Damir Skomina se je v 40. minuti posvetoval z videosodnikom, si ogledal posnetek in razveljavil zadetek Ajaxa. Foto: Reuters
Damir Skomina se je v 40. minuti posvetoval z videosodnikom, si ogledal posnetek in razveljavil zadetek Ajaxa. Foto: Reuters

Kraljevi klub je osvojil najprestižnejšo klubsko lovoriko v zadnjih treh sezonah. Po odhodu Cristiana Ronalda so imeli Madridčani jeseni velike težave, a so v zadnjih tednih znižali zaostanek za vodilno Barcelono na šest točk. Real je v La ligi neporažen od začetka januarja, s šestega se je povzpel na drugo mesto, nazadnje je slavil petkrat zapored. Jubilejno 600. tekmo za kraljevi klub je odigral kapetan Sergio Ramos, ki je član Reala od septembra 2005, z njim pa je osvojil 20 lovorik.

Tadić stresel vratnico
Mlada zasedba Ajaxa, ki je blestela že v skupinskem delu proti Bayernu (1:1 in 3:3), je v prvem polčasu igrala odlično. V 11. minuti je Noussair Mazraoui prodrl po desni strani in z diagonalnim strelom z desnico streljal mimo vrat. Najlepšo priložnost je imel Dušan Tadić, ki je v 26. minuti s 13 metrov stresel vratnico.

Karim Benzema je dosegel že 60. zadetek v Ligi prvakov. Foto: Reuters
Karim Benzema je dosegel že 60. zadetek v Ligi prvakov. Foto: Reuters

Skomina razveljavil zadetek po posredovanju videosodnika
V 37. minuti je Nicolas Tagliafico z glavo zatresel mrežo, a je Tadić stal v prepovedanem položaju, oviral pa naj bi vratarja Thibauta Courtoisa. Nizozemci so se že veselili zadetka, ko se je prvič v zgodovini Lige prvakov vmešal videosodnik. Svetoval je Skomini naj si ogleda posnetek ob stranski črti in koprski delivec pravice je razveljavil zadetek.

Benzema kaznoval številne zapravljene priložnosti Ajaxa
V 52. minuti je David Neres stekel sam proti vratom Reala, a je streljal naravnost v Courtoisa. Kazen je prišla po uri igre. Vinicius Junior je z leve strani prodrl v kazenski prostor, švignil mimo dveh branilcev in lepo zaposlil Karima Benzema. Napadalec je z močnim strelom z 12 metrov poslal žogo pod prečko. Francoz je postal četrti nogometaš, ki je v Ligi prvakov dosegel 60 golov.

Le Hakim Ziyech je zadel za Ajax, ki je zapravil veliko priložnosti in je pred povratno tekmo v izgubljenem položaju. Foto: Reuters
Le Hakim Ziyech je zadel za Ajax, ki je zapravil veliko priložnosti in je pred povratno tekmo v izgubljenem položaju. Foto: Reuters

Joker Asensio zagotovil Realu precej mirnejšo povratno tekmo
Ajax je bil v šoku, ni uspel nadaljevati v ritmu s prvega polčasa. Četrt ure pred koncem je Neres z leve strani podal v sredino kazenskega prostora, kjer je Maročan Hakim Ziyech z levico le ukanil Courtoisa. Za odločitev na Amsterdam Areni je poskrbel Marco Asensio, ki je v 73. minuti zamenjal Benzemaja. Daniel Carvajal ga je mojstrsko zaposlil s predložkom z desne strani in Asensiu ni bilo težko poslati žoge v mrežo s petih metrov.

Heung Min Son je z volejem poskrbel za vodstvo Tottenhama. Foto: Reuters
Heung Min Son je z volejem poskrbel za vodstvo Tottenhama. Foto: Reuters

Tottenham z ogromno prednostjo v Dortmund
Oslabljeni Tottenham je odpravil dortmundsko Borussio kar s 3:0. Gostitelji so na Wembleyju tudi brez Harryja Kana in Deleja Allija blesteli v drugem polčasu. Pri vodilni ekipi Bundeslige se je zelo poznalo, da je poškodovan kapetan Marco Reus. Prejšnji teden je Borussia izpadla iz nemškega pokala proti Werderju po streljanju 11-m in še zapravila vodstvo s 3:0 proti Hoffenheimu v prvenstvu.

