Kupovanje pancarjev postaja prava znanost
Fleks, indeks FI, fiting, mondo številka ... Ob kupovanju smučarskih čevljev se zdi, da mora imeti človek visokošolsko izobrazbo in še lepo mero sreče, da kupi pravi model.
Ena znamka čevljev ustreza le 15 odstotkom smučarjev
Objavljeno: 7. februar 2019 ob 06:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Kupovanje smučarskih čevljev ni enostavno in tudi poceni ne, saj je treba za najboljše modele odšteti okrog 400 evrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Da so smučarski čevlji najpomembnejši del smučarske opreme, pogosto slišimo predvsem od tekmovalcev, a tudi rekreativni smučarji temu lahko pritrdijo. Pomislite samo na neugodje ali celo trpljenje, ko imate v mrzlem dnevu ves dan na nogi pretesen čevelj, v katerem vas zebe in tišči. V tem primeru res drži tisto smučarsko "pravilo", da najboljši del dneva nastopi v trenutku, ko sezuješ smučarske čevlje.

V nakup popoldne in v smučarskih nogavicah
Za nakup pancarjev si je zato treba vzeti čas. "Nakup smučarskih čevljev opravimo v popoldanskih urah, ko noga ni najbolj spočita, v nogavicah, ki jih nosimo med smučanjem. Številka čevljev naj bo enaka kot številka običajnih čevljev, upoštevati pa velja, da je plastičen zunanji čevelj izdelan za več številk, kar pomeni, da se bo notranji čevelj sčasoma raztegnil, zato ne smemo kupiti smučarskih čevljev, ki so nam že v trgovini malo preveliki," svetujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Izbira prave številke čevlja je ključna. Z napačnimi čevlji ne bo trpela le noga, tudi smučanje ne bo optimalno, saj bo vodenje smuči oteženo. "Čevelj ne sme biti niti premajhen niti prevelik, niti preozek niti preširok. Noga se najbolje počuti v enakomerno utesnjenem čevlju po celi površini," so nam razložili v eni od specializiranih trgovin, kjer ponujajo okrog deset različnih znamk čevljev.

Ena znamka čevljev ustreza 15 odstotkom smučarjev
Ko izberemo številko, je veliko možnosti, da zgrešimo pri modelu. Zgovorna je naslednja ugotovitev: "Ena znamka čevljev ustreza le 15 odstotkom smučarjev." Če pridete v trgovino, ki ponuja le eno znamko pancarjev, imate zato 85 odstotkov možnosti, da kljub pravi dolžini in širini čevelj ne bo primeren za vašo nogo.

V specializiranih trgovinah vam izmerijo nogo, na podlagi tega pa določijo primerno številko čevlja. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Pri ZPS-ju opažajo, "da izdelovalci tudi v rekreativnem razredu ponujajo številne modele, ki jih je mogoče prilagoditi smučarjevi nogi, to pa oprijema mehka pena, zaradi katere ne bi smelo priti do otiščancev, a naj bi vseeno ponudila dobro oporo za ustrezen prenos moči z noge na smučko. A teorija v praksi malo zbledi, saj vsi vemo, da je utrujena noga drugačna od spočite, da uporabljamo različne nogavice in predvsem da se materiali na toplem v trgovini obnašajo povsem drugače kot v bridkem zimskem mrazu na smučišču."

Prvi občutek naj bo: čevelj je malce premajhen
Iščemo torej enakomerno utesnjenost po vsej nogi. Občutek naj bi bil, kot da imamo nogo v mavcu. Med preizkušanjem je treba stati na nogah in kolena potiskati naprej, da simuliramo gibanje med smučanjem. Ko prvič obujemo čevlje, moramo imeti občutek, kot da so malce premajhni, po nekaj dneh smučanja se čevelj tako in tako razširi za dodatne 3‒4 milimetre.

"V prevelikem čevlju noga po nekaj zavojih začuti praznino, prsti se napenjajo, da bi zapolnili prostor v smučarskem čevlju. Ta napetost povzroča boleče krče, mrtvičenje. Premikanje stopala privede tudi do trenja pokostnice ob jezik smučarskega čevlja," nam je povedal prodajalec.

