Sirskim demokratičnim silam v spopadih z IS-jem pomaga koalicija pod vodstvom ZDA.  Foto: Reuters
Sirskim demokratičnim silam v spopadih z IS-jem pomaga koalicija pod vodstvom ZDA. Foto: Reuters

"Na območju potekajo hudi spopadi. Izvajamo napade in borci napredujejo," je za francosko tiskovna agencijo AFP dejal poveljnik SDF-a. Sirski observatorij za človekove pravice, organizacija s sedežem v Londonu, navaja, da se borci SDF-a ob spopadih in eksplozijah min prebijajo skozi polja, navaja BBC.

Tudi današnji napad poteka ob podpori napadov mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA. Ta je položaje džihadistov obstreljevala z letali in topništvom.

SDF ob pomoči koalicije pod vodstvom ZDA od lanskega septembra izvajajo ofenzivo, s katero želijo pregnati džihadiste iz njihove zadnje enklave v omenjeni pokrajini ob meji z Irakom. V zadnjih tednih so tako zavzeli več vasi, med njimi Hadžin, Al Šafa in Susa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po enotedenskem premoru, s katerim so omogočili umik več kot 20.000 civilistom, nadaljujejo ofenzivo za zavzetje zadnjih štirih kvadratnih kilometrov ozemlja v vasi Bahuz, so sporočili iz SDF-ja.

Po besedah SDF-jevega tiskovnega predstavnika Mustafe Balija, bi se tam lahko nahajalo še okoli 600 pripadnikov IS-ja, večinoma tujcev, pa tudi več sto civilistov.

Bali je še dejal, da je odpor IS-ja hud, saj da svojo zadnjo enklavo branijo "najbolj izkušeni" džihadisti.

IS utrpel izgube, a ima na tisoče borcev

Od lanskega decembra je območja, ki so bila nekoč pod nadzorom IS-ja, zapustilo skoraj 37.000 ljudi, večinoma soprog in otrok džihadistov, pa tudi okoli 3.200 borcev IS-ja, ki so se predali, kažejo podatki Sirskega observatorija.

Po poročanju BBC-ja ZN sporoča, da ima IS kljub številnim izgubam še vedno med 14.000 in 18.000 borcev v Iraku in Siriji, vključno z do 3.000 tujci.

T. i. Islamska država je leta 2014 zasedla obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku ter na njih razglasila kalifat. Od takrat je večino ozemlja izgubila.