MMC priporoča

Poudarki

  • Med vzroki za večjo možnost obolenja za rakom pri ženskah WHO navaja tudi zapoznelo starševstvo, rojstvo manjšega števila otrok in nedojenje
Po vsem svetu je bilo leta 2012 največ odkritih primerov raka pljuč (1,8 milijona primerov oziroma 13 odstotkov vseh), raka dojk (1,7 milijona oziroma 11,9 odstotka) ter raka debelega črevesja (1,4 milijona oziroma 9,7 odstotka). Najpogosteje so smrt povzročili rak pljuč (1,6 milijona oziroma 19,4 odstotka vseh smrti), rak jeter (800.000 oziroma 9,1 odstotka) in rak želodca (700.000 oziroma 8,8 odstotka). Foto: MMC RTV SLO/EPA
Raziskovalci ob tem opozarjajo še, da se več kot 60 odstotkov primerov raka zgodi v Afriki, Aziji ter v Srednji in Južni Ameriki, torej v regijah v razvoju. V teh regijah je hkrati zabeleženih okoli 70 odstotkov vseh smrtnih primerov zaradi raka. Tam je namreč zaznavanje bolezni poznejše, prav tako pa prebivalci nimajo enakega dostopa do zdravljenja, opozarja poročilo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Kampanja Svetovni dan boja proti raku opozarja na štiri mite glede obolenja za rakom, ki ne držijo: o raku ni treba govoriti; rak ... znaki in simptomi ne obstajajo; glede raka ne morem narediti ničesar; nimam pravice do zdravljenja.
Kampanja Svetovni dan boja proti raku opozarja na štiri mite glede obolenja za rakom, ki ne držijo: o raku ni treba govoriti; rak ... znaki in simptomi ne obstajajo; glede raka ne morem narediti ničesar; nimam pravice do zdravljenja. Foto: worldcancerday.org
VIDEO
Kako je Peterle prebolel raka?

Dodaj v

WHO: Svet pred smrtonosnim 'valom' rakastih obolenj

Svetovni dan boja proti raku: Preženimo mite o raku
4. februar 2014 ob 09:39,
zadnji poseg: 4. februar 2014 ob 14:00
Ljubljana - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opozarja, da bo čez 20 let že 24 milijonov na novo obolelih za rakom, zato so nujni preventivni ukrepi, kot je zmanjšanje kajenja, pitja alkohola in debelosti.

Mednarodna zveza za boj proti raku (UICC) že šesto leto organizira svetovni dan boja proti raku, ki letos poteka pod geslom Preženimo mite o raku. Opozarjajo, da je zmotno prepričanje, da se o raku ni treba pogovarjati, da simptomi te bolezni niso očitni, da posameznik ne more vplivati na raka in da nima pravice do zdravljenja.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana opozarjajo, da bodimo posebej pozorni ob spremembah pri odvajanju vode in blata, pri ranah, ki se ne celijo, pri neobičajni krvavitvi iz katere koli telesne odprtine, pri zatrdlinah v dojki ali katerem koli drugem delu telesa, pri težavah pri požiranju, ob opaznih spremembah kožne bradavice ali pigmentnega znamenja, pri dražečem kašlju ali hripavosti.


Obolenje za rakom se povečuje po alarmantni stopnji, vse bolj jasna pa je potreba po takojšnji uvedbi učinkovitih strategij za preprečevanje bolezni, v sporočilu za javnost navaja Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je specializirana agencija WHO-ja. V pripravi poročila je sodelovalo 250 strokovnjakov iz več kot 40 držav.

Kljub napredku v medicini poročilo po besedah direktorja IARC Christopherja Wilda kaže, da samo zdravljenje za učinkovit spopad z rakom ni dovolj. Nujna je preventiva, okrepiti pa je treba tudi prizadevanja za zgodnje odkrivanje bolezni.

Mednarodna zveza boja proti raku je objavila podatek, da je bilo leta 2012 na novo obolelih za rakom 14 milijonov ljudi. A število naj bi se do leta 2025 povišalo na 19 milijonov obolelih, do leta 2030 do 22 milijonov, do leta 2035 pa že na 24 milijonov.

Pri ženskah najbolj razširjen rak dojk
V Poročilu WHO-ja o svetovni obolelosti za rakom 2014 so zapisali, da na obolenje za rakom vpliva: kajenje, infekcije, uživanje alkohola, debelost in telesna nedejavnost, sevanje (tako tisto, ki ga povzroča sonce, kot tisti v medicini), onesnaženost zraka in drugi dejavniki, povezani z onesnaževanjem okolja.

Kot večjo možnost obolenja za rakom pri ženskah WHO navaja tudi zapoznelo starševstvo, rojstvo manjšega števila otrok in nedojenje. Sicer pa je med ženskami najpogostejši rak na dojkah, v Afriki pa je vedno bolj razširjen rak na materničnem vratu - najpomembnejši dejavnik za nastanek raka materničnega vratu je dolgotrajna okužba z visokorizičnimi ali onkogenimi virusi HPV, kar pa je mogoče preprečiti s cepljenjem.

Preventiva je ključna
Glede na raziskavo WHO-ja, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, kar 49 odstotkov anketirancev pretiranega uživanja sladkorja ni povezalo z obolenjem za rakom. Tretjina jih je menila, da je rak dedna bolezen, čeprav naj bi bilo dejansko le 10 odstotkov obolenj povezanih z genetskimi okvarami.

Ravno zato doktor Bernard Steward z univerze Novi Južni Wales v Avstraliji poudarja, da je preventiva ključna. Ljudje se nemalokrat obnašajo viktimološko, ko se, recimo, pretirano izpostavljajo sončnim žarkom "dokler niso enako zapečeni na obeh straneh". "Glede alkohola, njegovih učinkov se zavedamo, ko govorimo o prometnih nesrečah ali napadih, a o povezavi med alkoholom in obolenjem za rakom pa ne govorimo, ker to na prvi pogled ni tako očitno," je še pojasnil.

"Polovico rakastih obolenj bi lahko preprečili"
Zato priporoča, da ljudje jedo več sadja in zelenjave ter polnozrnatih žit, zmanjšajo pa naj uživanje alkohola in rdečega mesa kot tudi predelanih mesnih izdelkov.