Alpski smučarji vedo, da je čevelj izjemno pomemben del opreme, zato zelo veliko testirajo. Tekmovalni čevelj ima sicer veliko večjo trdoto (fleks) in seveda nikakor ni primeren za rekreativnega smučarja. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kakšen fleks izbrati?
Velikost smučarskih čevljev se meri po lestvici Mondo Point (mondo številka), ki temelji na dolžini noge v centimetrih. V specializiranih trgovinah vam zato s kamerami izmerijo noge in stopalo.

Zelo pomembna je tudi trdota smučarskega čevlja, ki se izraža s fleksom oziroma indeksom FI. Gre za upogibno trdoto zunanjega dela smučarskega čevlja. Številka je zapisana na zunanji strani smučarskega čevlja.

"Večji kot je fleks, hitreje se reakcija telesa prenese na smučko, posledično pa tudi napake. Pri pancarjih, ki imajo sto fleksa, se smučka ne bo odzvala, če bomo dali ramo ali boke malce v zavoj pri 130, pa se smučka bo odzvala. Tekmovalni čevlji imajo fleksa od 140 do 170, za rekreativne smučarje je dovolj 100‒120."

Pred nakupom prodajalcu torej natančno povejte, kako dober smučar ste, saj je od tega odvisna trdota čevljev. Pri izbiri prave trdote pa je treba upoštevati ne le smučarsko znanje, ampak tudi višino, težo in moč. Manjši in lažji smučarji na smučarski čevelj ne pritiskajo tako močno, zato potrebujejo mehkejši čevelj. Ženske naj bi izbrale mehkejši čevelj, za začetnice je dovolj, če je fleks med 70 in 80.

Čevlje imejte obute vsaj pol ure
Pomerjanje smučarskih čevljev bi moralo trajati bistveno dlje, kot smo vajeni pri običajni obutvi. ZPS: "Svetujemo, da si čevlje zapnete enako, kot bi si jih na smučišču, nato pa se z njimi sprehajate naokrog, potiskate kolena naprej in ste pozorni na morebitne premike noge v čevlju – teh preprosto ne sme biti. Prsti morajo biti dobro gibljivi, nikjer na nogi in stopalu vas ne sme tiščati. Tako obuti bodite najmanj pol ure."

Po izbiri pravega čevlja lahko na smučišču še vedno čutimo neudobje, zato je treba z dodatnimi nastavitvami ("fitingi") in brušenjem čevelj prilagoditi željam posameznika.

Kdaj je čas za menjavo?
Kdaj pa naj bi smučarski čevelj zamenjali? Zveza potrošnikov Slovenije: "Dober smučarski čevelj bo zdržal nekaj sezon in nekaj več smučarskih dni kot smuči, lahko tudi več kot sto. Vsekakor je zadnji čas za zamenjavo takoj, ko zaznate, da je oprijem popustil in da tudi dodatno zategovanje pri fiksiranju noge med smučanjem ne pomaga več."

Tomaž Okorn
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Hope
# 07.02.2019 ob 07:57
Brezvezno kompliciranje, kot povsod glede športa. Posebna majčka za to, nogavice za ono, copate za tek do 3 km, pa še en par za tek do 10 km... In ljudje nasedajo in zapravljajo po nepotrebnem. Niste vsi Bolti, Shiffrinove ali Hirscherji, kjer res veliko pomenijo malenkosti.
Guliarth
# 07.02.2019 ob 07:43
Smučam in nimam teh problemov. Kupil, smučal in užival brez računalniških analiz.
Če pa maš probleme z egom, imaš probleme pri vseh nakupih.
mihče
# 07.02.2019 ob 08:42
Čudno, da mi sploh rata kakšen zavoj naredit v svojih 30 let starih pancarjih
rokee
# 07.02.2019 ob 08:15
Pred cca. 15 leti sem nabavil najcenejši model pancerjev od Nordice, ki nimajo nekih dodatnih nastavitev, so pa udobni in mi še danes dobro služijo, noge so ok tudi po 4 urah neprekinjenega smučanja, ki ni ravno počasno. Zdaj ne vem ali sem jaz nezahteven ali sem imel srečno roko pri izbiri modela,...

