Milijon koščkov naj bi bil predvsem milijon malih in večjih laži Jamesa Freya. Foto:
Milijon koščkov naj bi bil predvsem milijon malih in večjih laži Jamesa Freya. Foto:

Naj sovražniki sovražijo, naj dvomljivci dvomijo. Sam stojim za svojo knjigo in za mojim življenjem in ne bom počastil tega "sranja" s prav nobenim odgovorom.

James Frey
Oprah Winfrey
Skoraj vsaka knjiga, ki jo v svoji oddaji priporoči Oprah Winfrey, postane uspešnica. Foto: EPA

James Frey je s knjigo o svojih kriminalnih podvigih in kasnejšim spoznanjem, da je prava pot le pot, ki jo začrtuje zakon, segel do srca 1,77 milijona Američanom. Spletna stran televizije Court TV pa je zapisala, da je v Freyevi izpovedi nemalo laži. Avtor naj ne bi nikoli prekupčeval z drogami, niti zaporne kazni mu nikoli niso odredili. A Million Little Pieces (Milijon koščkov) je tako očitno izmišljotina podjetnega Jamesa Freya.

Pretental je Oprah Winfrey
To niti ne bi bilo narobe, če ne bi James Frey celotne propagandne strategije okoli svojega dela gradil ravno na procesu svoje preobrazbe od zakrknjenega zlikovca do poštenega državljana. Kot takšnega ga je v svoji oddaji predstavila tudi Oprah Winfrey, ki jo številni Američano občudujejo kot avtoriteto na področju izbiranja zanimivega branja. In ravno gostovanje v njenem knjižnem klubu je spodbudilo prodajo knjige, ki je v ZDA po prodaji zaostala le za zadnjo knjigo o čarovniku Harryju Potterju.

Policija pravi drugače
Obtoževalci Jamesa Freyja so svoj podvig diskreditacije novopečenega pisatelja zastavili zelo velikopotezno. Preiskali so policijska poročila, pogovorili pa so se tudi sodnimi oblastmi v Ohiu in Michiganu, kjer je Frey izvedel svoje domnevne kriminalne operacije. Prav nobeno poročilo ne potrjuje Freyeve zgodbe, da se je z avtom načrtno zaletel v policaja, da so policaji pri njem našli trde droge in da se je potem za tri mesece preselil v zapor. V knjigi je popisal tudi svojo vlogo v raziskavi FBI-a, ki naj je sploh ne bi bilo.

Policaji ga imajo v lepem spominu
Vsa policijska poročila Jamesa Freya prikazujejo zgolj kot običajnega mladostnika, ki se je samo spogledoval z drogami. "Zloglasni" incident pa naj bi povzročila le nekoliko "majava" vožnja pijanega Freya. Policija je ustavila voznika nekoliko nestabilnega vozila; edini Freyev zločin poleg vožnje v vinjenem stanju pa naj bi bila vožnja brez vozniškega izpita. James Frey se je "postavljal" tudi s svojim osornim govorom s policijo, v policijskem poročilu, na katerem je zapisan datum 24. oktober 1992, pa piše, da je Frey vljudno odgovarjal na vprašanja policajev in da tudi ni zavračal sodelovanja s policijo.

Po objavi obtožb na spletni strani The Smoking Gun James Frey ni želel dajati izjav, na svoji spletni strani pa je zapisal: "Naj sovražniki sovražijo, naj dvomljivci dvomijo. Sam stojim za svojo knjigo in za mojim življenjem in ne bom počastil tega "sranja" s prav nobenim odgovorom."

Tolažba ubogih Američanov
Uspeh Jamesa Freya ni presenečenje. V času, ko ameriške medije pretresajo zgodbe o naraščanju nasilja in kriminala in ko se običajni ljudje bojijo za svoj vsakdanji kruh, se zgodbe o spokornikih zelo dobro prodajajo. Njihovo moralno sporočilo je tolažba za vse, ki želijo verjeti, da so vsi premožni ljudje pokvarjenci in hudi zločinci.

Možno je le dvoje. Ali si je James Frey tako obupno želel uspeha, da je bil pripravljen tudi "umetno" očrniti svojo sicer prav nič zločinsko osebno zgodovino, ali pa je nepoboljšljiv romantik, ki se mu v življenju ni uspelo zaplesti v nobeno pravo pustolovščino. Zato si jo je moral izmisliti.

Naj sovražniki sovražijo, naj dvomljivci dvomijo. Sam stojim za svojo knjigo in za mojim življenjem in ne bom počastil tega "sranja" s prav nobenim odgovorom.

James Frey