Robert Dominko Foto: Val 202
Robert Dominko Foto: Val 202
false
Peter Prevc Foto: Val 202
false
Božena Kolman Finžgar Foto: Val 202
false
Peter Podlunšek Foto: Val 202

Vzpon na skoraj 6 tisoč metrov visoki Kilimandžaro se je zaradi slabega vremena žal predčasno končal, a kljub temu je Lederer na invalidskem vozičku premagal skoraj 4 tisoč metrov nadmorske višine. Letošnjo nagrado Dušana Černeta za zamejsko osebnost je prejel goriški slikar in kulturnik Andrej Kosič, ki je pripravil več kot 100 samostojnih in 150 skupinskih razstav.

Prvo letošnje ime tedna pa je postal raziskovalec s Kemijskega inštituta Robert Dominko – v sodelovanju s francoskimi strokovnjaki je v reviji Science objavil članek, ki spreminja znane koncepte baterijskih sistemov: "Naše odkritje pomeni, da imajo enako velike baterije zdaj lahko 30-50 odstotkov večji doseg."

Da je Slovenija že dlje časa vpisana na vinski zemljevid sveta, gre največja zasluga briškim vinarjem, a še nobenemu ni uspel tak podvig kot Marjanu Sinčiču. Njegovo desertno vino Leonardo iz sušene rebule je eden od vodilnih vinskih strokovnjakov Steven Spurrier v prestižni vinski reviji Decanter uvrstil med pet najboljših vin leta 2015 na svetu. Dobitnik nagrade modra ptica 2016 za najboljši mladinski roman je publicist in pisatelj Miha Mazzini. Zvezde vabijo je mojstrski roman o pasteh navidezne resničnosti.

Ime tedna pa je postal Peter Prevc, naš najboljši skakalec zadnjih let, ki je na novoletni turneji postavil dva rekorda: suvereno je dobil kar sedem od osmih serij in zbral največje število točk. Le spremenljive razmere na prvi tekmi so mu preprečile, da bi novoletno turnejo končal s pokrom zmag: "Dobri rezultati zadnjih let v smučarskih skokih so posledica dobro razvitega sistema."

Kulturno obarvan je bil izbor za tretje januarsko ime tedna. Med nominiranci je bila pesnica, kantavtorica in skladateljica Ksenija Jus, ki se s svojim večplastnim kulturnim ustvarjanjem brezkompromisno odziva na slabosti in anomalije sodobne družbe, njena Pesem upora pa je postala neuradna protestniška himna. Drugi nominiranec je bil dirigent Marko Munih, eno najvidnejših imen, ki so sooblikovala glasbeno življenje zadnjih šestdeset let pri nas.

A ime tedna je postala Božena Kolman Finžgar, ravnateljica Knjižnice Antona Tomaža Linharta v Radovljici, ki otroke in mladostnike navdušuje z inovativnimi projekti ter učinkovitimi metodami za spodbujanje branja. Njene motivacijske prijeme prevzemajo tudi številne druge knjižnice.

Neverjeten dosežek je konec meseca uspel še ne trinajstletni Brini Poropat, ki je na državnem prvenstvu v hitrem branju za osnovnošolce in dijake ne samo zmagala in postala državna prvakinja, ampak s 1874 prebranimi besedami celo postavila absolutni državni rekord. V Mengšu je Lek odprl nov laboratorij za razvoj bioloških zdravil, vreden 10 milijonov evrov. V njem bo 100 strokovnjakov razvijalo biološka in podobna zdravila za zdravljenje rakavih in imunoloških bolezni.

Zadnje januarsko ime tedna pa je postal prekmurski akrobatski pilot Peter Podlunšek, ki je lansko sezono v tekmovanju Red Bull Air Race World Championship končal na drugem mestu z vsega 35 tisočinkami zaostanka za prvakom, letos pa bo nastopil v razredu Master, ki velja za formulo 1 med letalskimi tekmovanji: "Gre za zelo atraktiven šport, ki pa je tudi zelo varen. To privlači velike množice ljudi."