Vodja raziskovanja rakavih obolenj na oddelku za nadzor tobačnih izdelkov Velike Britanije Jean King opozarja, da bi lahko z opustitvijo kajenja preprečili kar polovico vseh rakastih obolenj. "Najbolj šokantno pri tem poročilu je, da bi rakastih obolenj, ki bodo v dvajsetih letih narasli s 14 milijonov letno na 22 milijonov letno, lahko kar polovico preprečili." Pri tem opozarja, da imata veliko vlogo pri odnosu do kajenja tudi sama družba in okolje, ki lahko posameznika spodbujata k bolj zdravemu načinu življenja. "Jasno je, da, če se ne bomo zdaj odzvali in zmanjšali števila obolelih za rakom, nas bo to čez dvajset let pripeljalo v svetovno krizo."

Zdrav življenjski slog
Na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki je del Mednarodne zveze za boj proti raku, poudarjajo, da naj se ljudje, če kakršne koli neobičajne težave trajajo dlje kot dva tedna, posvetujejo s svojim zdravnikom.

O zmotnem mišljenju, da posameznik glede raka ne more nič narediti, pa poudarjajo, da je za preprečevanje raka pomemben zdrav življenjski slog. Po raziskavah naj bi se lahko tretjini smrti zaradi rakavih obolenj izognili z izobraževanjem, odpravljanjem mitov ter z obravnavo znanih dejavnikov tveganja.

Glede zdravljenja pa pojasnjujejo, da morajo imeti vsi ljudje pravico do dokazano učinkovitega zdravljenja raka. Med evropskimi državami obstajajo razlike v dostopnosti do učinkovitega zdravljenja, kar se kaže tudi v različnem preživetju bolnikov z rakom, navajajo na onkološkem inštitutu.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
bulin
# 04.02.2014 ob 11:04
Ha, ha, ha... cigarete in pitje alkohola? Kaj pa Monsanto in permanentne vojne na več krajih sveta, ki jih sponzorirajo zahodni vladni zločinci, da zasužnjujejo prebivalstvo, ropajo naravne dobrine, vse za pohlep po dobičku in bogatstvu.
mandan
# 04.02.2014 ob 10:46
v bistvu konoplja ni čudežna, je pa zatirana rastlina z ogromnimi zdravilnimi učinki, ki med drugim tudi zdravi raka, sicer ne v končni fazi ampak celo v srednji fazi se izkaže za zelo učinkovito.

to je le en razlog, da je zatirana

drugi je industrijski.

vemo da so včasih delal prve avtomobile iz konopljinih vlaken, ki so boljša od železa

poleg tega je ta rastlina nezahtevna, raste povsod in ne rabi kemikalij za rast.

ja, kam pa pridemo če bomo gojili tako rastlino, ki za rast nič ne rabi le malo dežja in sonca, je industrijska in jo lahko ima vsak kmet doma.

kdo bi pa potem služil s provizijami in trgovino?

bodite resni, taka rastlina ne sme obstajati.
mandan
# 04.02.2014 ob 10:15
mogoče bi vam celo verjel, če...

ne bi bil ozkogleden kot so to uradna trobila...

Prvo.. zrak je onesnažen, ampak ne zarad cigaret.. pa saj vemo zakaj, ja in tud škropijo nas z letali

drugo voda je onesnažena prekomere, v javno vodo se dodaja klor (zaenkrat še v EU na srečo) medtem ko v ZDA dodajajo ne boste verjel tud F (flour). V bistvu so to sami vitamini za raka, pravzaprav kadilci jim rečejo žebljički.

žive vode skorajda ni, pa če bi bla bi jo pametnjakoviči raztrgal

in nato še hrana, ki je vse prej kot to, je v bistvu buzovna za pitanje prašičov, samo da so ti prašiči ljudje

ja, na koncu pa še kemofarmacija s tabletki za odpravljanje učinkov goraj naštetih uničevalcev zdravja

in nato so krivi cigareti, alkohol in konoplja itd...

v bistvu je kriv sistem ki smo ga naredil i verjamemo vanj, v resnici je ta tisti ki nas duši, in nobeno zdravilo ne pomaga, če vanj verjameš.
hubert69
# 04.02.2014 ob 11:13
Ja, kako priročno, vsega so krivi oni drugi zlobneži, ki nas zastrupljajo, samo da moje kajenje, žlampanje alkohola in nažiranje s čipsom na kavču ni krivo za moje slabo zdravje. Samo da ne bi kdo slučajno rekel, da sem predvsem sam odgovoren za svoje zdravje. Sodobna družba temelji na prelaganju odgovornosti, zato pa tudi smo tam, kjer smo.
birokrat19
# 04.02.2014 ob 10:26
Ja, rak? Vem kako hudo je ko zboliš za rakom in kake muke so, da morda celo ozdraviš. Moja partnerka je imela raka na dojki. Hvala bogu se je ozdravila, sicer je brez dojke in brez bezgavk, tako da ima stalne težave. Se pa zdravniki obnašajo do bolezni kot pri zobozdravniku. Boli? Bomo pa odstranili. Rakavih obolenj je že toliko, da to rešujejo serijsko, brez čustev in kakih terapij. To človeka ubije, saj nihče ni pripravljen na obolenja.
Binder Dandet
# 04.02.2014 ob 10:24
@fffff:
Dva stara starša sta za rakom umrla. Oba v nekaj mesecih od trenutka, ko so ju diagnosticirali. Zadnji tedni so samo bolečina, ki je z ničemer ne moreš blažit. Ne želiš tega. Takoj izberem infarkt, to je nekaj minut mučenja, pa je konc.
MarcoQ
# 04.02.2014 ob 11:23
Ko kdo omeni škropljenje iz letal, je debate konec. Konstruktivna debata zahteva namreč dve strani z osnovno izobrazbo in sposobnostjo logičnega/treznega razmišljanja.
velenjcan
# 04.02.2014 ob 10:32
težava z who je, da nikoli ne veš, kot kaj nastopa - kot who ali kot akviziter farmafije
Nikec3
# 04.02.2014 ob 12:16
in nato so krivi cigareti, alkohol in konoplja itd...

