Z Luko Dončićem v postavi je Slovenija leta 2017 postala evropski prvak, pred dvema letoma pa je bila četrta na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Z Luko Dončićem v postavi je Slovenija leta 2017 postala evropski prvak, pred dvema letoma pa je bila četrta na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com

Leta 2006 je Slovenija debitirala na svetovnem prvenstvu. Tedaj je kapetanski trak na Japonskem nosil Rašo Nesterović. Štiri leta pozneje je v tej vlogi v Turčiji igral Jaka Lakovič, leta 2014 v Španiji pa Goran Dragić. Zdaj je novopečeni kapetan Luka Dončić. "Vloga vodje ni nova. Tako je že v Dallasu, pa tudi v reprezentanci predtem," je ob prihodu v izbrano vrsto dejal najboljši slovenski košarkar, selektor Aleksander Sekulić pa je pristavil, da ga zdaj, ko je kapetan, čaka le še malo več odgovornosti in pristojnosti. Čeprav je imela morda ob vseh treh nastopih Slovenija na papirju boljše zasedbe, kot jo ima letos, pa gre na svoje četrto svetovno prvenstvo z najvišjimi cilji. Pa čeprav v pripravah ni blestela, selekcijo pa so naredile tudi poškodbe. Razlog za visoka pričakovanja? Luka Dončić.

Dončić se je vedno odzval reprezentanci, kot pravi, pa bo tako tudi v prihodnje, saj v izbrani vrsti zelo uživa. Foto: www.alesfevzer.com
Dončić se je vedno odzval reprezentanci, kot pravi, pa bo tako tudi v prihodnje, saj v izbrani vrsti zelo uživa. Foto: www.alesfevzer.com

V njegovem primeru je zdaj že kar obrabljena fraza, da dela soigralce boljše. Malce klišejski izrek, ki pa ga superzvezdnik Dallasa tako v teksaškem klubu kot v slovenski izbrani vrsti vedno znova potrjuje. "Luka je zagotovo eden najboljših igralcev na svetu. Od tu črpamo samozavest," je dejal Aleksej Nikolić. Z njim na parketu je vsakemu soigralcu lažje. Večje je samozaupanje, Luka pa, kot pravijo soigralci, preprosto na parketu vidi vse. Najboljši je takrat, ko ima žogo v rokah, ekipa pa tedaj, ko poskrbi, da so v igro vpleteni vsi igralci. Tako je bilo leta 2021, ko je na njegovih krilih Slovenija spisala olimpijsko pravljico z napako.

Velik dosežek je bila že prva uvrstitev na prestižni turnir pod petimi krogi, Slovenija pa je tudi na njem igrala izvrstno in le nekaj centimetrov jo je ločilo od finala in od zgodovinske kolajne. Jo je pa ob Lukovem debiju osvojila na nepozabnem evropskem prvenstvu 2017. Takrat je sicer glavno vlogo igral Goran Dragić, ki je pod svoje okrilje vzel vzhajajočo zvezdo evropske in svetovne košarke. Ta je, ko je bil polnoleten, najprej pomiril slovenske košarkarske navdušence, ko je dejal, da je vedno razmišljal le o igranju za Slovenijo. Na njegova vrata sta potrkali Španija in Srbija, toda tedaj "megatalent" madridskega Reala se jima je le prijazno zahvalil za vabilo in razblinil vse dvome o svoji prihodnosti.

Ob debiju za Slovenijo evropski prvak

Ko je dopolnil 18 let, je prvič spregovoril za domače medije in brez oklevanja razglabljal, kako želi postati prvak s Slovenijo. Besede so se ob vseh razočaranjih, ki jih je košarkarska reprezentanca doživela skozi leta, zdele utopične, toda že pol leta pozneje je v Carigradu Slovenija stopila na evropski košarkarski prestol. Dragić je bil glavni akter in tisti, ki je soigralce navdajal z zmagovito miselnostjo. Ta spremlja največje in takšno miselnost ima tudi Luka. Gogi je že na tistem evropskem prvenstvu, ki sta ga skupaj končala v idealni peterki turnirja, napovedal, da bo njegov najstniški soigralec nekoč med najboljšimi na svetu. Preroške besede zlatega kapetana so se hitro začele uresničevati. Manj kot leto dni pozneje je Dončić vodil Real Madrid še na klubski prestol stare celine, in to kot MVP rednega dela in Final foura Evrolige. Zatem pa se je začel nagel vzpon na največjem košarkarskem odru v ZDA.

