Domnevna osumljenca umora z zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala Aleksander Miškin, z domnevno lažnim imenom Aleksander Petrov (levo) in Anatolij Čepiga, z lažnim imenom Ruslan Boširov. Foto: Reuters
Domnevna osumljenca umora z zastrupitvijo nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala Aleksander Miškin, z domnevno lažnim imenom Aleksander Petrov (levo) in Anatolij Čepiga, z lažnim imenom Ruslan Boširov. Foto: Reuters
Skripal je bil na vojaškem sodišču v Rusiji leta 2006 obsojen zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo, leta 2010 pa je v tej državi našel zatočišče. Foto: Reuters

Platforma Bellingcat, na kateri objavljajo svoje delo preiskovalni novinarji, je prejšnji mesec razkrila identiteto prvega od dveh osumljenih za napad na Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v angleškem mestu Salisbury. To naj bi bil poveljnik GRU-ja Anatolij Čepiga, ki se je predstavljal z lažnim imenom Ruslan Boširov.

Rusija je vpletenost v primer znova zanikala, piše BBC.

Bellingcat zdaj razkriva, da naj bi drugi domnevni napadalec, nekdanji ruski vojaški zdravnik Aleksander Miškin, ki dela za rusko vojaško obveščevalno službo GRU, v Veliko Britanijo vstopil s ponarejenimi dokumenti na ime Aleksander Petrov. Pri tem se Bellingcat sklicuje na več virov, pričevanja ljudi, ki ga poznajo, ter kopije osebnih dokumentov. Domnevno drugega napadalca so identificirali tudi s pomočjo potnih listov in strokovnjakov za prepoznavanje obrazov.

Piše še, da naj bi ruska obveščevalna služba vzela zdravnika v svoje vrste še med njegovim študijem medicine. Opravil naj bi več potovanj v Ukrajino, med drugim tudi med izgredi leta 2013.

London izdal priporni nalog za osumljenca
Britansko tožilstvo je za oba ruska državljana 5. septembra izdalo obtožnico zaradi poskusa umora ter evropski priporni nalog. Aleksandra Petrova in Ruslana Boširova je London identificiral kot pripadnika ruske obveščevalne službe GRU. Moška sta pozneje v intervjuju za rusko televizijo RT povedala, da sta Otok obiskala kot turista in zanikala, da bi imela kar koli z napadom na Skripala 4. marca letos.

Priznala sta tudi, da sta onadva moška, ki so ju ujele varnostne kamere. Britanske oblasti trdijo, da sta strup prinesla v lažni steklenički za parfum, kar pa sta zanikala.

Kot še piše BBC, naj bi ruski mediji pisali, da predsednik Vladimir Putin, ki je bil tudi sam vodja ruske nacionalne varnostne službe FSB, agencije, ki je nasledila KGB, ni zadovoljen z ravnanjem GRU-ja in da naj bi sledile čistke.