Theodore McCarrick je eden najvplivnejših mož v ameriški Cerkvi. Foto: Reuters
Theodore McCarrick je eden najvplivnejših mož v ameriški Cerkvi. Foto: Reuters
Vatikan se je po razkritju spolnih škandalov v Čilu znašel pod plazom ostrih kritik zaradi svojega odziva, zato je v primeru McCarricka odziv potekal odločneje in hitreje. Foto: EPA

McCarrickovo pismo o odstopu so v Vatikanu prejeli v petek, po navedbah Vatikana pa se bo moral umakniti na še neimenovani kraj, kjer bo vodil "življenje molitve in kesanja", dokler cerkveno sodišče ne bo razjasnilo očitkov proti njemu. McCarrick, ki je med letoma 2001 in 2006 vodil nadškofijo v Washingtonu, sicer velja za eno najpomembnejših osebnosti Katoliške cerkve v ZDA. Nekdanjega nadškofa v Washingtonu so tudi suspendirali z opravljanja duhovniške službe v javnosti v času sojenja na cerkvenem sodišču, so sporočili iz Vatikana.

Pretekli mesec so ameriški cerkveni uradniki dejali, da so obtožbe o spolnem nadlegovanju 16-letnega fanta pred skoraj 50 leti točne. McCarrick obtožbe zanika in pravi, da se ne spominja domnevne zlorabe. Od takrat se je pojavilo še več obtožb o spolnem nadlegovanju. 88-letnemu McCarricku po poročanju medijev med drugim očitajo, da je v času, ko je bil duhovnik v ZDA pred skoraj 50 leti, zlorabil najmanj dva mladoletnika, poleg 16-letnika še 11-letnika, in v hiši na plaži v New Jerseyju v spolne odnose silil duhovniške pripravnike.

Afera McCarricka je pretresla ameriško Katoliško cerkev, saj je desetletja veljal za uglednega cerkvenega dostojanstvenika.

Več poravnav z žrtvami spolnih zlorab
Pretekli teden je New York Times poročal, da sta dve škofiji v New Jerseyju, kjer je McCarrick kot nadškof deloval pred odhodom v Washington leta 2000, v letih 2005 in 2007 dosegli dogovor o izplačilu finančne odškodnine z moškimi, ki so McCarricka obtoževali, da jih je pred desetletji spolno zlorabil. Nekateri ameriški katoliški dostojanstveniki menijo, da bi moral Vatikan v ZDA poslati inšpektorja, ki bi ugotovil, kdo v hierarhiji je vedel za domnevne primere obtožb. "Vatikan mora preiskati in objaviti ugotovitve glede McCarrickovega hitrega vzpona po cerkveni hierarhiji in glede zelo uspešne kariere," je dejal Terence McKiernan, predsednik organizacije BishopAccountability.org, ki preiskuje primere spolnih zlorab v cerkvenih krogih.