Primož Brezec je kot vedno dal vse od sebe, vendar je na koncu s sklonjeno glavo odšel s parketa. Foto: Reuters
Primož Brezec je kot vedno dal vse od sebe, vendar je na koncu s sklonjeno glavo odšel s parketa. Foto: Reuters
Sani Bečirovič, Serkan Erdogan, Marko Milič
Slovenci so na vse mogoče načine ustavljali Turke. Foto: Reuters
Boštjan Nachbar
Boštjan Nachbar je ob koncu tretje četrtine atraktivno zabil. Foto: Reuters
Željko Zagorac
Željko Zagorac je dobil priložnost v začetni peterki. Foto: EPA
Serkan Erdogan
Serkan Erdogan je znal proslaviti uvrstitev v četrtfinale. Foto: Reuters
Ender Arslan, Marko Milič
Soigralca v Olimpijinem dresu, nepopustljiva borca v reprezentančnem: Ender Arslan in Marko Milič Foto: EPA

Potem ko so varovanci selektorja Aleša Pipana ob polčasu zaostajali za osem, so, za razliko od prejšnjih tekem, v drugem delu dvignili raven igre in pred odločilnimi minutami izenačili. Slovenci so po delnem nizu 7:0 povedli s 74:71, a je nato sledila turška kanonada izza črte 6,25. Če je na prvo bombo Engina Atsürja z enako mero odgovoril Beno Udrih, pa Slovenija naslednjih štirih ni znala zaustavititi niti z osebnimi napakami, čeprav še ni bila v bonusu.

Turki so nato tekmo zaradi natančnega izvajanja prostih metov mirno pripeljali do konca in se veselijo četrtfinalnega obračuna z Argentino.





Prva četrtina
Poškodovanega Uroša Slokarja je v začetni peterki zamenjal Željko Zagorac. Ob standardnih Rašu Nesteroviču, Jaki Lakoviču in Saniju Bečiroviču je na krilu začel Marko Milič. Slovenci srečanja niso začeli tako poletno kot prejšnje tekme na SP-ju in prvič povedli šele v četrti minuti. Poleg tega so slabo zapirali prostor pod svojim košem, tako da so Turki s skoki v napadu predvsem prek Kaye Pekerja dobili prvo četrtino z 20:19.

Druga četrtina
Slovenija je drugo četrtino začela s peterko, ki je končala prvo: Udrih, Nesterovič, Goran Jurak, Boštjan Nachbar in Bečirovič. Po dveh minutah in korakih v napadu je slovenskega kapetana zamenjal Primož Brezec. Breza je zaprl prostor pod košem in nekajkrat sijajno skočil v napadu, a žal bil nenatančen. Turški selektor Bogdan Tanjević je na parket poslal tudi novega člana Uniona Olimpije Enderja Arslana.

Po njegovi trojki so Turki dosegli najvišjo prednost na tekmi - 8 točk (42:34). Razliko je še povišal Kerem Gönlüm z uspešno izvedenima prostima metoma. Zadnji koš pred odmorom je dosegel Jurak po lepi podaji Bečiroviča. Slovenci so pri skoku v drugi četrtini prevesilli tehtnico na svojo stran (17:16). Poleg tega so bili boljši od nasprotnika tudi pri izgubljenih žogah, kar je bilo na tem SP-ju za ekipo Aleša Pipana neznačilno. Razlika je nastala pri prostih metih, kjer so Slovenci zapravili devet točk (13/22).

Tretja četrtina
Pipan je na parket poslal slovenski centrski dvojec Brezec - Nesterovič. Ob njima so začeli še Udrih, Nachbar in Bečirovič. Slovenci so po trojki Nachbarja in košu Brezca prepolovili turško vodstvo po prvem polčasu na 49:45. Nova taktična poteza selektorja Pipana: Brezca je zamenjal Milič, ki je z zadetim prostim metom približal Slovence na dve točki zaostanka (50:48). V 27. minuti pa slovensko vodstvo, prvo v drugem polčasu: razigrani Bečirovič je s tremi točkami iz enega napada poskrbel za 53:52. Turki so pobegnili na štiri točke prednosti, a so Slovenci po hitrem protinapadu in "živalskem" zabijanju Nachbarja izenačili.

Četrta četrtina
Pri Slovencih je sijajno začel zadnjo četrtino Beno Udrih, ki je dosegel sedem točk zapored. Po turškem vodstvu z 71:67 so z delnim nizom 7:0 (Nachbar, Brezec, Nesterovič) znova povedli za tri. Na trojko Atsürja je z enako mero vrnil Udrih, po akciji Bečiroviča in Nesteroviča pa je Slovenija povedla z najvišjo prednostjo na tekmi (79:74).

A kaj, ko so Turki odgovorili z norim metanjem trojk: zadeli so še štiri zapored (Atsür, Peker, Serkan Erdogan 2) in povedli s 86:81. Slovenci so komajda dohajali ritem: Brezec je z novim skokom v napadu zmanjšal na 86:83. Turki so nato tekmo z dobrim izvajanjem prostih metov mirno pripeljali do konca.

SLOVENIJA - TURČIJA 84:90 (19:20, 17:24, 24:16, 24:30)

Udrih       18      Erdogan   24   
Nachbar     14      Akyol     11   
Nesterovič  14      Gönlüm    11   
Bečirovič   13      Peker     10   
Brezec      11      Kurtoglu   8   
Milič        6      Arslan     6   
Lakovič      3      Atsür      6   
Zagorac      3      Kutluay    6   
Jurak        2      Demirel    4   
                    Solak      4   
Slokar in Ilyasova nista igrala.   

Met za dve točki: 24/48; 25/43 Met za tri točke: 5/14; 7/16 Prosti meti: 21/35; 19/22 Skoki: 38; 28