Katar bo leta 2022 gostil svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: EPA
Katar bo leta 2022 gostil svetovno prvenstvo v nogometu. Foto: EPA
Doha
Na različnih gradbiščih po državi je od leta 2010 pri gradnji stadionov in potrebne infrastrukture za prvenstvo umrlo že več kot 1.100 delavcev. Foto: EPA

Delavci, ki gradijo stadion Al Vakrah - ta bo sprejel 40 tisoč gledalcev - delajo v neznosnih razmerah. Nekateri naj bi delali po 30 dni na mesec in zaslužili manj kot šest evrov na dan. Organizatorji svetovnega prvenstva so sicer odgovorili, da imajo nekaj težav s plačevanjem nadur, a da skupaj z izvajalcem skušajo odpraviti vsa neskladja.

Brez plače že več kot leto dni
Nekateri delavci plače niso prejeli že več kot leto dni in zato živijo v bedi. Organizatorji prvenstva so sicer za izgradnjo infrastrukture namenili več kot 160 milijard evrov, a pojavljajo se mednarodne kritike glede nespoštovanja človekovih in delavskih pravic, še posebej migrantskih delavcev iz Azije.

Ogroženih kar 4.000 življenj
Iz Dohe so sicer zanikali, da izkoriščajo gradbene delavce, in hkrati napovedali ukrepe za izboljšanje razmer za delo. Mednarodno združenje sindikatov je junija sicer opozorilo, da lahko ob razmerah za delo, kakršne so trenutno v Katarju, nesreče na gradbiščih do začetka svetovnega prvenstva leta 2022 zahtevajo življenja kar 4.000 delavcev. Ta opozorila temeljijo na dejstvu, da je od leta 2010 na različnih gradbiščih umrlo že 500 nepalskih in 700 indijskih delavcev.