Matej Mohorič dokazuje, da postaja vrhunski kolesar. Foto: EPA
Matej Mohorič dokazuje, da postaja vrhunski kolesar. Foto: EPA

Že sem se sprijaznil z dejstvom, da bom drugi. Potem pa naenkrat na vrhu klanca pogledam nazaj in Alaphilippa ni bilo za mojim kolesom. Bil sem presenečen, obenem pa sem začutil po telesu mravljince in šok adrenalina. Potem sem samo še dal glavo dol in sledil je "kronometer" do cilja. Res neverjetno.

Hvastija, Hauptman in Štangelj po zlatu Mohoriča
Mohorič uspeh proslavil s pico
V Firencah zadonela Zdravljica
Mohorič v velikem slogu do naslova svetovnega prvaka

"Vedel sem, da sem dobro pripravljen in da je tudi proga po mojem okusu. Ker se nisem dobro odrezal v vožnji na čas (v ponedeljek je bil na ravninski progi, ki mu ni ustrezala, 55., op. a.), nisem vedel, kaj naj danes pričakujem. Dobra priprava je bil Tour de l'Avenir. Tam sem bil med najboljšimi na klanec. Po tej dirki sem se tudi zredil za kilogram ali dva in sem še močnejši. Tega uspeha kljub temu nisem pričakoval. Še zdaj ne verjamem, kaj se je zgodilo," je bil v prvi izjavi v cilju presrečen 18-letni kolesar iz Podblice pri Kranju.

Lani je bil Mohorič, član Save, v Valkenburgu na Nizozemskem mladinski prvak v cestni vožnji, v kronometru pa je bil srebrn. Ob tem je tudi odličen dijak, maturo je letos opravil z 31 točkami in si prislužil naziv zlati maturant.
Mohorič je kot prvi Slovenec postal svetovni prvak na cestni dirki v kategoriji mlajših članov in kot prvi kolesar v zgodovini že leto po zmagi med mladinci osvojil še zlato medaljo v višji kategoriji. Jani Brajkovič je bil leta 2004 prav tako v Italiji (v Veroni) med kolesarji do 23 let svetovni prvak v kronometru.

V spodnji videonovici na desni strani si lahko ogledate zadnje tri kilometre dirke, nad njo pa slovesno podelitev kolajn!


Pibernik odstopil

Prvi slovenski adut pred današnjo dirko je bil sicer Luka Pibernik, letošnji državni prvak med člani. A Pibernik je imel že včeraj težave z želodcem. Danes je sicer štartal v kraju Montecatini Terme, a je ob prihodu v Firence, kjer so kolesarji prevozili sedem krogov, odstopil. Dirke nista končala tudi Mark Džamastagić in Tim Mikelj.
Sta pa bila zato odlično razpoložena Mohorič in Jaka Bostner, ki je v prestolnici Toskane tudi vozil štiri kroge čisto v ospredju v majhni skupini ubežnih kolesarjev. Pozneje so bili ujeti, nato pa je Mohorič ostal osamljeni slovenski jezdec med vodilnimi tekmovalci, kjer so prevladovali Francozi.
Dva kroga pred koncem je napadel skupaj z Julianom Alaphilippom, se tudi njega otresel na zadnjem vzponu na Fiesole, v zadnjih kilometrih pa vozil podobno kot lani v Valkenburgu, pridobil prednost 20 sekund pred Južnafričanom Louisom Meintjesom in se že nekaj sto metrov pred ciljem veselil velike zmage. Meintjes je zaostal tri sekunde, bron pa si je v šprintu 17 zasledovalcev prikolesaril Norvežan Sonder H. Enger.
Druga mavrična majica je za Mohoriča najlepša popotnica ob prestopu v italijansko moštvo Cannondale, pri katerem bo vozil prihodnje leto.

V konkurenci mladink je zmagala Danka Amalie Dideriksen. Slovenija svojih predstavnic ni imela.


Mohorič: Začutil sem mravljince in šok adrenalina

"Naši fantje so naredili odlično delo, ekipa je delovala fenomenalno. Ne morem jim očitati ničesar, super so bili. Hvala, fantje. Potem sem se na sredi proge začel zavedati: bomo poskusili. In na koncu je uspelo. Definitivno sem osebnost, ki lahko ohrani mirno kri in glavo. Prepustil sem se toku. Ko sva ostala z Alaphilippom sama, sem mislil, da je močnejši, tako kot je bil pred tremi tedni na Tour de l'Avenirju, kjer je na eni etapi zmagal, jaz pa sem bil drugi. Zato sem danes preprosto mislil, da "blefira", da znova igra partijo pokra, da spet igra na srečo. Že sem se sprijaznil z dejstvom, da bom drugi. Potem pa naenkrat na vrhu klanca pogledam nazaj in njega ni bilo za mojim kolesom. Bil sem presenečen, obenem pa sem začutil po telesu mravljince in šok adrenalina. Potem sem samo še dal glavo dol in sledil je "kronometer" do cilja. Res neverjetno," je strnil vtise Mohorič.

Hvastija: Fantje so bili perfektni
Zelo zadovoljen je bil tudi slovenski selektor Martin Hvastija: "Po kronometru smo bili vsi razočarani, kako slabo ga je odpeljal. A mi je Matej rekel: 'Martin, ne skrbi, na klanec mi gre.' Nisem vedel, ali naj se mu smejim ali naj mu verjamem, ampak na tistem kronometru klancev, razen dveh nadvozov, res ni bilo. Očitno je imel prav. Vesel sem, da je cela ekipa naredila tisto, kar smo se zmenili, kar je sicer v kolesarstvu ponavadi samo teorija. Tokrat se je res izšlo do zadnje pike, kljub bolezni Pibernika, ki je odstopil pred prvim krogom. Moram reči, da so bili fantje perfektni."

Na letnem kongresu Mednarodne kolesarske zveze (UCI) je bil za novega predsednika izvoljen Britanec Brian Cookson. Na glasovanju 42 delegatov je dobil 24 glasov, njegov protikandidat in dozdajšnji prvi mož UCI-ja (od leta 2006), Irec Pat McQuaid, pa 18.

U-23, cestna dirka (172,79 km):
 1. M. MOHORIČ       SLO       4:20:18
 2. L. MEINTJES      JAR         +0:03
 3. S. H. ENGER      NOR          0:13
 4. C. EWAN          AVS           vsi
 5. T. SKUJINŠ       LAT              
 6. D. VILLELLA      ITA              
 7. D. VAN BAARLE    NIZ          isti
 8. S. HERKLOTZ      NEM              
 9. J. ALAPHILIPPE   FRA              
10. P. KONRAD        AVT           čas
...
78. J. BOSTNER       SLO         15:24
 
Odstop: Pibernik, Džamastagić, Mikelj 
     

Že sem se sprijaznil z dejstvom, da bom drugi. Potem pa naenkrat na vrhu klanca pogledam nazaj in Alaphilippa ni bilo za mojim kolesom. Bil sem presenečen, obenem pa sem začutil po telesu mravljince in šok adrenalina. Potem sem samo še dal glavo dol in sledil je "kronometer" do cilja. Res neverjetno.

Hvastija, Hauptman in Štangelj po zlatu Mohoriča
Mohorič uspeh proslavil s pico
V Firencah zadonela Zdravljica
Mohorič v velikem slogu do naslova svetovnega prvaka