Ali pa drugi preveč komplicirajo, ker mislijo, da je potrebno biti najmanj ekvivalent Hirscherja in pri tem iščejo najmanjšo dlako v jajcu, kot da gre za atomsko znanost? Dostikrat namreč na smučiščih vidim koliko dela imajo eni ravno s čevlji in to ponavadi tisti, kjer se že na daleč vidi, da gre za nek novejši/dražji model z ogromno možnosti nastavljanja. Včasih se mi zdi, da če je preveč nastavitev, da pri iskanju najbolj optimalne na koncu dela že psiha, ko imaš samo še lažen občutek, da si pa sedaj res našel tisto najboljšo...
n0rc
# 07.02.2019 ob 07:25
Nimam teh problemov, ker ne smučam :)
Mr.Mr.
# 07.02.2019 ob 08:10
Sem šel pogledat moje 15 let stare, sploh ni napisano nič, je samo en gumb ki ga lahko obrneš na soft ali hard. Se pravi da so lahko začetniški ali tekmovalni. :)
caree
# 07.02.2019 ob 08:30
Pretiravanje! Za rekreativca, ki ne temuje tudi na vaških tekmah, mora biti na prvem mestu udobje in užitek. Kaj ti pomaga, če imaš naprimer skoraj tekmovalno opremo in skoraj nikoli ne dosežeš takih obremenitev kjer pancar/smučka ne dosežeta maksimalni izkoristek?
Tudi pri velikosti pancarji je za rekreativca skoraj bolje, da je kakšen mm večji. V trgovini te mora vsekakor malo tiščati in si zmagal, ko se pancar vnese.
pohorjezeleno
# 07.02.2019 ob 08:20
Čisto preveč kompliciranja za rekreativno smučanje. Večina jih ne zna smučati in potem se izgovarjajo na opremo. Glavno je, da imajo zadnje modele smuči, pancarjev in kombinezona, da pokažejo razkošje.
Tetameta
# 07.02.2019 ob 08:15
če noga not ne boli, so ok..to je vsa znanost..
Belfast boy
# 07.02.2019 ob 07:38
Joj a veste daj tut naročanje kave postalo prava mala umetnost?
ST11
# 07.02.2019 ob 08:03
Pancarji?

