Zveza svobodnih sindikatov poslance in poslanke poziva, naj zakona o kmetijstvu ne podprejo. V kmetijsko-gozdarski zbornici poudarjajo, da je dohodek iz sadjarstva, vinogradništva, hmeljarstva in vrtnarstva ta trenutek tako nizek, da si kmetje ne morejo privoščiti zaposlovanja občasne delovne sile po obstoječi zakonodaji. Foto: BoBo
Zveza svobodnih sindikatov poslance in poslanke poziva, naj zakona o kmetijstvu ne podprejo. V kmetijsko-gozdarski zbornici poudarjajo, da je dohodek iz sadjarstva, vinogradništva, hmeljarstva in vrtnarstva ta trenutek tako nizek, da si kmetje ne morejo privoščiti zaposlovanja občasne delovne sile po obstoječi zakonodaji. Foto: BoBo
SD
V Sindikatu državnih organov menijo, da SD-jev predlog jemlje pravice delavcem, ki so že tako v skrajno nečloveškem položaju. Foto: BoBo
Prekarnost v kmetijstvu

vpeljuje možnost sklepanja pogodb civilnega prava v kmetijstvu, noveli nasprotujejo sindikati.

Na predvideno civilnopravno sklepanje pogodb o začasnem in občasnem delu v kmetijstvu se je z ostrim nasprotovanjem odzvala Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS). Uvajanje začasnega in občasnega dela v kmetijstvu na podlagi pogodb civilnega prava nevarno ruši trg delovne sile, so ogorčeni v ZSSS-ju. Kmetijskemu ministrstvu očitajo, da želi obiti zakon o delovnih razmerjih, ki za sezonske delavce omogoča sklepanje pogodb o zaposlitvi za določen čas, na kar opozarja tudi parlamentarna zakonodajnopravna služba.

Predsednica ZSSS-ja Lidija Jerkič se boji, da bi bil to začetek širjenja prekarizacije v Sloveniji: "Če bo ta sprememba sprejeta, potem bo v naslednjem koraku verjetno predlog obrtnikov, da ne morejo zagotavljati sklepanja za določen čas, ker so zelo specifični." Lidija Jerkič ob tem dodaja, da je na nepotrebnost posebne ureditve začasnega dela in drobljenje pravne varnosti delavcev opozorila že zakonodajno-pravna služba. Obenem pa opozarja tudi, da se v Sloveniji občasno in začasno delo že lahko uvaja z vrednotnicami.

SDOS: Sramotno početje Socialnih demokratov
Še ostreje so se odzvali v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS), kjer poudarjajo, da dogajanje v državnem zboru opazujejo z zaskrbljenostjo. Sekretarka SDOS-a Ana Jakopič je ob tem poudarila, da bo zakon oropal delavce v kmetijstvu vseh pravic, njihov položaj pa je že zdaj skrajno nečloveški

Dodala je tudi, da je takšno početje SD-ja, ki je predlog vložil, kot tudi celotne vladne koalicije, ki ga je na odboru podprla, v očitnem nasprotju s pravicami delavcev in socialno državo, za kar naj bi se koalicija zavzemala. V SDOS-u zato poslance pozivajo, da se opredelijo za pravice delavcev in odrečejo podporo predlaganim spremembam, ki delavcem jemlje vse pravice po Zakonu o delovnih razmerjih.

Zbornica: Če ne bo zakona, bodo kmetje tvegali z delom na črno
V kmetijsko-gozdarski zbornici poudarjajo, da je dohodek iz sadjarstva, vinogradništva, hmeljarstva in vrtnarstva ta trenutek tako nizek, da si kmetje ne morejo privoščiti zaposlovanja občasne delovne sile po obstoječi zakonodaji. V Sloveniji že tako težko dobijo delovno silo v kmetijstvu, ki ni dobičkonosna dejavnost, poleg tega ne gre za veliko sezonskih delavcev.

"Če ta zakon ne bo sprejet, se bodo še zmeraj v kmetijstvu pojavljali nekateri kmetje, ki bodo tvegali in bodo imeli delovno silo na črno, kar bo silno tvegano zaradi kazni in negotovo za delavce. Na drugi strani bodo nekateri kmetje morali opuščati dejavnost, saj si ne bodo mogli privoščiti delovne sile," predlagano izjemo brani predsednik kmetijsko-gozdarske zbornice Cveto Zupančič.

Državna sekretarka zavrnila pomisleke poslancev
Tudi poslanske skupine so, čeprav so pozdravile dobre namene pri iskanju rešitev na vseh treh področjih, opozorile, da so vse pravno sporne. Ustanovitev čebelarske akademije ne spada v zakon, na področju izboljšanja prehranske verige ostaja precej nejasnosti, z vpeljavo začasnega ali občasnega dela v kmetijstvu pa se obeta prekarizacija na področju kmetijstva, na kar opozarjajo sindikati.

Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je te bojazni zavrnila in poudarila, da se možnost začasnega ali občasnega dela uvaja le za sezonska dela v sadjarstvu, vinogradništvu, hmeljarstvu in zelenjadarstvu ter da bodo delavci po novi ureditvi več pravic kot do zdaj, hkrati pa proizvajalcem ne bodo postavili novih težav.

Potrditev novele zakona, ki vpeljuje možnost začasnega ali občasnega dela, pozdravljajo tudi v Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so ocenili, da je to sprememba v dobro vseh - izvajalcev, naročnikov in države.

Prekarnost v kmetijstvu