"Če narod nima literature, ki opozarja na vse, potem razpade," je ob izvolitvi na mesto predsednice Društva slovenskih pisateljev povedala Aksinja Kermauner. Foto: SOJ RTV SLO/Goran Rovan

Na septembrskih predčasnih volitvah je tretjina od približno 350 članov Društva slovenskih pisateljev (DSP) svoj glas namenila Aksinji Kermauner, s čimer je bil tej mladinski pisateljici, pesnici in pedagoginji dodeljen triletni mandat. Predtem je bila dolgoletna predsednica sekcije za otroško in mladinsko književnost pri DSP-ju.

Ivo Svetina je društvo vodil od konca leta 2014, ko se je upokojil kot dolgoletni direktor Slovenskega gledališkega muzeja, do lanske jeseni. Foto: BoBo
Ivo Svetina je društvo vodil od konca leta 2014, ko se je upokojil kot dolgoletni direktor Slovenskega gledališkega muzeja, do lanske jeseni. Foto: BoBo

Avtorica prve slovenske taktilne slikanice
Leta 1956 rojena Aksinja Kermauner je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani doktorirala na oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Dolga leta je delala na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani.

Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle. Je avtorica treh monokomedij in prve slovenske taktilne slikanice Snežna roža. Lani je za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, dobila nagrado desetnica za najboljšo otroško knjigo.

Odstop iz za zdaj še neznanih razlogov
Lani so predčasne volitve za predsednika oziroma predsednico DSP-ja potekale zaradi junijskega nepreklicnega odstopa Iva Svetine, ki je s tega mesta odšel iz več razlogov, med drugim tudi razlogov osebne narave. Razlogi za odstop Aksinje Kermauner za zdaj niso znani.

Ta teden odstop štirih sodelavk
Kot je poročal Radio Slovenija, so ta teden štiri večletne, vidne sodelavke društva nepričakovano obvestile člane društva o odpovedi sodelovanja z njim. Kot razloge za njihovo odločitev so med drugim navedle obračunavanje, širjenje laži, tudi obtoževanje za finančno stanje. Kermaunerjeva njihove odločitve ni želela komentirati.

Aksinja Kermauner odstopila z mesta predsednice društva pisateljev