Ti kar kadi. Ampak prosim lepo, ne išči obrambnih mehanizmov pred lastno krivdo za nezdravo življenje.
hubert69
# 04.02.2014 ob 10:36
Če bi ljudje enkrat spoznali, da ni čudežnih zdravil (konoplja) in prav tako ne čudežnih vzrokov (izmišljeno škropljenje iz letal), bi že precej dosegli. Ampak znanje o naravoslovju je pri povprečnem komentatorju takih novic približno na ničli, tako da bi bilo treba delat tudi na tem.
svobodan
# 04.02.2014 ob 16:34
krem, s katerim se zastrupljmo preko kože

...imaš lutkice tipa anja, smrklja, eva, jana, ...ki so pravo leglo teh skrajno butastih oglasov za razne kremice in kreme, ki ti bodo čudežno pomladile kožo...še več, treba je že mladino navadit da se začne mazat s tem sranjem zato, da se koža ne bi postarala halooo...

...še več: treba je tudi 'moške' navadit, da se morajo mazat s tem sranjem, da bodo kao seksi in metro in ne vem kaj še vse, treba si je s fitovalom lase prat, da ne bodo plešasti, ko pa čez leta plešasti ugotovijo, da so za fitoval zmetali stran 1000eu, je že prepozno...pa še takrat se potolažijo, da če ga ne bi uporabljali, bi bili plešasti še prej...

---in takih norosti je v sodobni družbi ogromno...

,,,zakaj?...ker ni resnih problemov...ko bodo taki dogodki, kot je ta žled postali običajna in redna zadeva, takrat se bodo ljudje začeli spominjat, kaj so resni problemi življenja...

...vsekjakor pohajkovanje po trgovinah in kupovanje raznih krem, kremic, tabletk, ter izdelkov živilske industrije dvomljive kakovosti niso resni problemi življenja...
soci
# 04.02.2014 ob 14:30
Človek kar ne more verjeti kakšno sprenevedanje čita. Filajo nas z vsemi mogočimi aditivi, celo v „zdravem „ jogurtu se nažiramo s aspartamom!!, pa kruh, ki je „prepojen“ z raznimi sr..ji. In kar je najhuje: ko vidim ob šolah raznorazni fast food, ki se zaliva s Coca Colo, potem je vse popolnoma jasno zakaj je v porastu diabetes, rak, debelost! in ostala degenerativna dogajanja v naših živih truplih. (Da o Monsantih in sličnih morilcih sploh ne govorim). Kaj je naredilo vsa leta Ministrstvo za zdravstvo, da uvede npr predmet v osnovne šole, ki bi osveščeval najmlajše?!. Ali niso sposobni ali pa nočejo iz raznoraznih temačnih vzrokov ali pa ne smejo. Večkrat sem že zapisal: na CC, McD in slična sr..ja bi morali napisati slična opozorila kot na cigarete, toda tudi to nebi pomagalo, če ni predhodnega izobraževanja. To je pač davek edinemu zveličavnemu: profitu takoj, posledice so pač nebistvene. Popolnoma logične posledice se pač manifestirajo v t.i. boleznih modernega časa.....
bralecxx
# 04.02.2014 ob 12:04
Rak je neke vrste ultimat, zahteva, da v življenje vnesemo določene spremembe ali gremo iz tega sveta. Če bi bili našteti faktorji, ki povzročajo raka glavni vzrok, bi za rakom zboleli vsi, ki so jim izpostavljeni. Bo treba malo v knjige pogledat, ni za pričakovat, da nas bodo o tem seznanili mediji, ker to ni v interesu kapitala.
ffffff
# 04.02.2014 ob 10:09
Hm.... od nečesa bo treba umreti. In če bi lahko izbiral, rak ne bi bil prva izbira... No pa saj inarkt ali prometna nesreča nista dosti bolje. Malo jih od starosti zaspi v spanju. Tako, da veselimo se vsakega dneva.
helsinki
# 04.02.2014 ob 18:48
ko bomo najmanj za 50% zmanjšali prehranjevanje z mesom bo šlo na bolje
senca
# 04.02.2014 ob 13:55
Čudno, da nihče ne omenja, da je največji povzročitelj raka v moderni službi stres. Hitimo levo desno kot poblazneli, ignoriramo vse simptome, ki so posledica neuravnoteženega življenja, potlej pa se čudimo.
svobodan
# 04.02.2014 ob 13:15
Mononatrijev glutamat, ki se uporablja kot ojačevalec okusa skoraj zagotovo nima nekih resnih toksičnih učinkov v koncentracijah ki jih dodajajo živilom. Gre namreč za sol esencialne aminokisline glutamat, ki je v našem telesu itak prisotna v večjih količinah.

...to je res: pa vendar je njegov največji 'stranski' učinek ta, da namesto da se ustaviš po petih dekih salame brez okusa, poješ dvajset dek salame z ojačenim okusom...

..ojačevalec okusa se doda z namenom, da se požre več, torej da se več troši z drugimi besedami...

...pregovor pravi: če si res lačen, je skorja suhega trdega kruha neskončno dobra...če pa sit sedeš h kosilu, potrebuješ ojačevalec okusa, da se še malo olepšaš že sicer okrogel trebuh...
svobodan
# 04.02.2014 ob 12:52
...lahko zdravstvene oblasti vpijejo kolikor hočejo: ljudje bodo prenehali piti, kaditi, se prenažirati šele takrat, ko bo odstranjen vzrok zakaj to počnejo...ali pa takrat, ko bodo cigarete, alkohol in hrana izginili iz zemlje...za cigarete in alkohol se zdi, da se ne bo to nikoli zgodilo, za hrano pa se lahko kmalu zgodi...
Petar Karamazov
# 04.02.2014 ob 12:28
Moje mnenje: največ lahko storiš sam pri prehrani. Najboljše ne hodit v supermarkete, kjer poleg nujnih stvari srečaš še vreče različnih čipsov (od katerih večina vsebuje rakotovoren mononatrijev glutaminat), keksov (umetna sladila, pa tudi bel sladkor je rakotvoren), gaziranih pijač (aspartam- rakotvoren) in podobnih svinjarij. Jaz zahajam v manjše trgovine in na tržnico in kupim zase le sadje in zelenjavo ter osnovne stvari. Poleti pa tega ne potrebujem, ker imamo vrt in njivo. Zrak je seveda onesnažen a če bi to toliko vplivalo, ne bi toliko ljudi dočakalo visoke starosti. In ko pogledaš prehrambeno zgodovino teh starostnikov vidiš, da so večino življenja jedli monotono hrano in še te v manjših količinah.
MiaM
# 04.02.2014 ob 15:52
Vsaj 80% evropejcev se prehranjuje s hrano iz nizkocenovcev, pije coca colo, s katero je še najbolje čistiti rjo itd.; s prstom pa kažemo na cigarete in alkohol?

