Uganda je pred kratkim uvedla dosmrtni zapor za homoseksualce. Foto: EPA
Uganda je pred kratkim uvedla dosmrtni zapor za homoseksualce. Foto: EPA

Zakon prepoveduje gejevske poroke in istospolna "ljubezenska razmerja", takšna partnerstva ali zveze, sklenjene v tujini, pa razglaša za nične. Zagrožena je zaporna kazen do 14 let.

Nova zakonodaja določa tudi, da vsak človek, ki se registrira, deluje ali sodeluje v gejevskih klubih, združenjih in organizacijah ali kdor posredno ali neposredno javno prikazuje istospolno partnerstvo, krši zakon. Predvidenih je do deset let zapora. "Kot veljavna je v Nigeriji prepoznavna le zakonska zveza med moškim in žensko," piše črno na belem v novem zakonu.

Jonathan nekaj mesecev čakal
Dokument je v tretjem poskusu lani maja sprejel parlament, z Jonathanovim podpisom pa je začel veljati. Kot v večini držav podsaharske Afrike sta protigejevska propaganda in preganjanje homoseksualcev razširjena tudi v Nigeriji.

"Predsednik je zakon podpisal, ker je v skladu z odnosom večine Nigerijcev do homoseksualnosti," je sporočil njegov predstavnik Reuben Abati. "Več kot 90 odstotkov Nigerijcev nasprotuje istospolnim porokam. Torej je zakon v skladu s kulturnimi in verskimi prepričanji našega naroda," je pojasnil.

Ostri odzivi po svetu
Zakon je v svetu naletel na ostre odzive in precej obsojanja, nevladna organizacija Amnesty International pa je Jonathana pozvala, naj zavrne zakon, češ da je diskriminacijski in bo imel katastrofalne posledice za nigerijsko skupnost LGBT.

Nigerija je zelo verna država, v kateri je od 170 milijonov prebivalcev približno polovica kristjanov in polovica muslimanov. Nigerijska protigejevska zakonodaja sledi podobnemu zakonu v Ugandi, ki ga je ameriški predsednik Barack Obama označil za "gnusnega", južnoafriška mirovna ikona, nadškof Desmond Tutu, pa ga je primerjal z apartheidom.

Zaradi preganjanja homoseksualcev v Afriki so nekatere zahodne države Ugandi in Malaviju, ki je sprejel podoben zakon, zagrozile z zmanjšanjem razvojne pomoči, a takšna grožnja ne bi imela prav veliko vpliva na Nigerijo, ki vsak dan počrpa dva milijona 159-litrskih sodov nafte na dan.

Kot zanimivost - poteza je na družbenih omrežjih naletela na buren odziv, številni pa so duhovito opazili, da so kratice nigerijskega predsednika, ki jih pogosto uporablja tudi sam, zelo pomenljive - GEJ (Goodluck Ebele Jonathan).