Lewis Hamilton je suvereno dobil dirko v Šanghaju in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. To je zanj že 75. zmaga v karieri. Foto: Reuters
Lewis Hamilton je suvereno dobil dirko v Šanghaju in prevzel vodstvo v skupnem seštevku. To je zanj že 75. zmaga v karieri. Foto: Reuters

Nisem imel najboljšega konca tedna. Vendar, kakšen rezultat za naše moštvo! Sem smo prišli in nismo vedeli, kako stojimo v primerjavi s Ferrarijem. To, da smo dosegli dvojno zmago na tisoči dirki v formuli ena, je nekaj posebnega.

Lewis Hamilton

Hamilton je glavnino dela opravil že z odličnim štartom, ko je zapeljal v vodstvo in ga brez večjih težav zadržal do konca. Edini resni tekmec je bil moštveni kolega Bottas, ki se je po prvem postanku Britancu sicer zelo približal, a premalo, da bi ga lahko napadel v DRS-območjih.

Veliko zanimiveje je bilo pri Ferrariju, kjer je Leclerc takoj švignil mimo Vettla, nato pa je moral Nemca po moštvenem ukazu (nehote) spustiti predse. V moštvu so se pri Monačanu pozneje ušteli s taktiko, tako da se je med rdeča dirkalnika vrinil še Max Verstappen.

Z razpletom na kitajski preizkušnji je Hamilton z vrha dirkaškega seštevka za svetovno prvenstvo formule ena izrinil Bottasa, pred katerim ima šest točk naskoka. Tretje mesto je zadržal Verstappen, na četrto je skočil Vettel, ki ima točko prednosti pred petouvrščenim Leclercom.

Hamilton je z odličnim štartom zapeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Hamilton je z odličnim štartom zapeljal v vodstvo. Foto: Reuters

Hamilton švignil mimo Bottasa
Dirko je sijajno začel Hamilton, ki se je izstrelil v vodstvo in v prvi zavoj zapeljal na čelu kolone. Moštveni dvoboj je dobil tudi Leclerc, ki je v uvodnem zavoju po notranji strani švignil mimo Vettla. Čeprav so dirkači začetek dirke izpeljali brez nesreč, se je nato kmalu zgodil trk. Daniil Kvjat je za trenutek izgubil nadzor nad zadnjim delom svojega tora rossa, najprej je oplazil mclaren Carlosa Sainza, nato še trčil v mclaren Landa Norrisa, zaradi česar je moral Britanec na prisilni postanek. Rusa je doletela kazen vožnje skozi bokse. Najboljši štart je sicer uspel Sergiu Perezu (Racing Point), ki je z dvanajstega napredoval na osmo mesto.

Sebastian Vettel je po moštvenem ukazu zapeljal pred Charlesa Leclerca. Foto: Reuters
Sebastian Vettel je po moštvenem ukazu zapeljal pred Charlesa Leclerca. Foto: Reuters

Leclerc po moštvenem ukazu Vettla spustil predse
Mercedesa sta si v naslednjih krogih privozila lepo prednost, še posebej hiter je bil Hamilton, ki je imel po 10 krogih dobre tri sekunde prednosti pred Bottasom, šest pred Leclercom, še dodatno sekundo pred Vettlom. V 11. krogu so Leclercu iz moštva sporočili, naj hitrejšega Vettla spusti predse, s čimer se Monačan sicer ni strinjal, a je ukaz izpolnil. V 19. krogu je Vettel zapeljal v bokse po komplet trdih gum, moštvo je Leclerca pustilo na stezi še nekaj krogov, s čimer je 21-letnik iz Monte Carla v primerjavi s Hamiltonom izgubil po tri sekunde na krog, s tem pa je izgubil tudi četrto mesto, na katero je zapeljal Verstappen. Prav ta je resno ogrozil tudi tretje mesto Vettla, potem ko je Nemca napadel v predzadnjem zavoju 20. kroga, a je v zavoj zapeljal preširoko.

MMC-jev dirkač dneva: Alexander Albon (Toro Rosso): Po nesreči na tretjem prostem treningu (na fotografiji)  in izpuščenih kvalifikacijah je Albon dirko za VN Kitajske začel iz boksov, a z izjemnim dirkanjem se je prebijal v ospredje, v zaključku je odbijal napade Grosjeana in z 10. mestom osvojil točko za SP. Izjemna predstava novinca v formuli ena! Foto: Reuters
MMC-jev dirkač dneva: Alexander Albon (Toro Rosso): Po nesreči na tretjem prostem treningu (na fotografiji) in izpuščenih kvalifikacijah je Albon dirko za VN Kitajske začel iz boksov, a z izjemnim dirkanjem se je prebijal v ospredje, v zaključku je odbijal napade Grosjeana in z 10. mestom osvojil točko za SP. Izjemna predstava novinca v formuli ena! Foto: Reuters

