Rudi Zavrl je težko nalogo zaupal Matjažu Keku. Foto: RTV SLO/T. G.
Rudi Zavrl je težko nalogo zaupal Matjažu Keku. Foto: RTV SLO/T. G.
Matjaž Kek
Matjaž Kek je sprejel veliki izziv. Foto: RTV SLO/T. G.
Rudi Zavrl
Predsednik slovenske najbogatejše športne organizacije je zavrnil razmišljanja o vpeljavi mesta športnega direktorja v sistem državnih reprezentanc. Foto: RTV SLO/T. G.
Novi selektor Slovenije
Matjaž Kek se je suvereno predstavil sedmi sili. Foto: RTV SLO/T. G.
Budna opozicija
Predstavitev novega selektorja v dvorani Pivovarne Union je budno spremljal tudi vodja opozicije Ivan Simčič, predsednik ljubljanske medobčinske nogometne zveze. Foto: RTV SLO
Pogovor z Matjažem Kekom
Keka čaka še veliko dela
Kek prevzel odgovorno mesto

Predsednik NZS-ja Rudi Zavrl je začel: "Matjaž Kek ima najvišjo mednarodno licenco, ima trenerske uspehe z Mariborom ter pozna delo z državnimi reprezentancami." Besedo je nato pogumno prevzel Kek: "Z zadovoljstvom prevzemam to odgovorno nalogo. Mislim, da položaj v reprezentanci ni tako slab in da imamo potencial ter znanje."

Strokovni štab prva naloga
Vodstvo NZS-ja petemu slovenskemu selektorju ni postavilo rezultatskega cilja v kvalifikacijah za Euro 2008, pričakuje pa prepoznavno igro in pošten, organiziran ter discipliniran pristop. Kek, ki je podpisal pogodbo do konca kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2010, pa tudi še ni izdal sestave strokovnega štaba: "Strokovni štab je izredno pomemben. Izbira ljudi, ki mi bodo pomagali, bo moja prva naloga."

Recept: moštveni duh in srčnost
Oblakov naslednik, ki je leta 1992 enkrat zaigral tudi za reprezentanco, je nato predstavil svojo vizijo: "Cilj je, da izoblikujemo moštveni duh, kajti igralca, ki bi lahko sam reševal tekme, kot je bilo to v preteklosti, zdaj nimamo. Kakovost ni sporna, vendar v nogometu se ne da funkcionirati brez srčnosti in discipline. Na tem moramo trdo delati. Čez noč se ne da nič storiti, do novega velikega uspeha nas čaka dolga pot in upam, da se tega zaveda tudi javnost."

Po vezistu na klopi Slovenije branilec
Nekdanji sijajni branilec Maribora se je v trenerski vlogi izkazal na klopi vijoličastih. V spomin navijačev se je najbolj vtisnila sezona 2002/03, ko je ekipo popeljal do sedmega zaporednega naslova prvaka, potem ko je imela Olimpija po jesenskem delu že veliko prednost. Kek je bil v preteklem letu selektor reprezentanc do 15 in 16 let. V zelo kritičnem obdobju za slovenski nogomet je Kek tako postal peti selektor po osamosvojitvi. Pred njim so to funkcijo opravljali Bojan Prašnikar, Zdenko Verdenik, Srečko Katanec in Brane Oblak.

Že spomladi bo moral pošteno zavihati rokave
45-letnega stratega čaka že letos veliko dela. Najprej se bo izbrana vrsta 7. februarja v Domžalah na prijateljski tekmi pomerila z Estonijo. "Termin mi ustreza, saj je tekma najboljši test," se ognjenega krsta veseli Štajerec. Kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2008 se nadaljujejo 24. marca, ko bodo Slovenci gostovali v Albaniji. Štiri dni kasneje v Celje prihaja vodilna reprezentanca skupine G, Nizozemska.

Priložnost za igralce iz slovenske lige
Ob številnih vprašanjih o igralcih in sistemu igre je Matjaž Kek zaprosil za potrpežljivost in in nekaj časa, v katerem bo lahko podrobno analiziral stanje in pretehtal možnosti. Vendarle je Kek izpostavil, da še naprej računa na jedro igralcev, ki si služijo kruh v tujini, a se bo ob tem ozrl tudi po Sloveniji, saj v domačem prvenstvu igra kar nekaj posameznikov, s katerimi bi lahko dvignil kakovost slovenske igre. "Zagotovo vsaka izbrana vrsta potrebuje "liderja" in tudi mi ga bomo morali poiskati," je še dodal zadovoljni Kek, ki bo mesečno prejemal šest tisoč evrov neto.

Verdenik se vrača na Čerinovo
Za konec predstavitve novega selektorja je predsednik Rudi Zavrl potrdil, da se bo z Zdenkom Verdenikom v prihodnjih dneh pogovoril o sodelovanju. "Verdenik je sodeloval pri vzpostavitvi reprezentance in je glede na svoj sloves ter s svojim strokovnim znanjem vedno zaželen v nogometni zvezi Slovenije, najverjetneje bo njegova naloga strokovno svetovanje," je sklenil druženje z novinarji Zavrl.

Začelo se je z Milaničem ...
Prvi kandidat predsednika NZS-ja Rudija Zavrla je bil Darko Milanič, a se nogometna delavca nista dogovorila, ker je Milanič pri svojem delovanju želel delati z Zlatkom Zahovičem, kar pa je bilo za predsednika Zavrla nesprejemljivo.

... nadaljevalo s četverico
Zavrl je nato začel širši krog pogovorov s kandidati, med katerimi so bili poleg Keka še Pavel Pinni, Slaviša Stojanovič, Marijan Pušnik in Branko Zupan.

 
Portret Matjaža Keka                   
                                       
Rojen: 9. 9. 1961 (Maribor)            
                                       
Igralska kariera:                      
1979-1984 Maribor                      
1984-1988 Spittal/Drau                 
1989-1994 GAK                          
1995-1999 Maribor (3-krat drž. prvak)  
                                       
Trenerska kariera:                     
1999-2000 pomočnik trenerja Maribora   
2000-2001 prvi trener Maribora in      
državni prvak                          
2001-2002 pomočnik trenerja Maribora in
državni prvak                          
2002-2004 prvi trener Maribora, državni
prvak leta 2003                        
2006-2007 Trener mladih reprezentanc   
do 15 in 16 let                        

Toni Gruden

Pogovor z Matjažem Kekom
Keka čaka še veliko dela
Kek prevzel odgovorno mesto