SSKJ, Slovar novejšega besedja slovenskega jezika in Slovenski pravopis te besede ne poznajo.
rdečinavijač
# 07.02.2019 ob 09:47
Ker sem sam kolesar je tam scena podobna če ne še hujša.
Pa vsakemu povem. Za 95% kolesarjev je pomemben pojem "kolesarjenje" in ne "kolesarska oprema". Ker se ljudje obremenjujejo z tem drugim pojmom in ne s tem da potem grejo na kolo.
fischer_
# 07.02.2019 ob 08:49
Večina novodobnih razvajencev misli da morajo bit pancarji enako udobni kot copati. Veliko smučam že od otroštva in smučarski čevelj vedno stiska nogo in vedno je dober občutek, ko ga po smučanju sezuješ. Za mucke, ki tega ne prenesejo pač smučanje ni pravi šport. ;)
pohorjezeleno
# 07.02.2019 ob 09:59
95 % smučarjev tudi ne bo ločilo med različnimi trdotami smuč. Trgovec je pač tam zato, da ti proda najdražjo robo. Druga žalost je pa na smučiščih, kjer ti na lokalnem smučišču z dvema progama in eno vlečnico zaračunajo 19€ za tri ure nočne smuke. Potem se pa čudijo, zakaj ni obiska.
johndeer
# 07.02.2019 ob 09:29
Postali smo tako zakompleksani, da je že nakup kruha prava znanost!!!
pohorjezeleno
# 07.02.2019 ob 11:06
Glede čelade se pa ne strinjam. Čelada ni modna muha, ampak varnostni pripomoček. So tudi zelo udobne in tople in sploh ne moti. Mene je čelada že rešila pred poškodbami.
zserbinek
# 07.02.2019 ob 10:02
Verjamem, da veliko ljudi pač samo komplicira, ker želijo imeti vse top kljub njihovemu povprečnemu znanju smučanja. Je pa res, da nekateri pač nimamo stopal po JUS-u, kot bi se lahko reklo in zelo težko najdemo optimalen model. Sam imam zelo visoko in hkrati široko stopalo, kar precej oteži iskanje primernih smučarskih čevljev. Zato sem 5 let nazaj, ko sem jih kupoval, res porabil veliko časa, ko sem izbral meni ustrezne pa po dveh celih dneh smučanja čevlje dal še razširiti na tistih mestih, kjer so me tiščali. Od takrat naprej so super.
Je pa res, da če nisi tudi dobro fizično pripravljen ti kljub dobremu znanju smučanja zelo dobro prilagujoč čevelj nič ne pomaga, ker pač ne zmoreš kontrolirati kakšne boljše smučke. Prej ona tebe ali pa oddrsavaš v zavojih, kot to počne velika večina.
Bregas
# 07.02.2019 ob 10:20
Hm, prebral sem cel članek in sem malo zmeden. Nisem vedel, da je to taka znanost. V življenju sem si kupil dva para pancarjev, oba čisto slučajna modela, ki sta se mi zdela udobna, ko sem ju pomeril. Prvi so bili znamke Atomic, drugi, ki jih imam zdaj, pa so Salomon. Nisem imel in nimam pojma o pancarjih. Za prve se je po mnogih letih uspešnega nošenja izkazalo, da so mi malo preveliki (predolgi), zato sem druge kupil celo številko manjše in ti so mi zdaj očitno čisto prav. Ampak moram reči, da sem z obojimi smučal brez problemov in velikokrat tudi ne prav počasi, saj rad malo spustim smučke, če je smučišče dovolj prazno. Moji sedanji Salomoni imajo flex 70/80, pa sem visok, težak 90 kg, pa nimam občutka, da z njimi ne bi mogel voditi smuči. Rad se zapeljem tudi na čas in tekmujem s kolegi, pa po navadi ne dosegam slabših časov, prej med boljšimi. Zdaj pa ne vem, ali sem jaz čuden ali pa je vse, kar je napisano v članku, iz trte izvito?
Wasabi
# 07.02.2019 ob 09:53
Če se kdo ne spozna na panzerje in podobne artikle močno priporočam kakšnega lokalnega slikarčka po imenu Jure. On bo vse obvladal, nenazadnje je za Slovenijo nabavljal podobne produkte.
pobalin
# 07.02.2019 ob 09:11
Sem kupil pancar velikosti stevilke noge. Po enem smucanju se je tako raztegnil, da mi je noga plesala in sem si za naslednjic sposodil ene 2-3 stevilke manjse. So bili malo tesni, ampak sem vsaj imel dobro kontrolo nad smucmi. Verjetno je odvisno tudi od modela itd., ampak ce nimas veliko izkusenj, je tezko dobiti pravi model.
Guztl.
# 07.02.2019 ob 08:35
Zato se take zadeve kupuje v specializiranih štacunah, recimo v Elanu obvladajo in ti znajo svetovat, v Interšportu ali Hervisu nimajo pojma žal....
lordslayer
# 07.02.2019 ob 07:46
5 ur sem zabil v trgovini in odšel srečen z mislijo, da imam pa sedaj najboljše pancarje za moje noge ... po dveh urah smučanja sem jih snel, šel v trgovino ob smučišču in kupil nove
zkavcic
# 07.02.2019 ob 15:47
smučarski čevlji (pravilen slovenski izraz) niso doživeli v zadnjih 20-ih letih nobenih omembe vrednih sprememb - plastičen kalup iz dveh delov, 4 klipsne in pašček, ostalo je več ali manj "šminka". taki so bili tudi prvi odliti iz plastike v začetku 70-ih. ob izbiranju vzemite en razred boljše, ker je v človeški naravi, da napreduje v svojem znanju in početju.
Boby21
# 07.02.2019 ob 15:47
Podobno kot bi za nabijanje nogometa vsako sezono potreboval novo žogo, ker s tisto s katero so igrali EP 2000 na Nizozemskem se ne da več nabijat, je treba imet najnovejšo Adidas SP2018. Pri čemer ne ločiš med volejem in felšom.
Bregas
# 07.02.2019 ob 13:04
Jaz tudi opažam, da je smučarija res že večinoma eno veliko preseravanje in poziranje v vrhunski opremi. Pa FB je potem poln slik. Res smo že v manjšini tisti, ki gremo smučat zato, ker imamo radi ta šport. Boli me, da je vse tako drago in da si ta šport že težko privoščim, ampak nekako še spravim skup za nekih 10-15 dni na snegu na sezono, od tega en teden v italijanskih Dolomitih, ki jih obožujem. Po mojem najlepše gore v Evropi.
Jazst2
# 07.02.2019 ob 11:07
Ne vem kaj si in kdo si ampak ta tvoja zagrenjenost je že neprebavljiva. Penzionist, ki ima čas prav pod vsak članek zapisati svojo zagrenjenost, ali kaj? In vedno znova samo zavist, elite, koritniki...grdi, kradejo, lažejo, ubogi delavci, revni ljudje....

