Zinedine Zidane je sin alžirskih staršev in je simbol kandidature Katarja, ki bi ob morebitni zmagi pomenila velik uspeh za ves arabski svet. Foto: EPA
Zinedine Zidane je sin alžirskih staršev in je simbol kandidature Katarja, ki bi ob morebitni zmagi pomenila velik uspeh za ves arabski svet. Foto: EPA
Avstralci
Avstralske nogometaše smo avgusta spoznali tudi v Sloveniji, ko so gostovali na odprtju Stožic. Zdaj upajo, da se jim bo ponudila priložnost na SP-ju zaigrati pred domačimi navijači. Foto: Reuters
Stadion Nagai, Osaka
Japonska je veliko tekmovanje nazadnje gostila leta 2007, ko so se v Osaki zbrali najboljši atleti na svetu. Foto: EPA
Dži Sung Park
Dži Sung Park je z odličnimi igrami v dresu Manchester Uniteda dokazal, da se tudi v Južni Koreji rojevajo sijajni nogometaši. Foto: EPA
Bill Clinton in Sepp Blatter
Bill Clinton, ki je z zanimanjem spremljal letošnje svetovno prvenstvo v Južni Afriki, je častni predsednik kandidature ZDA. Foto: Reuters
Fifo pretresel škandal
SP-ja 2018.

Pravila glasovanja
(najprej se bo izbiralo prireditelja SP-ja 2018, nato pa še SP-ja 2022)
- 22 članov IO-ja Fife ima glasovalno pravico, ki jo v vsakem krogu izražajo na tajnih volitvah;
- za zmago kandidatura potrebuje absolutno večino, to je 12 glasov;
- če ni zmagovalca, iz nadaljnjega glasovanja izpade kandidatura z najmanj glasovi;
- če imata dve kandidaturi najmanj glasov, se v posebnem krogu glasovanja odloča o tem, kdo napreduje;
- če sta v zadnjem krogu kandidaturi izenačeni, o zmagovalcu odloči glas predsednika Fife Seppa Blatterja.


AVSTRALIJA 2022 - "Pridite igrat!"
Nogomet v Avstraliji še zdaleč ni najbolj priljubljen šport, čeprav je reprezentanca sodelovala na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. Prednosti njene kandidature sta prepoznavna športna kultura Avstralcev in bogate izkušnje s prirejanjem velikih tekmovanj (olimpijske igre leta 2000 v Sydneyju). Za polne stadione se ne gre bati tudi zaradi številnih priseljencev. Slaba točka kandidature Avstralije so neugodni termini tekem za spremljanje v Evropi, vendar velja nasprotno za vse bolj hitro rastoči azijski trg. V "prime timu" bi tako spremljal tekme del sveta, kjer bodo leta 2022 živele tri četrtine svetovnega prebivalstva. Podobno kot letos v Južni Afriki bi tudi prvenstvo v Avstraliji potekalo pozimi.


Osrednja stadiona
: Melbourne Cricket Ground (100 tisoč sedežev), olimpijski stadion v Sydneyju (83.500 tisoč sedežev)

Avstralija - 20. na Fifini lestvici, trikratna udeleženka SP-jev, leta 2006 je izpadla v osmini finala proti Italiji po sporno dosojeni 11-metrovki. Od 21 milijonov prebivalcev je registriranih nogometašev 389.000, ki igrajo v 1.200 klubih. Najbolj znan nogometaš: Harry Kewell.

KATAR 2022 - "Pričakujte neverjetno"
Kljub simpatičnosti kandidature in obilici denarja podpora Zinedina Zidana, Pepa Guardiole (pred leti je igral v Katarju) in Ronalda de Boerja (tu je končal igralsko kariero in živi zadnjih osem let) najbrž ne bo dovolj. Šibkih točk sicer bogatega Katarja, največjega izvoznika utekočinjenega naravnega plina na svetu, je namreč kar precej. Predvsem so to visoke temperature, ki se lahko poleti povzpnejo vse do 50 stopinj Celzija in bi lahko slabo vplivale na zdravje udeležencev. Načrti o ohlajevanju stadionov in igrišč za trening (na približno 27 stopinj Celzija), kot kaže, niso povsem prepričali ocenjevalne komisije Fife. Težava bi lahko bilo tudi to, da od 10 od 12 stadionov leži v premeru 25 do 30 kilometrov. Postavlja se tudi vprašanje, ali je država, ki je velika le za dobre pol Slovenije, sposobna sprejeti 400.000 navijačev. Prednost pred drugimi kandidaturami je Evropi naklonjen časovni pas.

