MMC priporoča
MMC
Uredništvo MMC-ja, kjer že 15 let nastajajo različne vsebine. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Aplikacija RTV Šport - uvodni zaslon aplikacije
Naše novice lahko spremljate tudi s spletnimi aplikacijami. Foto: MMC RTV SLO
Luka Zebec
Luka Zebec ima v pripravi nove projekte, med prvimi je prenova spletnega portala. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Z vami smo 15 let - Multimedijski center

Prihaja prenova spletnega portala
22. december 2016 ob 07:18
Ljubljana - MMC RTV SLO

Številka 2001 je v naslovu najbolj znanega znanstvenofantastičnega filma 2001: Vesoljska odiseja. To je leto, ko je bil Tiger Woods aktualni prvak vseh majorjev in leto, ko se je rodil Multimedijski center RTV Slovenija.

Radio in televizija sta bila na RTV Slovenija desetletja edina kanala, po katerih je naša hiša v svet pošiljala informacije o dogajanju v domovini in svetu. Leta 1984 se jima je pridružil teletekst, ki je prek televizorjev začel objavljati kratke informacije. Najmlajši medijski brat pa je konec leta 2001 postal Multimedijski center, ki je nastal prav okrog skupine novinarjev, ki je skrbela za teletekst.

Spletna stran, teletekst, mobilne aplikacije ...
MMC je samostojno začel delovati decembra 2001 skladno s smernicami EBU-ja o večmedijski usmeritvi in delovanju javnih servisov. Danes je v tej enoti 62 redno zaposlenih ter okrog 20 zunanjih honorarnih sodelavcev. Več kot polovica je ustvarjalcev vsebin. Glavne naloge MMC-ja so ustvarjanje vsebin za spletno mesto rtvslo.si, teletekst in mobilne aplikacije, prenosi RTV-programov prek spleta, spletni arhiv in spored, podnaslavljanje za gluhe in naglušne ter priprava TV-programa Infokanali.

4D združuje vse oddaje
Na MMC-ju sledimo modernim novinarskim trendom. Z bogatim slikovnim, avdio- in videomaterialom želimo dopolnjevati svoje novice. Seveda pa nikakor ne gre pozabiti na portal 4D, ki združuje bogastvo celotne hiše – saj so na tem mestu zbrane vse radijske in televizijske oddaje, ki jih ustvarjajo kolegi na radiu in televiziji.

Vse večja razširjenost mobilne aplikacije
Spletno mesto rtvslo.si zaseda drugo mesto po branosti med slovenskimi novičarskimi portali, teletekst dnevno obišče skoraj pol milijona uporabnikov, mobilne aplikacije RTV Slovenija ima nameščenih več kot dvesto tisoč uporabnikov. To so le nekateri od rezultatov, ki RTV Slovenija uvrščajo med vodilne javne radiotelevizije na področju novih medijev.

Prenova spletnega portala
Kljub majhnemu finančnemu kolaču, s katerim enota razpolaga, z mislimi zre v prihodnost. Vodja MMC-ja Luka Zebec je med številnimi projekti spregovoril o novi storitvi hibridne televizije: "Korak po korak nadgrajujemo portal RTV 4D, funkcionalnosti arhiva in sporeda ter mobilne aplikacije. Izboljšujemo dostopnost vsebin, v prihodnjih mesecih bo deloma nadgrajen sistem podnaslavljanja za gluhe in naglušne. Prihodnje leto bodo vidni tudi rezultati prenove spletnega mesta rtvslo.si, po pripravah zdaj prehajamo v operativno izvedbo."

Izpeljali uspešne projekte
Uredništvo želi v prihodnosti dati večji poudarek na vsebine na družbenih omrežjih. "Želimo krepiti vsebine za mlade. Še naprej bomo uvajali nove spletne formate in vizualizacijo vsebin. Kakovostne lastne vsebine bodo ostale stalnica, prav tako skupni projekti z radiem in televizijo. Tukaj so nam za zgled nekateri uspešno izvedeni projekti v letošnjem letu: Planica, Evrovizija, ameriške volitve in obletnica osamosvojitve Slovenije," Zebec poudarja pomen sinergije.

Več prostora za raziskovalno novinarstvo
"V načrtu je odpreti prostor za več raziskovalnega novinarstva na spletu, tudi ob večji vlogi MMC-ja. Primer Ekstravisorja, ki so ga zagnali kolegi s Televizije, je pokazal, da je to prava smer. Moje mnenje je, da si je treba za to sistemsko prizadevati, na tem področju imamo kot hiša, ki je močna v treh medijih, skupaj še veliko večji potencial. Glede na to, kako pomembno vlogo na vseh področjih imajo danes nove tehnologije in novi mediji, bi MMC vsekakor moral biti še bolj dejaven, kar posledično pomeni več sredstev. S podporo vodstva in programskega sveta si v letu 2017 obetamo nekoliko boljši položaj, še več pa, upam, v prihodnjih letih – zaveza o krepitvi novih medijev je zapisana tudi v predlogu strategije RTV Slovenija 2017-2021," je še povedal Zebec.