Pa daj človek, zunaj je sonce... ni življenje tako slabo... dihaj... dihaj... saj bo!
skriti
# 07.02.2019 ob 11:00
Smučarija je itak postala šport za bogate in temu sledi tudi ponudba, bogatun pač hoče zgodbo, ki ga prepriča, da potem iztisne tiste everčke, čeprav ni kupil nič drugega kot pancerje...

Včasih je bila smučarija žur zdej je pa postalo samo še preseravanje, sploh s čeladami, ko imaš občutek, da so bolj namenjene skrivanju kot varovanju glave. Vse mora biti top-oh-in-sploh, tako oprema kot destinacija, da se lahko ego futra še vsaj en mesec po smučanju, ko se razlaga kje smo smučal pa kake pancerje mamo, pa bla bla bla...
axx
# 07.02.2019 ob 10:43
Vidim, da velika večina zelo omalovažujoče piše o članku, ki pa je čisto ok. Moje mnenje je, da je pancar res najpomembnejši, kot piše v članku. Je pa seveda razlika med povprečnim smučarjem, ki oddrsava in tistim, ki malo bolje smuča. Če nisi ne vem kakšen smučar, ni panike tudi če je čevelj bolj na komot, sicer pa se splača dobro pogledat naokoli, kot piše v članku. Poleg tega je res kot piše v članku, da nekatere znamke pač ne sedejo vsakemu.. meni recimo so kakšni pancarji zelo všečni, samo kaj, ko niso za mojo nogo. :)
Semin
# 07.02.2019 ob 10:26
gre za trzno niso in dodaten zasluzek prodajalcev.tako kot prodaja superg,fitting koles etc...s temi manevri se kupci cutijo bolj pomembne in kar je kljucno za pridajalce-zadovoljne.je pa to drag spas
frlekin
# 07.02.2019 ob 10:21
Važno je kako dobro si ogledaš progo.
rdečinavijač
# 07.02.2019 ob 09:43
Tole se bere kot umetno ustvarjen terot potrošništva in nič drugega.
PomisliSe1x
# 07.02.2019 ob 09:21
za elito!
prikoritno
DLeagueStar
# 07.02.2019 ob 09:05
Res, folk bi rad pancarje, ki so mehki kot da doma na kavcu sedijo v copatih pa za hodit morajo bit prozni kot superge.

Sej ni zdej, da moras met tiste cigle izpred 30 let na nogi ampak glede na razvoj pancarjev v tem casu pa tud ni treba komplicirat. Ce lepo zagrabjo nogo in lahko normalno pocepnes v smucarsko pozo je dovolj.
Papki
# 07.02.2019 ob 08:48
Zanimivo, mislim da je odvisno na katerega prodajalca naletiš. Niso vsi strokovnjaki v Elanu so pa tudi V Interšportu, saj jaz imam super izkušnjo z Interšportom v Celju. Tako, da ne govori kar vse povprek.
Mr.Mr.
# 07.02.2019 ob 08:03
@lordslayer, kaj je pa bilo narobe s prvimi?
Razloži, da se še drugi ne bodo nasankali. :)
Sussudio
# 07.02.2019 ob 14:12
Bregaspomojem to ti najbolj vidiš. Tudi če imaš najbolj fab pancerje in smuči so na smučišču večji del časa pokriti s snegom. Sicer pa tudi ko sem pozoren vidim da ne malo ljudi smuča z 10-20-30 let staro opremo. In kaj potem? Zakaj bi za par smuk na leto morali imeti vsako leto najnovejšo in najboljšo opremo?
Jaz imam občutek da ravno na smučiščih lahko gledaš konkretno nadpovprečno bogate ljudi ki sploh ne izstopajo iz povprečja. Preseravanja veliko bolj občutiš v mestih v dolini.
Sussudio
# 07.02.2019 ob 14:06
Smučam približno 15 let z vedno istimi pancerji Tecnica ki sem jih 15 let nazaj kupil nove brez velikega izbiranja (poskusil zgolj dva modela kolikor se spomnim). Mislim da so spadali v malce nadpovprčen rang rekreativnih.
Nikdar imel kakršnih koli težav smučat od 9 do 16. Če nism bil veliko treniran sm čutil stegna, sama stopala pa brez kakršnih koli težav.

