"Če narod nima literature, ki opozarja na vse, potem razpade," je po izvolitvi na mesto predsednice Društva slovenskih pisateljev povedala Aksinja Kermauner. Foto: Goran Rovan
Žiga špaget je za punce magnet
Aksinja Kermauner je letos za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih v Sloveniji, dobila nagrado desetnica za najboljšo otroško knjigo. Foto: MMC RTV SLO/arhiv www.dostopno.si

Do predčasnih volitev je prišlo zaradi junijskega nepreklicnega odstopa Iva Svetine, ki je s tega mesta odšel iz več razlogov, med drugim tudi razlogov osebne narave. V vmesnem času je Društvo slovenskih pisateljev (DSP) vodila podpredsednica Gabriela Babnik, ki je prav tako kandidirala. Ob Kermaunerjevi in Babnikovi sta kandidirala še Marij Čuk in Draga Potočnjak.

Glava sekcije za otroško in mladinsko branje
Aksinja Kermauner (1956) je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani doktorirala na oddelku za specialno in rehabilitacijsko pedagogiko. Dolga leta je delala na Zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani. Je dolgoletna predsednica sekcije za otroško in mladinsko književnost na DSP-ju.

Poleg knjig in člankov s tematiko slepote in slabovidnosti piše tudi otroško in mladinsko literaturo ter literaturo za odrasle. Je avtorica treh monokomedij in prve slovenske taktilne slikanice Snežna roža. Letos je za slikanico Žiga špaget je za punce magnet z ilustracijami Zvonka Čoha, prilagojeno razumevanju gluhih in gluhoslepih oseb v Sloveniji, dobila nagrado desetnica za najboljšo otroško knjigo.

S čim je prepričala člane društva?
Aksinja Kermauner je v svojem programu omenila vizijo približevanja knjige in literature ljudem s posebnimi potrebami, ker na tem področju deluje že več kot 40 let, in demitizacijo pisateljskega poklica v smislu, da se pisateljskemu statusu vrne spoštovanje, da bodo avtorji lahko preživeli s tistim, kar napišejo. "Če narod nima literature, ki opozarja na vse, potem razpade," je povedala po izvolitvi.

Kermaunerjeva je omenila tudi uveljavljanje mladinske in otroške književnosti, ker pisatelji te literature po njenem mnenju kultivirajo bralca, če ga ne, tudi kot odrasel ne bo poprijel za knjigo. Ta bi morala dobiti tisto mesto, ki ji pripada v svetu, v Sloveniji pa po njeni oceni še ne. Spodbujala bi tudi mlade pisatelje, da se vključijo v društvo, kjer bi jim ponudili seminarje za nastope pred občinstvom.

Želi pa si tudi, da bi hiši na Tomšičevi povrnili sijaj, skupaj z vrtom, ki je nekaj časa že deloval. "Radi bi izkoristili glavno promenadno ulico od Čopove prek Cankarjeve do Tivolija," je povedala nova predsednica.

Svetina na čelu društva od leta 2014
Ivo Svetina je društvo vodil od konca leta 2014, ko se je upokojil kot dolgoletni direktor Slovenskega gledališkega muzeja. Lanskega decembra je bil edini kandidat za vnovični mandat predsednika in je bil na takratnem glasovanju deležen visoke podpore med članstvom. Pisatelj, pesnik in dramatik Svetina je sicer že v začetku mandata za svoja namestnika imenoval dva podpredsednika, Gabrielo Babnik in Dušana Šarotarja, da v primeru njegovega odstopa delovanje društva ne bi bilo ogroženo.

Društvu slovenskih pisateljev predseduje Aksinja Kermauner
Društvu slovenskih pisateljev predseduje Aksinja Kermauner