denar iz evropskih skladov s projektom Omamljen.si, soustanovila Mestna občina Kranj, se širi iz leta v leto in je tudi dober primer krožnega gospodarjenja.

Ena izmed takšnih zgodb je tudi Tkalka –prostor sodelovanja. Stavbo starega Galenskega laboratorija v lasti mestne občine Maribor so prevzele v uporabo različne organizacije. Ustvaril se je sodelovalni prostor različnih podjetij, ki se ukvarjajo s socialnim podjetništvom, zadružništvom, turizmom.

Skozi pester splet dejavnosti med pisarnami, hodniki in stopnišči v Tkalki vznika nova platforma družbenih odnosov, v kateri se vzajemno razvijata sodelovanje in družbeno življenje. Veliko različnih organizacij na enem mestu prinaša možnost dopolnjevanja storitev in izdelkov, saj lahko vse kar potrebuješ najdeš na enem mestu. Tkalka je postala sinonim za tkanje novih povezav, sodelovanja, soustvarjanja, novih priložnosti in možnosti za skupno delovanje.

"Breja preja" pa je pletilska zadruga, ki deluje na podlagi pravične trgovine , medgeneracijskega dialoga in trajnostnega podjetništva, ki dodaja vrednost naravnim virom in surovinam. Mlada dekleta iz Škofje Loke so se odločila, da z domačo volno ustvarijo različne izdelke , ki nastajajo tudi s pomočjo medgeneracijskega dialoga in znanja , ki ga še hranijo njihove babice.

V oddajah bomo tako predstavljali različne zgodbe, dobre skupnostne prakse,družbene inovacije, ki izhajajo iz domačih naravnih in človeških virov,ki v lokalnem okolju delujejo po principu razmišljaj globalno-deluj lokalno in pri tem upoštevajo vodilo- dobro Zame, za Vse-za skupnost in za Planet. Nosilci zgodb so predvsem nevladne organizacije, napredna podjetja, lokalne skupnosti in različne civilne iniciative.

Družbene inovacije so odgovor na nedemokratične sisteme, ki jih v družbi doživljamo danes. So brbotanje civilne družbe, ki bi mu morali dati več zraka, da zraste, zagotovo je v tem »loncu« veliko Dobrih idej za prihodnost.

Tako imenovane družbene inovacije, so teme nove serije kratkih izobraževalnih oddaj Utrinki. Na sporedu bodo vsak torek ob 18. uri na 1. programu TV Slovenija.

Izobraževalni program TV Slovenija, še naprej išče nove, dobre zgodbe iz področja družbenih inovacij! Sodelujte z nami, se priporočamo za vaše predloge!

Barbara Zrimšek, TV Slovenija