Kaj pa stres v službi, finančna skrb, sodobna nedružabnost in prekomerno jemanje tabletk za raznorazne simptome, ter krem, s katerim se zastrupljmo preko kože ... Življenje v zaprtih prostorih? Delo in prosti čas v sedečem položaju? Mislite da rekreacija 2 uri na teden prežene ta dejstva?
Uživamo meso, ki ima rok trajanja 2 mesca na soncu in zelenjavo, ki je še najbolj podobna plastiki - toda brez okusa.

To in podobno so pravi vzroki. Pih.
t-bone
# 04.02.2014 ob 15:16
Lej, nekaj ostaja, ali je to posledica kondenza in novih spojin v gorivu, ne vem, vem da se ljudje po svetu pac ukvarjajo s tem...

Ampak tukaj ni bistvo Chemtrail, bistvo je rak, o tem je tudi članek.

Zdaj jaz sem skoraj prepričan, da je sodoben način življenja (uporaba brezžičnih tehnologij, njih elektromagnetno sevanje, nekakovostna hrana, izpuhi v urbanih sredinah, izpuhi tovarn, ...) odgovoren za to, da na novo zgrajen onkološki institut v Ljubljani (zgrajen s tem namenom) ne sfogla niti 40% onkoloških pacijentov. Se pravi je rak dosegel epidemične razsežnosti, če lahko tako karikiramo.
svobodan
# 04.02.2014 ob 13:17
Moje mnenje: največ lahko storiš sam pri prehrani. Najboljše ne hodit v supermarkete, kjer poleg nujnih stvari srečaš še vreče različnih čipsov (od katerih večina vsebuje rakotovoren mononatrijev glutaminat), keksov (umetna sladila, pa tudi bel sladkor je rakotvoren), gaziranih pijač (aspartam- rakotvoren) in podobnih svinjarij. Jaz zahajam v manjše trgovine in na tržnico in kupim zase le sadje in zelenjavo ter osnovne stvari. Poleti pa tega ne potrebujem, ker imamo vrt in njivo. Zrak je seveda onesnažen a če bi to toliko vplivalo, ne bi toliko ljudi dočakalo visoke starosti. In ko pogledaš prehrambeno zgodovino teh starostnikov vidiš, da so večino življenja jedli monotono hrano in še te v manjših količinah.

...se globoko strinjam, ampak nekdo mora podpirati multinacionalne gigante živilsko predelovalne industrije...
svobodan
# 04.02.2014 ob 13:06
Z zdravilom iz indijske konoplje je rak v veliki meri ozdravljiv

...potem sploh ne rabimo strašno dragega onkološkega instituta: podrimo in zasadimo njivo konoplje...ko bi le bilo tako enostavno pa ni...

...lahko da določene snovi iz konoplje zavirajo nastanek in širjenje nekaterih podoblik določenih rakov...lahko da nekaterim rakavim bolnikom lajšajo določene simptome...ampak kaj ko si bodo to nekateri to prevedli tako: hitro pokadi še en džojnt, ki preprečuje raka...kolikor vem je bob marlej umrl zaradi raka...
tech
# 04.02.2014 ob 13:04
Kot prvo naj prepovejo uporabo vseh aditivov. Skrajšal se bo rok trajanja, hrana se bo podražila (večinoma le inustrijsko pridelana) in bo manj debelosti in bolj zdravo bomo jedli.
svobodan
# 04.02.2014 ob 13:00
...če hočeš ostati zdrav in dolgo živ, jej meso kot v starih časih: za praznike, ob nedeljah in izjemoma med tednom...

...vedno bodi lačen mesa (salam, mesnin, zrezkov, pečenk....)... nikoli se ga ne prenažri...

...ampak kako boš to naredil, če pa dobiš kilo svinjske farmske svinjine že za 1.999 eu...
schmied
# 04.02.2014 ob 10:50
"(izmišljeno škropljenje iz letal)"

Žal ni izmišljeno; spremljamo ga parkrat letno tudi nad nami v Sloveniji.
adrenalincek
# 04.02.2014 ob 20:39
Članek je zavajajoč, saj govori samo o cigaretih, alkoholu in drogah. Kaj pa GSO, aspartam, pesticidi, strupi v industrializirani hrani, strupi v pitni vodi in pijačah v redni prodaji, strupi na oblačilih in obutvi? Kaj pa strupi farmacije, v cepivih, kozmetike in v zobnih pastah? Kaj pa strupi, ki jih posipajo po nebu in naši zemlji, radioaktivni izotopi, ki jih pršijo na nas, tako imenovani chemtraili oz. kemične sledi.
Ljudje, ne bit naivni. Odprite oči.
Binder Dandet
# 04.02.2014 ob 17:39
Kdor bo preskočil video, dajte si vsaj od 7:28 dalje pogledat. V 6 letih (če sem si prav zapomnil) odtekanja radioaktivne vode v Pacifik s trenutno dnevno kapaciteto več 100 ton vode bo cel Pacifik radioaktiven!
svobodan
# 04.02.2014 ob 16:18
Davids, še danes se marsikomu ne sanja, kako škodljivo je kajenje - (poglej vse te mešalce megle, ki komentirajo) in iščejo vse mogoče in nemogoče druge razloge. Če vsakodnevno 20x vneseš 60 kancerogenih snovi naravnost v pljuča, ki jih na nek način premažeš s katranom (z leti se tega nabere par kil), potem je odveč iskati izgovore v drugih stvareh. Tudi uradni podatki vseh kredibilnih ustanov pravijo tako. Polovica ljdui, ki kadi, bo zaradi kajenja umrla. Edini absurd pri tem je, da je izdelek sploh legalen, da se oglašuje in prodaja otrokom in mladoletnim na vsakem vogalu, da jih zasvoji in kasneje pokoplje. Zato se novim kadilcem reče - replacement smokers, da nadomestijo umrle.

