Destinacij v knjigi zlepa ne zmanjka. Foto: BoBo
Destinacij v knjigi zlepa ne zmanjka. Foto: BoBo
Knjiga
Igor Likar, Zeljko Kozinc in Rudi Zaman predstavljajo knjigo. Foto: BoBo

V Društvu slovenskih pisateljev so predstavili Vodnik po slovenski pisateljski poti, ki predstavlja domovanja 106 slovenskih literatov. Rdeča nit vodnika je pot, ki povezuje njihove rojstne domačije in hiše. V besedi in sliki so tako predstavljeni književniki kot tudi njihova vpetost v literarno-kulturno dediščino slovenskih pokrajin. Vodnik pelje bralca od rojstne hiše Miška Kranjca v prekmurski Veliki Polani pa vse do Vinice, kjer sta rojstna hiša in spominski muzej Otona Župančiča. V knjigi so zajete vse slovenske regije, vključno s številnimi bivališči v Ljubljani.

Pod delo se podpisujejo avtorji Melita Forstnerič Hajnšek, Aljoša Harlamov, Miran Hladnik, Petra Jordan, Franci Just, Miran Košuta, Željko Kozinc, Urška Perenič, Gašper Troha in Vladka Tucovič. Kot upajo, bo knjiga izšla tudi v prevodu.

"Pot bo imela učni, kulturno-varstveni, rekreativni in promocijski karakter za slovenstvo in državo Slovenijo," so zapisali v društvu.

Literarni sprehodi za šolarje in spletni portal
Projekt je sicer večmedijski in ne zajema le vodnika. V društvu so si tako zamislili tudi literarne sprehode za najmlajše, ki so namenjeni vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, pisateljske transverzale pa bodo opremili tudi s posebnimi zemljevidi. Prav tako bo zaživel spletni portal z avdio-video predstavitvami rojstnih hiš oziroma domačij, kjer bodo bibliografije na voljo tudi v štirih tujih jezikih: angleškem, nemškem, italijanskem in hrvaškem.

V okviru projekta želijo posneti tudi več kratkih biografskih filmov o slovenskih pisateljih in natisniti spominske razglednice.