Zapravili priložnost generacije

Beno Udrih, Sani Bečirović in Boštjan Nachbar (od desne proti levi). Foto: www.alesfevzer.com
Beno Udrih, Sani Bečirović in Boštjan Nachbar (od desne proti levi). Foto: www.alesfevzer.com

V deželo vzhajajočega sonca so Slovenci odpotovali z velikimi načrti, nazaj pa prišli – kot večkrat poprej – razočarani. Selektor Aleš Pipan je imel na razpolago pet igralcev, ki so bili v času SP-ja člani NBA-moštev – Bena Udriha (San Antonio), Radoslava Nesterovića, Uroša Slokarja (oba Toronto), Boštjana Nachbarja (New Jersey) in Primoža Brezca (Charlotte). Slokar je šele vstopal v najmočnejšo ligo na svetu, preostali štirje pa so v svojih klubih igrali v povprečju več kot petnajst minut na tekmo (Udrih nekoliko manj), tako da je težko trditi, da so imeli popolnoma epizodno vlogo. Jaka Laković je igral za Barcelono, Sani Bečirović je bil član Panathinaikosa, tu sta bila še Marko Milić in mladi Goran Dragić. Zmes je bila prava, a eksplozije ni bilo.

Po pričakovani uvodni zmagi nad Senegalom je na drugi tekmi sledil grenek poraz proti Italiji (76:80) in nato pričakovan proti ZDA (95:114). Pipanovi izbranci so nato premagali Portoriko (90:82) in v zadnjem krogu skupinskega dela nepričakovano izgubili proti Kitajski (77:78). V krogu moštev z izkupičkom 2:3 so bili najboljši in v izločilne boje napredovali s tretjega mesta. To jim je v osmini finala prineslo obračun s Turki, ki jih je vodil Bogdan Tanjević. Peterka Udrih, Bečirović, Nachbar, Nesterović, Brezec je v zadnji četrtini poskrbela za vodstvo Slovencev, ki pa v zadnjih minutah niso znali zadržati turškega naleta. Turki so v sami končnici zadeli pet trojk in Slovence poslali domov z 90:84. "To je bila priložnost generacije, ki se verjetno ne bo več ponovila," je bil potrt Pipan. Udrih je dosegel 18 točk, Nesterović in Nachbar po 14, Bečirović 13, Brezec 11. Slovenija je uradno zasedla mesta od 9 do 16.

Postava Slovenije na SP-ju 2006: Goran Jurak, Jaka Lakovič, Sašo Ožbolt, Sani Bečirović, Radoslav Nesterović, Beno Udrih, Boštjan Nachbar, Željko Zagorac, Marko Milić, Goran Dragić, Uroš Slokar, Primož Brezec. Selektor: Aleš Pipan.

Dragića in kolege v četrtfinalu ustavili gostitelji Turki

Slovenci so leta 2010 v osmini finala popolnoma nadigrali Avstralijo. Pozneje so bili premočni Turki. Foto: EPA
Slovenci so leta 2010 v osmini finala popolnoma nadigrali Avstralijo. Pozneje so bili premočni Turki. Foto: EPA

Štiri leta pozneje je Slovenija na SP v Turčijo prišla z manjšimi pričakovanji, a se je prebila v četrtfinale. Leto pred tem so Slovenci prvič zaigrali v polfinalu evropskega prvenstva, vendar so nato ostali brez medalje. Jureta Zdovca je na krmilu zamenjal Memi Bečirović, ki je moral v Carigrad odpotovati brez stebrov reprezentance Erazma Lorbka in Matjaža Smodiša. Slovenija je imela močno branilsko linijo G. Dragić-Laković-Bečirović, precej šibkejša pa je bila pod košem, kjer sta bila Primož Brezec in mladi Gašper Vidmar. Luknje sta pomagala krpati Boštjan Nachbar in Miha Zupan.