...pa ne samo to: izračunati se da, koliko papirja pokadi kadilec v življenju, nekaj telefonskih imenikov...pljuča so čudežen organ, da to vzdržijo...

...gor sem napisal zakaj države to omogočajo..denar ne smrdi...pa naj bo od trgovine z orožjem ali pa od trgovine s tobakom...
tsinamuh0
# 04.02.2014 ob 15:45
Davids, še danes se marsikomu ne sanja, kako škodljivo je kajenje - (poglej vse te mešalce megle, ki komentirajo) in iščejo vse mogoče in nemogoče druge razloge. Če vsakodnevno 20x vneseš 60 kancerogenih snovi naravnost v pljuča, ki jih na nek način premažeš s katranom (z leti se tega nabere par kil), potem je odveč iskati izgovore v drugih stvareh. Tudi uradni podatki vseh kredibilnih ustanov pravijo tako. Polovica ljdui, ki kadi, bo zaradi kajenja umrla. Edini absurd pri tem je, da je izdelek sploh legalen, da se oglašuje in prodaja otrokom in mladoletnim na vsakem vogalu, da jih zasvoji in kasneje pokoplje. Zato se novim kadilcem reče - replacement smokers, da nadomestijo umrle.
svobodan
# 04.02.2014 ob 13:09
...zrak je tudi kriv, nanodelci se absorbirajo v kri, na njih pa so adsorbirani kancerogeni iz izpušnih plinov in kurišč...metoda dodič fik-fak...inštitut za medicino dela....

..pospešujejo tudi aterosklerozo...
hubert69
# 04.02.2014 ob 11:57
@MucaMaca: rdeče meso in procesirano meso nista sinonima.

@delfino_: ja, mnogo vernikov v chemtraile je prepričanih, da je zemlja ravna plošča. Na to temo je bilo že veliko psiholoških raziskav - če si nagnjen h teorijam zarote, boš verjetno verjel več njim (ali celo vsem).
rastislav
# 04.02.2014 ob 20:51
Nekateri očitno ne razumete, da je toksičnost neke snovi odvisna predvsem od njene koncentracije, tako da je malo nesmiselno govorit o kakršnihkoli strupih ampak bol o prekomernih odmerkih nečesa.
Binder Dandet
# 04.02.2014 ob 17:37
Sploh mi ni prej kapnilo. Ko Fukušimo omenjate.

Olympic1
# 04.02.2014 ob 16:23
MucaMaca, človeku da misliti tudi to, da nekateri "uživajo" na polno, pa preživijo marsikaterega, ki zdravo živi. Sploh ni tako velike razlike, vsaj jaz je ne opazim.
svobodan
# 04.02.2014 ob 16:08
Včasih se je kurilo samo na drva in premog.
Pa je bil problem z zrakom manj pereč!

Danes je plin, nafta, elektrika, črpalke itd. izpostalja se pa predvsem tiste, ki kurijo na drva?


...nič se ne izpostavlja, to so pač dejstva: včasih je bil zrak zelo onesnažen, bolj kot sedaj, spominjam, da so imeli v trbovljah celo alarme in so odsvetovali zapuščanje domov...

...nobeno kurivo zraku ne koristi, ampak v sedemdesetih letih je bilo pol manj objektov kot sedaj, kar pomeni da se je več ljudi stiskalo pod eno streho in dobro se spominjam dni ko se je grelo en prostor v hiši...

...potem se je razpasla centralna in to komoditetno gretje povsod, kot da si v savni...

...dejstvo je da kurjenje lesa onesnažuje zrak, ali nam je to všeč ali ne...

...tudi nafta onesnažuje, da ne bo pomote, posebno če peč ni prav nastavljena...

...po mestih je velik problem promet, nekaterim se niti 100m do trgovine ne da peš...
Binder Dandet
# 04.02.2014 ob 15:38
Čist preveč vas sploh ne razume te bolezni. Sicer sreča za vas, ne me narobe razumet, da niste imeli bližnjega srečanja. Raka se lahko zgodi komurkoli. Garancij ni. So pa dejavniki, ki povečujejo možnosti.
svobodan
# 04.02.2014 ob 15:02
Večkrat sem že zapisal: na CC, McD in slična sr..ja bi morali napisati slična opozorila kot na cigarete, toda tudi to nebi pomagalo, če ni predhodnega izobraževanja. To je pač davek edinemu zveličavnemu: profitu takoj, posledice so pač nebistvene. Popolnoma logične posledice se pač manifestirajo v t.i. boleznih modernega časa.....

...kar je cigaret za pljuča, je McD za žile...

...coca cola pa je še bolj škodljiva kot vino...kdor spije 2l kokakole na dan bo na dolgi rok enako bolan, kot če bi spil dva litra dobrega vina na dan ali pa en liter slabega vina na dan...

...sedaj nam je žled polomil še stara jabolka, tako da v bodoče bomo jedli še več sranja...
t-bone
# 04.02.2014 ob 14:56
Asbolute Dismissal

To je tvoj način. Jaz sem se obregnil ob tvojo izjavo, da omenjenih zadev nihce ni nasel in sem ti ponudil alternativen odgovor, ki je vreden razmisleka.

Moj način zivljenja in izkusnje, ki jih imam mi narekujejo da vsemu namenim vsaj malo pozornosti, ce se tice mojega zivljenja ali zivljenja ljudi nasplosno.

Nisem nikjer rekel, da sem osebno kaj videl temveč sem le izpostavil raziskave, za katere si rekel da so neobstojece, v isti sapi pa zagovarjas uradne razlage, torej si vnaprej ze programiran, da tisto kar je v nasprotju s tistim kar so te naučili odkartaš kot nepomembno...

To je stvar, ki me je pri tebi zmotila. Verjemi, da sem preletel tvoje linke in verjamem da je nekaj na tem, ampak ce zelimo sami sebi napredek in boljse zivljenje nikakor ne smemo prezreti opozorilnih znakov. Zdaj smo ze dovolj razviti, da lahko vemo da imajo razlicne stvari razlicne vplive na ljudi (tudi ljudje smo si med seboj razlicni, nekaterim ene stvari blagodejno vplivajo na organizem, drugim pa pride do kontra-učinka).