VIDEO
MMC RTV Slo: Mannequin Challenge

C. R.
Prijavi napako
Komentarji
Samo Zakes
# 22.12.2016 ob 10:46
Aha, konstruktivne kritike pa tudi ne sprejemate ...
Kam je izginil moj včerajšnji, popolnoma nežaljiv vpis?
Je morda sporno to, da se čisto z vsako neumnostjo ne strinjam, pa četudi jo objavi MMC RTVSLO, ki ga sicer prebiram V S A K D A N?
seba goričan
# 22.12.2016 ob 13:59
vsi portali, ki se spreminjajo gredo na slabše....upam, da z vami ne bo tako
luckyss
# 22.12.2016 ob 16:50
Lahko vas je sram zaradi kršenja ustave (samovoljno brisanje komentarjev) in pristranskih člankov..
In mi vas prisilno plačujemo ...
ps11
# 23.12.2016 ob 00:35
Siol je pa s prenovo res tako mem usekal, da bolj ne bi mogel. Tja sem rad kliknil, zdej pa res obcasno na silo kdaj pa kdaj. Primer napacne prenove, z dobrega na slabse. So dobili jasen feedback, da ni ok, ampak oni se ne dajo. Upam da ne bo se z rtvslo tako!
Emil in
# 23.12.2016 ob 01:21
ps11
# 23.12.2016 ob 00:35
Siol je pa s prenovo res tako mem usekal, da bolj ne bi mogel. Tja sem rad kliknil, zdej pa res obcasno na silo kdaj pa kdaj. Primer napacne prenove, z dobrega na slabse. So dobili jasen feedback, da ni ok, ampak oni se ne dajo. Upam da ne bo se z rtvslo tako!

Verjetno bo tukaj enako.
In seveda po prenovi ni vračanja nazaj, ne glede kako negativen je odziv, ker nekdo je potegnil denar za projekt.
Emil in
# 23.12.2016 ob 01:17
Prihaja prenova spletnega portala

ziher bojo ogromne slike, da se bo vse počasneje odpiralo in bolj morilo procesor

kaj pa če bi že končno malo modernizirali komentiranje člankov, ker trenutni standard je iz prejšnjega stoletja. Npr funkcija "edit" da lahko urediš kakšno napako, ali pa predpregled, da vidiš kako bo izgledalo objavljeno. Funkcijo "quote" ko citiraš drugega uporabnika, ne da zdaj to copypejstamo in dajemo v poševni font. Par vrst smajlijev tudi ne bi škodilo. O funkciji "ignorira uporabnika" si pa sploh ne upam pomisliti.
vnk
# 22.12.2016 ob 16:20
Veliko samohvale, malo samokritike, a ste mogoče hodili skupaj z Mirotom v šolo za PR?

Kakovostne lastne vsebine bodo ostale stalnica

A se je tipka "p" malce zataknila? Morda bodo postale, ostale pa bolj težko, ker jih je bore malo.
Krimsky
# 22.12.2016 ob 12:04
Lahko ugibam – kakšen bo prenovljeni spletni portal?

Slike bodo večje, manj bo teksta
(kot Živalski otok ali Siol).
~
Nedvomno bo lepo, pisano, dopadljivo, ... in utegnilo bi se primeriti, da bo komu res bolj všeč.
Drugi, ki smo obdržali otroški "zakaj" do posivele brade, se – zgolj za ilustracijo – npr. vprašamo: Zakaj se je spremenil tekst v znani popevki:
iz:

"Vendar potrebno ni,
da si filozof,
okrog sebe le poglej
z drugimi očmi."

v:
"okrog sebe se ozri,
z zaprtimi očmi."
~
Trend časa je, da na svet ne gledamo (več) z drugimi očmi, ampak z zaprtimi,
da ne beremo daljših tekstov, ampak gledamo večje slike ...
rooster
# 23.12.2016 ob 09:33
Ne preveč spreminjat grafičnega izgleda komentarjev. Ta manjša pisava, v stolpcu in sistem strani komentarjev je pravi balzam za oči in dosti bolj berljivo (sploh v primerjavi s kakšnim siolovim sistemom ipd.)

Manjkajo pa seveda funkcije citiraj, edit, ...
samogledam
# 23.12.2016 ob 07:38
Zakaj prenavljati če je sedanje stanje dobro ! Ja in hvala od vseh tistih ki se nahajamo po svetu !
iztrd
# 23.12.2016 ob 04:12
Nič kaj se ne veselim prenove. Ponavadi izpadejo nepristne ...
zml
# 22.12.2016 ob 19:18
Čestitke in še veliko dobrega dela (na vsebini!) vam želim! Ter povezovanja z ostalimi mediji. Bravo!
Celine
# 22.12.2016 ob 07:43
Čestitke! Vse dobro!
liverpoolfan
# 23.12.2016 ob 00:11
Želim vam še veliko dobrih člankov, novic in ostalega, kar nas uporabnike prepriča, da vsak dan obiščemo vašo spletno stran. Sam osebno preverim dogajanje vsak dan ter sem prepričan, da ste boljši medij kot 24 ur.

Edini minus pri vas je ta, da bi večkrat lahko preverili slovnične napake, ker jih je v nekaterih člankih kar precej.

Sicer pa vam želim vesele praznike.
lovec25
# 22.12.2016 ob 22:00
obilo uspehov še naprej
Kazalo