Dončić v reprezentanciTočkeSkokPodajeIndeks
EuroBasket 201714,38,13,618,7
Kvalifikacijski turnir za OI21,38,011,331,5
Olimpijske igre 202023,89,79,529,2
EuroBasket 202226,07,76,627,1

Tako kot že vso svojo kariero podira rekorde, mejnike postavlja tudi v reprezentančni majici. Zelo učinkovit je bil torej na evropskem prvenstvu 2017, kjer je najboljšo tekmo odigral v četrtfinalu proti Latviji, ko ji je nasul 27 točk. Sprva je turnir začel nekoliko zadržano, potem pa je bil vse boljši. V polfinalu je bil ob slavju nad Španijo blizu trojnega dvojčka. Tega je vpisal v finalu olimpijskega kvalifikacijskega turnirja, na katerem je bil izvrsten. V Kaunasu je Slovenija na Lukovih krilih odpravila Litvo, potem ko je slovenski košarkarski čarodej statistiko napolnil z 31 točkami, 11 skoki in 13 podajami.

Neverjeten je bil debi na olimpijskih igrah. Slovenija se je z Dončićem v glavni vlogi poigrala z aktualnim svetovnim podprvakom Argentino, Luka pa je nasul kar 48 točk, kar je drugi najboljši dosežek v zgodovini turnirjev pod petimi krogi. Ljubljančan zadnjih minut sploh ni igral, saj je bil dvoboj odločen, sicer bi lahko zlahka popravil tudi rekord. V Tokiu je trojni dvojček dosegel ob nesrečnem polfinalnem porazu proti Franciji. Na koncu je bil najučinkovitejši posameznik olimpijskega turnirja in Fiba ga je tudi izbrala v peterko tekmovanja. Tudi lani, ko Slovenija sicer ni dobro odigrala na EuroBasketu, je bil izjemno učinkovit. 47 točk je dal za zmago nad Francijo v skupinskem delu v Kölnu. Tudi to je drugi najboljši dosežek v zgodovini prvenstev.

Take predstave niso normalne

Dončić na evropskem prvenstvu 2017. Foto: Reuters
Dončić na evropskem prvenstvu 2017. Foto: Reuters

V reprezentančnem dresu je dosegel že 639 točk na 30 uradnih tekmah in ima z 21,3 točke daleč najboljše povprečje. V svojem slogu je bil odličen tudi med pripravami, ko je dvakrat statistiko napolnil s trojnim dvojčkom. V Ligi NBA, kjer se med drugim igra osem minut dlje, so takšni dosežki pogostejši, na reprezentančni ravni pa so res redki. Toda Dončić je edinstven igralec. "Kar Luka dela na igrišču, ni normalno. Smo vzeli kar za samoumevno, a ni," je o teh dosežkih dejal Sekulić.

Čeprav je nekoliko preplašen prišel na prvi trening reprezentance, pa je, takoj ko je v roke prijel žogo, postrojil najizkušenejše košarkarje in prevzel dirigentsko palico, je lani v intervjuju za MMC razlagal Saša Zagorac. Tako je bilo tudi v dresu španskega kraljevega kluba, kjer je najstnik poveljeval plejadi izjemno kakovostnih in izkušenih igralcev, ki so se mu podredili in mu priznali vodstveno vlogo. Enako si je hitro izboril tudi vodilno vlogo v Dallasu, kjer je kmalu po prihodu postal ne le obraz franšize Mavsov, ampak kar celotne lige.

Slovenija še nikoli ni imela takšne svetovne športne zvezde, kot je zdaj Luka. S svojo karizmo in vragolijami na parketu je eden najbolj priljubljenih košarkarjev zadnjih let. Njegov dres je na primer vsako sezono med najbolj prodajanimi, zdaj so izjemno priljubljeni tudi njegovi športni copati. Pravkar je znamka Jordan lansirala serijo Luka 2, sicer je pa po Janisu Andetokumbu šele drugi Evropejec s svojimi copati. Vse skupaj predstavlja velik izziv za KZS. Dončić ni le najbolj zaželen za avtogram ali "selfi", ampak tudi z naskokom za najbolj želen intervju ali vsaj izjavo. Kjer koli in ob vsaki priložnosti.