Tudi testiranje prvih atomskih, jedrskih in vodikovih bomb je potekalo pod "geslom" uničuje vendar samo znotraj shock-wave območja.. Pa so v desetletjih za tem vojaki prisotni pri teh testih umirali za rakom itd...

Se pravi je bilo vredno razmisleka, a so ljudje to prezrli in resnicni ljudje, oceti, bratje sinovi so umirali na zelo grd nacin v mirnodobnem casu.
svobodan
# 04.02.2014 ob 14:54
Je pa zanimivo glede kako se je spremenil odnos od recimo 60 in 70 ih let do sedaj. Takrat je bila tobačna industrija na vrhuncu so se recimo vrteli oglasi vsepovsod in ves čas. Pa se nobenmu sploh ni sanjalo da bi lahko blio kajenje škodljivo.

...ni čisto res: tobak je bil prinešen v evropo tam nekje po l.1500 sprva kot okrasna rastlina in je tak cca 200-300 let tudi bil...

..ko se je začelo kadit, takrat izključno moški in izključno pipe, je združenje angleških kraljevih zdravnikov proglasilo to početje kot zdravju skrajnje škodljivo razvado...to je bilo okrog l. 1800...seveda tega ni nihče upošteval...

...države so kmalu ugotovile, da je dobiček iz prodaje tobaka (zaradi hude odvisnosti, ki jo le ta povzroča) zanesljiv vir dohodka ...jama brez dna takorekoč...zaro so hitro prepovedale posameznikom ukvarjanje z gojenjem in prodajo tobaka ter prevzele nad njim monopol...da bi si oprale vest, so hinavke občasno malo pooblastile kakega ztdravnika, da je malo popridgal o škodljivosti kajenja, potem pa je šel še sam na pipo oziroma kasneje cigaret...

...gojenje tobaka bi moralo biti svobodno, da bi si ljudje sami gojili in sušili tobak...tak tobak povzroča bistveno manjšo odvisnost, saj tako peče, da se pokadi 2-3/dan in je dovolj...seveda bi bile države s tem ob davke..zato tega ne bodo nikoli dovolile...

...vsi kadilci, ki zmečete letno 2000-3000 eu v smeti, polnite riti državnih birokratov na račun svojega zdravja...industrijsko proizvedena cigareta namreč vsebuje najprej vse drugo in šele na koncu tobak...

...res dober tobak, je tako drag, da si ga običajen kadilec ne privošči..ena taka cigara stane tudi do 100eu...

...tudi ta je škodljiva, ampak vseeno manj kot kubiki nagnusno smrdečega belkastosivega s kemikalijami prepojenega dima industrijsko proizvedene cenene cigarete...in ni važna znamka..vse je isto sranje...ni dobre ali boljše cigarete, vse cigarete so slabe...
balistik1
# 04.02.2014 ob 14:50
Projekt ZDA zastruplja naše nebo
Gabriel Stetter, Švica
Globalen zločin s kemijo v atmosferi
Sliši se kot neverjetna grozljivka. Najnovejše raziskave pa so potrdile, da v okviru projekta spuščajo avioni ZDA tudi v Evropi v nebo nevarno aluminijevo zmes. Oblaki kemije naj bi zemeljsko atmosfero ohladili in sanirali sloj ozona. Stranski učinek je nepredvidljiva škoda za zdravje in okolje!

Že nekaj stotisoč ljudi je opazovalo sledeče dogajanje. Pet do petnajst avionov križari tako preko podeželja kot preko mest v višini 6000 m. Kar se prvi trenutek zdijo črte kondenzirane vlage, pri daljšem opazovanju zbudi pomisleke. Črte kondenzne vlage, ki jih zarišejo avioni kot ogromno mrežo na nebo, se tudi po nekaj minutah ne porazgubijo. Pri tem se pogosto vidi kondenzat, razporejen podobno kot verižica biserov, ki se včasih preoblikuje v kapljičaste oblike. Počasi, a vztrajno se širijo trakovi kondenzirane vlage ali kapljice približno 30 do 60 minut in pri tem oblikujejo gosto oblakom podobno maso, ki izgleda kot na nebu v peno stolčeno mleko. Kar najprej izgleda kot trakovi kondenzne vlage, se vedno bolj preoblikuje v zavese megle. Po dveh do petih urah prekriva tisto področje neba, v katerem so prej križarili avioni, difuzen sloj megle in oblakov. Zanimivo je, da ostanejo v tej mlečni brozgi prvotni trakovi še čez nekaj ur prepoznavni kot bele vrvi. V tem času križarijo avioni v grobem vzorcu šahovske plošče še vedno preko neba, dokler se ne izgubijo v vedno gostejši sparini.

Med opazovalcem in prej modrim nebom se naredi megla, ki kmalu ovije vse nebo. Če skozi plasti še kje zaslutimo Sonce, je to pogosto obdano s posebno svetlobo, v kateri se lahko vidi bleda mavrica. (Ta učinek povzroča lomljenje svetlobe na prahu iz aluminija, torej črt iz kemije, ki so jih naredili avioni).

Že po nekaj urah zračna temperatura pade za približno za 7 stopinj. Istočasno pade zračna vlaga na vrednosti okrog 30%. (Ta učinek je posledica barijevih soli, ki so primešane škropivu. Pri škropljenjih, ki sledijo v seriji škropljenj, se zračna vlaga ne zmanjša tako močno.). Mraz in suša, ki se pojavita, sta trdovratno prisotna tudi čez nekaj dni, nato je vreme običajno lepo, toda posebej soparno, hladno. Dež nato praviloma brez izjeme izostane, nebo pa zbledi. Če pogledamo horizont, modrine neba ne vidimo več. Vidi se samo še bled bel trak, ki ga obarvajo morda v rjavkast ton fosilna goriva v zraku. Ta znak »belega neba« je karakteristika, ki izdaja akcije brizganja kemije .