Osrednji stadion: ultramoderni stadion Lusail (86 tisoč sedežev)

Katar - 113. na Fifini lestvici, na svetovnem prvenstvu še ni sodeloval. 1,7-milijonska država ima 18 profesionalnih klubov. Najbolj znan nogometaš: Khalfan Ibrahim (leta 2007 je pri 18 letih postal prvi nogometaš iz Katarja, ki je bil izbran za najboljšega v Aziji).

JAPONSKA 2022 - "208 nasmehov!" (Fifa ima 208 držav članic, op. a.)
Stadioni in druga infrastruktura (ceste, železnice) so na Japonskem skoraj popolni, vendar so možnosti za uspeh kandidature dežele vzhajajočega sonca minimalne, ker je SP skupaj z Južno Korejo gostila že leta 2002. Japonci bi ob morebitnem uspehu veliko pozornost namenili tudi tehnologiji.

Osrednji stadion: zgradili bi nov stadion v Osaki (80 tisoč sedežev)

Japonska - 30. na Fifini lestvici, štirikratna udeleženka SP-jev (igrala je na zadnjih štirih SP-jih), v letih 2002 in 2010 se je uvrstila v osmino finala. 127 milijonov prebivalcev ima na voljo 28.818 klubov (od tega 37 profesionalnih v prvi in drugi ligi). Legendarni nogometaš: Hidetoši Nakata.

JUŽNA KOREJA 2022 - Strast, ki združuje
Južna Koreja je tako rekoč brez možnosti, saj je SP skupaj z Japonsko gostila že leta 2002. Prejšnji teden se je Korejski polotok znašel v središču pozornosti svetovne javnosti zaradi severnokorejskega bombardiranja južnokorejskega otoka, v katerem so bili ubiti štirje ljudje. Številni so upali, da lahko prav nogomet znova zbliža obe državi, saj bi nekaj tekem svetovnega prvenstva organizirali tudi v Severni Koreji. Enako kot za Japonsko tudi za Južno Korejo velja, da ima že zgrajeno infrastrukturo.

Osrednji stadion: stadion v Seulu (s 66 tisoč bi njegovo kapaciteto povečali na 83 tisoč sedežev)

Južna Koreja - 39. na Fifini lestvici, udeleženka zadnjih sedmih svetovnih prvenstev, polfinale in 4. mesto leta 2002. Od 48,6 milijona prebivalcev se jih z nogometom ukvarja 31.127. Legendarni nogometaš: Dži Sung Park.

ZDA 2022 - Igra je v nas
Po SP-ju, ki so ga v tej državi priredili leta 1994, je zanimanje za nogomet med "jenkiji" zelo naraslo, čeprav še vedno zaostaja za tradicionalnimi športi - bejzbolom, košarko in ameriškim nogometom. Častni predsednik kandidature je nekdanji ameriški predsednik Bill Clinton. Stadioni so že zgrajeni (najnovejša sta v Dallasu in New Jerseyju) in glede na to, da imajo vsi vsaj 70.000 sedežev, so Američani prepričani, da lahko še izboljšajo svoj rekord izpred 16 let, ko je SP v živo spremljalo 3,56 milijona gledalcev. Zdaj morajo ZDA prepričati le še člane izvršnega odbora Fife, da si zaslužijo novo priložnost.

Osrednji stadion: New Meadowlands (82 tisoč sedežev, New Jersey)

ZDA - 18. na Fifini lestvici, devetkratni udeleženec SP-ja, 3. mesto leta 1930, četrtfinale leta 2002. 310,7 milijona prebivalcev. Nogomet je še posebej priljubljen med mladimi, saj imajo več kot 6.000 mladinskih klubov. Najbolj znani nogometaš: Landon Donovan.

Fifo pretresel škandal