Občine največ denarja porabijo za ceste. Foto: MOL
Občine največ denarja porabijo za ceste. Foto: MOL

Približno toliko kot za ceste so občine porabile skupaj za šole, vrtce in kulturne domove. Več kot 1,2 milijarde evrov pa so vložile v zbiranje in čiščenje odpadnih vod, torej v prenovo in širjenje kanalizacijskih omrežij ter gradnjo čistilnih naprav. Dobrih 800 milijonov evrov pa je bilo vloženih še v vodovodno omrežje, je pokazala analiza projekta Zlati kamen.

Za druge dejavnosti s področja gospodarskih zadev, kjer gre večinoma za naložbe v poslovne cone, inkubatorje in podobno, so občine v desetih letih porabile 250 milijonov evrov. Za protipožarno varnost, torej za gasilske domove in opremo, pa so namenile 156 milijonov, kar ni dosti manj kot za občinska stanovanja, in precej več kot na primer za turizem.

Približno toliko kot za ceste so občine porabile skupaj za šole, vrtce in kulturne domove. Foto: KS Škofije
Približno toliko kot za ceste so občine porabile skupaj za šole, vrtce in kulturne domove. Foto: KS Škofije

V okviru projekta so zneske preračunali tudi na prebivalca. Povprečni znesek za naložbe v omenjenih desetih letih je v 212 slovenskih občinah znašal 4.614 evrov na prebivalca, kar pomeni, da so za naložbe na leto porabili v povprečju 461 evrov na prebivalca.

V ceste so relativno največ vložili v najmanjši slovenski občini Hodoš, in sicer v desetih letih 3.923 evrov na prebivalca. Še večji znesek, 4.157 evrov na prebivalca, so v Bovcu vložili v turizem. Po naložbah v vodovod so prvi Šalovci s 3.766 evri na prebivalca, medtem ko so za kanalizacijo relativno največ porabili v Središču ob Dravi, in sicer 3.444 evrov na prebivalca.

Kultura in mediji

Če bi sodili le po naložbah v zadnjih desetih letih, bi bili najbolj kulturna občina Podlehnik (1721 evrov na prebivalca) in najbolj športna Zreče (1290 evrov). Za občinska stanovanja so največ dali v Mestni občini Velenje (700 evrov na prebivalca). Za širokopasovno omrežje so največ porabili v Komnu ‒ 951 evrov na prebivalca, kar je skoraj toliko, kot so slovenske občine v povprečju vložile v asfalt. Najbolj "razsvetljeni" pa so po novem v Ribnici na Pohorju, kjer so v javno razsvetljavo v zadnjih desetih letih vložili 709 evrov na prebivalca, so še navedli pri Zlatem kamnu.

Po naložbah v medije najbolj izstopa občina Gorenja vas ‒ Poljane, kjer so za "dejavnosti radia, televizije in založništva" v desetih letih porabili 275 evrov na prebivalca. V gasilstvo pa so največ vložili v Postojni (358 evrov na prebivalca).