Japonska povabila Slovenijo

Dončić na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com
Dončić na olimpijskih igrah v Tokiu. Foto: www.alesfevzer.com

Da Slovenija igra skupinski del svetovnega prvenstva na Japonskem, je znova Lukova zasluga. Vsaka izmed treh gostiteljic prvenstva je namreč lahko izbrala oziroma povabila v skupino, ki jo gosti, eno izmed udeleženk. Filipini so izbrali Američane, ki imajo tako ali tako vedno najbolj prestižno reprezentanco, Indonezija Kanado, ki ima tudi veliko zvenečih imen Lige NBA, Japonska pa se je odločila za Slovenijo, da bodo na Okinavi privrženci kraljice iger lahko pri delu videli ljubljanskega virtuoza.

Slovenska izbrana vrsta se je na Japonsko podala že deset dni pred začetkom prvenstva, da se prilagodi okolju in časovni razliki. Po prihodu v Tokiu, kjer je opravila zadnji del priprav pred selitvijo na Okinavo, je bil Dončić na vsakem koraku deležen izjemne pozornosti navdušenih domačinov, ki so tudi na pripravljalni obračun Japonske in Slovenije prišli z dresi s številko 77. Ko je v ekipi takšen zvezdnik, je pač tako.

Neverjetna je Lukova priljubljenost v domovini, kjer so po pravilu razprodane Stožice na vsaki pripravljalni tekmi z njim v kadru. Ni pomembna veljava obračuna niti kakovost nasprotnika, le da gledalci lahko vidijo velemojstra pri delu. Nič kaj drugače ni v tujini. Tako kot je bilo v Tokiu te dni, je praktično v zadnjih letih ves čas, ne glede na to, v kateri državi gostuje reprezentanca. Tudi lani v Nemčiji so bili na primer v Kölnu na obračunu gostiteljev in Slovenije domači navijači oblečeni v njegove majice.

Vedno z najvišjimi cilji

Dončić na lanskem evropskem prvenstvu. Foto: EPA
Dončić na lanskem evropskem prvenstvu. Foto: EPA

Toda Luka je v Azijo prišel z le enim namenom – da z reprezentanco znova doseže odmeven rezultat. Čeprav je Slovenija precej oslabljena, saj ji poškodbe tokrat niso prizanesle in ni bila prepričljiva na pripravljalnih tekmah, jo je Fiba še vedno uvrstila v krog kandidatov za najvišja mesta. Tako je, če je v ekipi tako izstopajoč posameznik, kot je Dončić. Kar nekaj najboljših igralcev pretekle sezone Lige NBA manjka iz različnih razlogov, tako da je slovenski kapetan brez konkurence in primere prvo ime prvenstva. Zdaj je čas, da to potrdi tudi na parketu.

Soigralce navdaja s samozavestjo in zmagovalno miselnostjo, kot košarkarja pa ga ob vsestranskih veščinah opredeljuje tudi velika tekmovalnost. Vsak športnik težko prenaša poraz in neuspeh, Luka pa je eden tistih, ki to preprosto sovražijo. Je rojen zmagovalec. Vsak spodrsljaj izkoristi za dodatno motivacijo za naprej. Njegovi cilji so vedno visoki. V bistvu največji. Odkrito razmišlja o šampionskem prstanu Lige NBA in tudi o novih kolajnah z reprezentanco. Ob koncu olimpijskih iger v Tokiu je misli že usmeril na naslednjo akcijo in takoj napovedal, da ga zanima le ubranitev naslova evropskega prvaka. Lani se potem Sloveniji ni izšlo, in kot priznavajo praktično vsi reprezentanti, je zato motiv letos še nekoliko večji. Letos je Dončić na druženjih z novinarji najprej dejal, da gre na vsako prvenstvo zato, da ga osvoji, tudi po neljubih težavah s poškodbami slovenske reprezentance je brez zadržkov še vedno govoril o kolajni.

Za njim je sicer nova sezona individualnih presežkov, izostal pa je uspeh z Dallasom. Potem ko ga je lani popeljal do finala konference, je letos ostal brez končnice. Štiri mesece je bil tako brez tekem, odmor pred prihodom v reprezentanco pa je izkoristil za trdo delo in fizično pripravo. Veliko se je govorilo v zadnjih letih o njegovi telesni pripravi, zdaj pa je ogromno časa namenil temu in vadil pod vodstvom reprezentančnega kondicijskega trenerja Anžeta Mačka. Kot je priznal, še vedno čuti jezo zaradi zgodnjega konca sezone. Jezo pa pretvori v dodatno motivacijo, in ko je Dončić tako motiviran, je najboljši. Čeprav je Slovenija oslabljena, pa Luka še naprej verjame v medaljo. "Če ne bi verjel, ne bi bil tu," je odločno zatrdil.