Imam občutek da največje težave imajo tisti ki imajo malce neregularna stopala ali pa tisti ki želijo biti obuti v drage tekmovalne čevlje pa čeprav smučajo parkrat na leto zgolj rekreativno.
aaa
# 07.02.2019 ob 13:52
Česa eni vse ne opazite. Pa kaj hodiš na smučanje zato da gledaš kako opremo imajo drugi ali kaj?
_runis_
# 07.02.2019 ob 12:24
Jaz imam že 15 let iste pancarje, oblikovali so se po moji nogi, z lahkoto jih obujem in szujem in dopuščajo mi vse kar v okvirih rekreativnega smučanja potrebujem. Seveda se pa lahko ge znanost tukaj kdor hoče in zapravlja zaradi mene 1000€, da bo na smučiščih 'lep'.
aaa
# 07.02.2019 ob 12:19
Jutri imaš test Elank na Turracherju. +Znižana karta na 31 EUR če kupiš pri skipasstravel.
GorskiSkrat
# 07.02.2019 ob 11:14
Malo preveri po slovenskih smučiščih kdaj imajo kakšen dogodek, takrat imajo tudi smuči na razpolago za testiranje po nulti ceni - različnih znamk. Vikendi, šolske počitnice, ob kakšnih tekmah različnih rangov.
MaliBacek
# 07.02.2019 ob 10:42
https://fran.si/201/esskj-slovar-slovenskega-knjiznega-jezika/4417800/pancer?View=1&Query=P
ancar
mooodeeel
# 07.02.2019 ob 10:07
Pancarji...resno? Smucarski cevlji! Pancar je bil tisti nemski tank.
yoda
# 08.02.2019 ob 15:33
čevelj kot čevelj. Logično da ti mora biti prav. Vendar če si ga ne znaš pravilno zapeti, lahko vse pokvariš. zacne te zebsti v prste in boleti. Trdota za rekreativca ni tako pomembna
book
# 08.02.2019 ob 10:00
Pa saj smučanje sploh ni zdravo....tresljaji, hrbtenica trpi, kolena trpijo....da ne omenjam možnih poškodb...pretres možganov, polomljene kosti, zvini.....pa še napenja te.... prdiš ko bik.
Antofagasta
# 07.02.2019 ob 23:15
Tule nekateri res ne veste kaj pišete. Zakaj ne bi imel malo boljši rekreativec, ki zna smučo solidno spraviti na robnik tudi primeren pancar prave velikosti in primerne širine? A ni najlažje, da takrat ko kupujem čevelj grem v specializirano trgovino, kjer lahko poskusim 8 različnih čevljev iste velikosti in iste širine, na podlagi tega pa se odločim kateri čevelj se najbolje prilagaja mojim stopalom? Smo pa lahko veseli, da imamo v Sloveniji Koalo, kjer fantje resnično vedo kaj delajo. Enostavno je pancar predrag, da bi ga lahko menjal vsako leto, ker ti je bodisi prevelik oz. te tišči.
deloholik
# 07.02.2019 ob 20:11
Kapa je bolj varna od čelade. So jih vrgli z višine 30 metrov in se je čelada razbila, kapa pa je ostala cela.
povzetek
# 07.02.2019 ob 14:41
Ampak za butaste komentarje si dovolj inteligenten in razgledan.
Siouxie
# 07.02.2019 ob 13:37
https://fran.si/iskanje?View=1&Query
=pancer

Pravzaprav jih ...
Rikee
# 07.02.2019 ob 13:18
Tisto je bil Panzer. Ne pametuj, če nimaš pojma.