Slovenija je drugi nastop na svetovnih prvenstvih odprla z gladko zmago nad Tunizijo. Na drugi tekmi so jih z 99:77 premagale ZDA, za katere je Kevin Durant dosegel 22 točk. Do konca rednega dela so varovanci Bečirovića nanizali zmage nad Hrvaško (91:84), Brazilijo (80:77) in Iranom (65:60). Drugo mesto v skupini je v osmini finala pomenilo dvoboj z Avstralijo. Slovenci so odigrali verjetno najboljšo tekmo na svetovnih prvenstvih in Avstralce nadigrali s 87:58. Zadeli so 16 od 33 poskusov za tri točke in blesteli v obrambi. Lakovič je vknjižil 19 točk, Brezec 12, Dragić 10 in osem podaj.

Avstralci brez vsakršnih možnosti proti Sloveniji

V četrtfinalu so Slovence s 95:68 nadigrali gostitelji Turki, ki so že ob polčasu vodili za 19. Slovenija je nato po porazih proti Španiji in Rusiji zasedla končno osmo mesto.

Postava Slovenije na SP-ju 2010: Uroš Slokar, Jaka Lakovič, Hasan Rizvić, Sani Bečirović, Jaka Klobučar, Samo Udrih, Boštjan Nachbar, Goran Dragić, Goran Jagodnik, Miha Zupan, Gašper Vidmar, Primož Brezec. Selektor: Memi Bečirović.

Tudi Avstralci so jo zagodli Slovencem, ki so posledično naleteli na ZDA

Leta 2014 so Američani prepričljivo osvojili naslov svetovnega prvaka. Na poti do naslova so v četrtfinalu gladko odpravili tudi Slovenijo. Foto: EPA
Leta 2014 so Američani prepričljivo osvojili naslov svetovnega prvaka. Na poti do naslova so v četrtfinalu gladko odpravili tudi Slovenijo. Foto: EPA

Leta 2014 je svetovno prvenstvo gostila Španija. Slovenci so tja odšli z najnižjimi pričakovanji izmed vseh trojih svetovnih prvenstev, na katerih so sodelovali, odšli pa z najboljšo uvrstitvijo – sedmim mestom. Leta 2013 je Slovenija gostila Eurobasket in po izpadu v četrtfinalu proti Franciji ostala brez tako želene medalje. Od reprezentance sta se poslovila Jaka Lakovič in Boštjan Nachbar, v Španijo ni odpotoval Gašper Vidmar. Božidarja Maljkovića je na mestu selektorja zamenjal Jure Zdovc. Slovenci so imeli v svojih vrstah superzvezdnika Gorana Dragića in najskromnejšo podporno ekipo do zdaj. Edina "velikana" pod obročema sta bila Uroš Slokar in Alen Omić.

Slovenija je v skupinskem delu nanizala štiri zmage in v boju za prvo mesto v skupini izgubila proti Litvi (67:64). Slovenci so vodili večji del tekme, v zadnji četrtini pa zmogli zgolj dve točki. Tudi zaradi preračunljivih Avstralcev, ki so namenoma izgubili proti Angoli, je zasedla drugo mesto v skupini, kar je pomenilo, da je v istem delu tabele kot ZDA. Slovenci so v osmini finala z 71:61 premagali Dominikansko republiko, nato pa niso imeli možnosti proti poznejšim prvakom Američanom, ki so slavili s 119:76. Slovenija je s končnim izkupičkom 5:2 zasedla sedmo mesto, saj tekem za razigravanje ni bilo.

Zadnje štiri minute tekme Slovenija – Litva

Američani previsoka ovira v četrtfinalu

Postava Slovenije na SP-ju 2014: Jure Balažič, Uroš Slokar, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Jaka Blažič, Miha Zupan, Zoran Dragić, Goran Dragić, Domen Lorbek, Jaka Klobučar, Alen Omić. Selektor: Jure Zdovc.