Pogosto se tipično vreme za tisti letni čas vrne šele čez en teden. Pogosto sledi nato takoj naslednja akcija škropljenja.
Kaj tiči za tem?
Najmanj 12 let že iščejo raziskovalci in strokovnjaki strategije proti pogosto prognosticirani klimatski katastrofi. V marcu 1991 sta ameriška raziskovalca kitajskega porekla David Chang in I-Fu Shih pri ameriškem patentnem uradu vložila zahtevek za patentiranje za »Stratosferično Welsbach – zasičenje« s namenom zmanjšati globalno segrevanja« (Welsbach-Patent). Zastopnik vlagateljev in komercialni nosilec je bil pri tem velikan na področju zračnih in vesoljskih poletov Hughes Aerospace iz Los Angelesa. Pri svojih raziskavah med drugim na Lawrence Livermore national Laboratory v Kaliforniji sta oba biokemika razvila rafinirano visoko tehnološko rešitev za problem, ki je največji problem sedanjosti, to je segrevanje Zemlje.

Uradne raziskave klime kažejo, da je zaradi velike porabe fosilnih goriv v zadnjih 150 letih oddajanje toplote Zemlje v vesolje močno onemogočeno. Otežena izmenjava toplote vodi do dviganja temperatur po vsem svetu, ki so dosegle alarmanten obseg. To segrevanje naj bi porušilo klimo na vsej Zemlji. Najprej naj bi se stopili zemeljski poli. Prišlo naj bi do suše, na celotnem področju. Vedno več vrst naj bi izumrlo in končno naj bi čez 20 do 50 let postale razmere take, da človek tu ne bo več mogel več živeti. Da bi ta razvoj preprečili, sta priporočila Chang in Shih, naj se tako imenovani Welsbach – delci z nosilno substanco škropijo v stratosfero.

Delci kovine z velikim učinkom

Welsbach delci so metalni oksidi, ki toploto, ki zaradi toplogrednih plinov ne more iz zemeljske atmosfere, preobrazijo v bližini Zemlje v infra rdeče valove. Te valove se nato odvaja v kozmos tako, da pride do zaželenega ohlajevanja. Po opisu v patentu je potrebno pri tem dodajati gorivu avionov minimalno majhne metalne delce tako, da delce ob izgorevanju izpihne pogon aviona. Pri tem gre predvsem za aluminijeve okside v obliki prahu ter barijeve soli, ki jih na nebu nato vidimo »kot bele puhaste trakove«!

Metalnim delcem se pripisuje dvojna funkcija: na eni strani naredijo, da se toplota, ki jo emitira zemlja v fotokemično zelo kompiciranem postopku preobrazi v svetlobo, nato pa v infrardeče sevanje in se končno odvaja v atmosfero. Na drugi strani se svetloba, ki prihaja od Sonca na aluminijskem prahu lomi in reflektira.

Kot da to še ni dovolj, je bilo mogoče v Welsbach – patentu prebrati, da delci, ki se tako izpuščajo v atmosfero, svoje delovanje razvijejo v času do enega leta, če je enkrat dosežena zadostna zasičenost ciljnega področja.
Drugi strokovnjaki Livermora so imeli najprej pomisleke, zato je eden od ekspertov, Kenneth Caldeira iznajdbo preverjal z drago računalniško simulacijo. Simulacije so potrdile tezo Changa in Shihsa in so obljubljale učinek v višini 1 do 2 %. Caldeira je izračunal, da bi se segrevanje Zemlje zmanjšalo do 85%. Sklepal je, da bi lahko izgorevanje fosilnih goriv v razdobju 50 let tudi podvojili – brez prehudih negativnih posledic….

Pršenje kemije namesto Kyota

Ta kontekst kaže Bushevo odločitev proti Kyotskemu sporazumu v novi luči. Izgleda, da zaradi te nove tehnike predsednik meni, da ima pravico nadaljevati s svojo industriji ljubeznivo kratkovidno politiko. Finančno so stroški sprejemljivi. Analize Livermore so pokazale, da se mora za Chemtrail projekt letno investirati približno eno milijardo dolarjev. Če primerjamo to z dobički, ki vsako leto s tem pritekajo naftni, vojaški in kemični industriji, je to relativno nizka vsota.

Navdušen raziskovalec

Zeleno luč za ta v svetu tako predrzen in izjemno rizičen projekt so verjetno dali, ko se je končno angažiral tudi dr. Edward Teller, ustanovitelj omenjenega Livermore Laboratory in svetu znan kot oče nevtronske bombe. Od leta 1994 do leta 1998 je Teller intenzivno lobiral za svoje Livermore varovance in njihovo »metodo biofizikalne redukcije globalnega ogrevanja« in predlagal obsežne pilotske preizkuse; najprej nad lastnim področjem ZDA, potem pa nad področji »prijateljskih dežel«. V maju 2000 je tako prvi William Thomas v »Stolen Skies« predstavil Welsbach – patent IPCC (International Panel on Climate Change). Ta internacionalni kremij je sestavljen iz več sto raziskovalcev klime, ki imajo redne konference pod odkriljem UNO. Večji del ekspertov je škropljenja odobril. Najtežji pomisleki, ki so jih pri tem omenili, so se nanašali na barvno estetski aspekt. Pri tem je šlo za vidno svetlejše nebo ob dnevih po akcijah škropljenja. Eksperti so imeli pomisleke, da bi to utegnilo ogroziti tajnost manipulacije s klimo. Ta jasna obarvanost v belo, posebno ob horizontu, bi lahko ogrozila ves projekt, če bi jo opazili za okolje zavzeti posamezniki.

Prodor vojnega letalstva

V času IPCC konference so potekali na prostem Chemtrail – poskusi. Opravljalo jih je letalstvo ZDA. Junija 1996 sta imela US-Air Force Colonel Tamzy J. House in dva sodelavca v strateškem odboru letalskega štaba predavanje z naslovom »Weather as a force multipler:Owning the weather 2025«. To izvajanje, ki ga lahko preberete na spletnih straneh US Air Force, kaže na prizadevanja, da bi vreme širom sveta do leta 2025 z vojnimi sredstvi dobili pod kontrolo in potem poljubno manipulirali.

V tej strateški listini je govora predvsem o »sloud seeding«, torej o tem, da se oblake opremi z določenimi kemično ali klimatološko delujočimi lastnostmi. Zanimivo je, da je v enem odstavku poročila opozorilo, da so specialisti v času poročila (1996) že škropili kemikalije iz tankerskih letal, ki so letala visoko. Namen tekočih poskusov naj bi bila »zatemnitev atmosfere« (»aerial obfuscation«).