Lloris preprečil vodstvo gostov
Gostitelji so odločno začeli. Lucas Moura je z volejem malce zgrešil vrata v 7. minuti. Borussia je zapretila po četrt ure, ko je Christian Pulišić z leve strani nevarno streljal, a je bil Hugo Lloris na pravem mestu. Pri gostih je bil najbolj razigran hitri najstnik Jadon Sancho, ki je povzročal velike težave obrambi. V zadnji minuti prvega polčasa je Axel Zagadou prišel do strela s petih metrov z glavo, z izjemno parado pa se je izkazal Lloris.

Fernando Llorente je dve minuti po vstopiu v igro postavil končni izid na Wembleyju. Foto: Reuters
Fernando Llorente je dve minuti po vstopiu v igro postavil končni izid na Wembleyju. Foto: Reuters

Son kaznoval napako Zagadouja
Tottenham je po medlem prvem polčasu udarno začel nadaljevanje srečanja. V 47. minuti je Jan Vertonghen ušel po levi strani in podal predložek pred vrata, branilec Zagadou je bil prenizek v skoku in žoga ga je preletela. Pritekel je Heung-Min Son in z volejem z desno nogo matiral nemočnega Romana Bürkija.

Polom Borussie v končnici
Vodilna ekipa Bundeslige je v drugem polčasu razočarala. Belgijski branilec Vertonghen je v 83. minuti podvojil prednost Londončanov, natančen je bil s petih metrov z levo nogo po podaji Serga Aurierja. Tri minute pred koncem je Christian Eriksen podal iz kota z leve strani, Fernando Llorente pa je z glavo spretno preusmeril žogo v mrežo. Španec je bil na zelenici le dve minuti. Tik pred koncem je rezervist Raphael Guerreiro skušal z zavrtinčenim strelom s 25 metrov, a je žoga zletela mimo vrat. Borussia je ostala brez zadetka v gosteh in naloga na povratni tekmi 5. marca na Westfalnu bo zares težka.

Osmina finala:
TOTTENHAM - BORUSSIA DORTMUND 3:0 (0:0)
Son 47., Vertonghen 83., Llorente 86.

Tottenham: Lloris, Alderweireld, D. Sanchez, Foyth, Aurier, Sissoko (91./Wanyama), Winks, Vertonghen, Lucas Moura (84./Llorente), Eriksen, Son (89./Lamela).

Borussia (D): Bürki, Hakimi, Toprak, Zagadou (77./Schmelzer), Diallo, Witsel, Delaney, Pulišić (88./Bruun Larsen), Dahoud, Sancho (88./Guerreiro), Götze.

Sodnik: Antonio Mateu Lahoz (Španija)


AJAX - REAL MADRID 1:2 (0:0)
Ziyech 75.; Benzema 60., Asensio 87.

Ajax Amsterdam: Onana, Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico, van de Beek, Schöne (73./Dolberg), de Jong, Ziyech, Tadić, David Neres.

Real Madrid: Courtois, Carvajal, Nacho, Ramos, Reguilon, Casemiro, Modrić, Kroos, Bale (61./Lucas Vazquez), Benzema (73./Asensio), Vinicius Junior (81./Mariano).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)

Povratni tekmi bosta 5. marca.


Odigrano v torek:
MANCHESTER UNITED - PARIS SG 0:2 (0:0)
Kimpembe 53., Mbappe 60.
RK: Pogba 89./Man. United

ROMA - PORTO 2:1 (0:0)
Zaniolo 70., 77.; Lopez 79.
Povratni tekmi bosta 6. marca.


Torek, 19. februarja, ob 21.00:
LYON - BARCELONA
LIVERPOOL - BAYERN
Povratni tekmi bosta 13. marca.

Sreda, 20. februarja, ob 21.00:
SCHALKE - MANCHESTER CITY
ATLETICO MADRID - JUVENTUS
Povratni tekmi bosta 12. marca.