Po Mahničevih navedbah je v preteklem mandatu prišlo do enormnega zneska treh milijonov evrov za posle med ministrstvom za kmetijstvo in Futuro. Nenavadno pa je bilo, kot je dodal, tudi sodelovanje agencije Pristop z ministrstvom za delo. Foto: BoBo
Po Mahničevih navedbah je v preteklem mandatu prišlo do enormnega zneska treh milijonov evrov za posle med ministrstvom za kmetijstvo in Futuro. Nenavadno pa je bilo, kot je dodal, tudi sodelovanje agencije Pristop z ministrstvom za delo. Foto: BoBo

Kot izhaja iz obrazložitve predloga, želijo, da se preiščejo sumi nezakonitega financiranja, pri SMC-ju vezani na posel z maketo drugega tira, pri SD-ju pa na posle ministrstev za delo in kmetijstvo s Futuro oz. Pristopom

V SDS-u menijo, da bi morala preiskovalna komisija pregledati celotno zadevo projekta drugi tir "z vidika povezave med takrat aktualno politično oblastjo in razpisi ter akterji, ki so se na navedene razpise prijavili". Kot je na novinarski konferenci dejal poslanec SDS-a Žan Mahnič, obstajajo "veliki sumi nezakonitega posla in sumi, da se je prek tega posla z maketo financiral SMC, bodisi za svoje delovanje bodisi za kampanjo za predčasne volitve za državni zbor".

Sorodna novica Afera maketa 2. tira: Cerar zanika navedbe o nezakonitem financiranju stranke SMC

V SDS-u prav tako želijo, da komisija preišče morebitno financiranje SD-ja prek poslov, ki sta jih za ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti – na čelu obeh sta bila ministra iz vrst SD-ja – opravljali agenciji Futura in Pristop. "Pri takšnih zneskih gre tudi za vprašanje, ali so bile oglaševalske kampanje ekonomsko smiselne in upravičene in ali je bilo skozi dogovorjene posle financirano tudi oglaševanje politične stranke SD," so zapisali v obrazložitvi predloga.

Po Mahničevih navedbah je v preteklem mandatu prišlo do enormnega zneska treh milijonov evrov za posle med ministrstvom za kmetijstvo in Futuro. Ta pa je bila po njegovih besedah izbrana "po sila nenavadnem postopku". Nenavadno pa je bilo, kot je dodal, tudi sodelovanje agencije Pristop z ministrstvom za delo. Posel, vezan na reorganizacijo centrov za socialno delo, je bil vreden dobrih 340.00 evrov, pri čemer je bilo zaračunanih 1.683 ur za vodenje in 1.304 ure za komunikacijo, je pojasnil Mahnič in dodal, da pa dobro vemo, kako se je končala reorganizacija CSD-ja.

Sorodna novica Koalicija za preiskovalno komisijo o financiranju političnih strank iz tujine

Med namene parlamentarne preiskave bi v SDS-u med drugim zapisali tudi ugotavljanje smiselnosti in finančne upravičenosti "outsorcing" poslov, ki jih je v prejšnjem mandatu vodila vlada. Naslov parlamentarne preiskave pa bi popravili tako, da bi že iz njega izhajalo, da gre za "preiskavo posameznih primerov domnevnega nezakonitega financiranja političnih strank pred predčasnimi volitvami poslancev v državni zbor v letih 2014 in 2018".
DZ je na zahtevo koalicijskih strank in Levice decembra lani namreč odredil parlamentarno preiskavo o domnevnem pranju denarja v Novi KBM in domnevno nezakonitem financiranju SDS-a in njegove volilne kampanje za predčasne državnozborske volitve leta 2018.