Ali je bilo vremensko orožje že uporabljeno v vojni?

Obstojajo tudi informacije, ki bi jih bilo potrebno vzeti zares, namreč, da se je vremensko orožje že uporabilo: za časa napada oboroženih sil NATO spomladi leta 1999 so bile nad Srbijo tedne dolgo posebne vremenske razmere. Vremenski sateliti so poročali o jasnem vremenu nad vso Evropo, medtem ko je bila samo Srbija tako zakrita z oblaki, da bi na satelitskih posnetkih lahko videl meje. Vremenski fenomen je spremljala kot poročajo mnogi očevidci, vztrajna suša, ki se je po zaključku vojaške intervencije NATA preobrazila v daljše sušno obdobje. Nenavadno vreme je bilo v ostalih deželah prejšnje Jugoslavije predmet časopisnih člankov in pisem bralcev. Tudi klima v Severni Koreji je skrb vzbujajoča. Tudi tam je vladala več let zapored okrog leta 2000 grozljiva suša. Te suše so v komunistični deželi pripeljale do znanih lakot, ki so destabilizirale vlado, po »dogodku v naravi«, ki se v nobeni sosednji deželi, na primer Južni Koreji – ni ponovil niti približno v taki obliki!

Hudičeva ideja

O posebni prepotentnosti in kriminalni brezobzirnosti priča odstavek v obravnavi US-Air Force »Weater… 2025«. Pod naslovom »Weather Modification« se Air Force priporoča, da se vreme v bližnji bodočnosti naskrivaj tako manipulira, da širom po svetu podpira klimatske katastrofe kot suše ali poplave. Potem naj bi sistematično začeli objavljati, kakšne možnosti vpliva na vreme vojska že ima. Široka javnost bi potem hitro zahtevala intervencijo in pomoč proti povzročenim klimatskim katastrofam, ki so jih pred tem »rešitelji« sami organizirali. Tu naj bi torej – na način, ki je dogodkom okoli WTC stolpnic morda bolj podoben kot si kdo misli – za vsako ceno sam čarovnikov učenec izgnal, kar je naredil!

Tema kontrola vremena je pet let po začetku praktičnih preizkusov v atmosferi v ZDA postala najljubša igračka tehnoloških elit. Vse kaže, da pri uveljavljanju načrtovane vremenske
bm82
# 04.02.2014 ob 14:41
t-bone

jaz se strinjam s tabo.
s tipi ala huber69 se nima pomena ukvarjati, na zalost so taki nastavljeni po raznih pomembnih pozicijah v druzbi, zato pa je tako kot je.
davids
# 04.02.2014 ob 14:27
A je kdo že videl človeka, ki je recimo kadil 30 in več in je umrl naravne smrti? Ali pa kašnega pijančka ki je dočakal 50 ali celo 60 let? So izjeme vendar samo potrjujejo pravilo.

Je pa zanimivo glede kako se je spremenil odnos od recimo 60 in 70 ih let do sedaj. Takrat je bila tobačna industrija na vrhuncu so se recimo vrteli oglasi vsepovsod in ves čas. Pa se nobenmu sploh ni sanjalo da bi lahko blio kajenje škodljivo.
hubert69
# 04.02.2014 ob 14:22
Pa oni so tudi dobri, ki gledajo mavrico od zalivalnika vrta in besno zahtevajo odgovor na vprašanje, kaj daje vlada v vodo.
svobodan
# 04.02.2014 ob 14:18
Konopljino olje.. En sam clovek je pozdravil 130 od 140 ljudi.. Tudi mojo prijateljico. Zdravniki so rekkli da je cudez. Sploh ko je odklonila kemoterapijo niso mogli verjet.

...če bi to bilo res, bi samo konopljino olje pili in rak bi čudežno izginil, pa žal ni tako...
Beara
# 04.02.2014 ob 14:12
longform
Chemtrails so mesanica nanodelcev aluminija cinka in se necesa. Skropijo nas zaradi manipulacije vremena. Ucinkov ne poznajo. Videl instalacijo na Ryanair airbusu 320.

Ryanair še nikoli ni imel airbusa 320 v svoji floti ampak ima B737-800. Toliko o kredibilnosti tvojega videnja instalacij
t-bone
# 04.02.2014 ob 14:02
Človekovo telo je zelo zelo kompleksna zadeva in na tako imajo razlicne stvari kar ogormno vpliva. Bazne postaje, WiFi, Mobiteli (CELL phone), televizorji, racunalniki, tablicni racunalniki, gensko spremenjeni organizmi, industrijsko povecanje obsega pridobljene hrane, mocni pesticidi, ..Vse to je staro nekje 30-40 let, dolocene stvari morda vec.
Porast raka je v tem obdobju nekje 19.000%
porast avtizma pri otrocih v porasu 14.000%
Porast "duševnih" bolezni 70.000%
Porast sterilnosti pri moških in ženskah 8.000%
------------------
you do the math... Sodobno zivjenje bi moralo biti bolj po meri človeka, kot po meri mehanizacije v delovnem obratu, in bi bili vsi bolj zdravi.

Stvar je, da ponavadi, ce zelimo nekatero stvar oceniti kot NEŠKODLJIVO mora preteči realno 50 let, da lahko ugotovimo učinke različnih dejavnikov na vsaj dveh generacijah subjektov. Tele raziskave, ki po 3eh letih že na veliko trobijo kako zadeva ni nevarna, so ponavadi plačane objave, lobiji delajo po svoje.
Polymath
# 04.02.2014 ob 13:44
V sloveniji vsako leto na novo oboli za rakom okoli 11 tisoč ljudi, tako da se kar strinjam z njimi, pa smo samo dvo milijonsko prebivalstvo ...
severnik
# 04.02.2014 ob 13:23
Kar na Monsanto in podobnim naj najprej pišejo.
Nikec3
# 04.02.2014 ob 12:11
Prvo.. zrak je onesnažen, ampak ne zarad cigaret.. pa saj vemo zakaj, ja in tud škropijo nas z letali

Lol, pa kaj je z vami? Upam da ne misli kdo tega resno.

Zgoraj vam lepo piše, da jih največ umre v Afriki. Daleč stran od hamburgerjev, klorirane vode, škropljenja...
Kazalo