Pri Mercedesu niso ponovili Ferrarijeve napake
V 22. krogu je po svež komplet gum v bokse zapeljal Bottas, pri Mercedesu so se zavedali, da bo Finec precej hitrejši od vodilnega Hamiltona, zato so Britanca že krog pozneje poklicali v boks. Na stezo se je vrnil pred moštvenega kolega, ki pa je zaostanek krepko stopil, kar petkratnemu svetovnemu prvaku še zdaleč ni bilo všeč, in to je po radijski zvezi tudi poudaril moštvu. Za trenutek se je zdelo, da se utegneta mercedesa spustiti v boj za vodstvo, a je Hamiltonu uspelo hitro segreti gume, kaj kmalu je znova vzpostavil nekajsekundno prednost na vrhu.

Red Bullov dirkač Pierre Gasly je v izdihljajih dirke opravil postanek in na najmehkejši različici gum odpeljal najhitrejši krog ter dodatno točko speljal Sebastianu Vettlu. Na koncu je osvojil šesto mesto, na tem mestu je tudi v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo formule ena. Foto: Reuters
Red Bullov dirkač Pierre Gasly je v izdihljajih dirke opravil postanek in na najmehkejši različici gum odpeljal najhitrejši krog ter dodatno točko speljal Sebastianu Vettlu. Na koncu je osvojil šesto mesto, na tem mestu je tudi v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo formule ena. Foto: Reuters

Leclerc edini, ki je ostal zunaj
V zadnji tretjini dirke so najvišje razvrščeni dirkači opravili še drugi postanek, prvi se je za srednje trdo različico gum odločil Verstappen, sledil je Vettel, mercedesa sta postanek opravila celo istočasno. Edini, ki je ostal na stezi, je bil Leclerc, ki je nekaj časa držal drugo mesto, nato pa nemočno izgubil boj z Bottasom ob koncu zadnje ravnine. 15 krogov pred koncem je imel Hamilton sedem sekund naskoka pred Bottasom, ta si je nabral tri sekunde prednosti pred Leclercom. Verstappen je za ferrarijema zaostajal za približno deset sekund. V 43. krogu je Leclerc vendarle opravil postanek, na stezo se je vrnil na peto mesto.

Do konca dirke je omembe vreden le še postanek Pierra Gaslyja (Red Bull) dva kroga pred koncem, s katerim je želel Francoz odpeljati najhitrejši krog. To mu je tudi uspelo, v zadnjem trenutku je s časom 1:34,742 dodatno točko speljal Vettlu.

Hamilton zmagovalec 1.000 dirke F1

Dirka za VN Kitajske, Šanghaj

#DirkačMoštvoČas
1Lewis HamiltonMercedes1:32:06,350
2Valtteri BottasMercedes+6,552
3Sebastian VettelFerrari13,744
4Max VerstappenRed Bull27,627
5Charles LeclercFerrari31,276
6Pierre GaslyRed Bull1:29,307
7Daniel RicciardoRenault1 krog
8Sergio PerezRacing Point1 krog
9Kimi RäikkönenAlfa Romeo1 krog
10Alexander AlbonToro Rosso1 krog
11Romain GrosjeanHaas1 krog
12Kevin MagnussenHaas1 krog
13Lance StrollRacing Point1 krog
14Carlos SainzMcLaren1 krog
15Antonio GiovinazziAlfa Romeo1 krog
16George RussellWilliams2 kroga
17Robert KubicaWilliams2 kroga
Odstop: Hülkenberg (Renault), Kvjat (Toro Rosso), Norris (McLaren)
Najhitrejši krog: Pierre Gasly (1:34,742)

Skupni vrstni red 2019, dirkači (3/21):

#DirkačMoštvoTočke
1Lewis HamiltonMercedes68
2Valtteri BottasMercedes62
3Max VerstappenRed Bull39
4Sebastian VettelFerrari37
5Charles LeclercFerrari36
6Pierre GaslyRed Bull13
7Kimi RäikkönenAlfa Romeo12
8Lando NorrisMcLaren8
9Kevin MagnussenHaas8
10Nico HülkenbergRenault6
11Daniel RicciardoRenault6
12Sergio PerezRacing Point5
13Alexander AlbonToro Rosso3
14Lance StrollRacing Point2
15Daniil KvjatToro Rosso1
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo0
17Romain GrosjeanHaas0
18Carlos SainzMcLaren0
19George RussellWilliams0
20Robert KubicaWilliams0

Skupni vrstni red 2019, konstruktorji (3/21):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1MercedesHamilton, Bottas130
2FerrariVettel, Leclerc73
3Red BullVerstappen, Gasly52
4RenaultRicciardo, Hülkenberg12
5Alfa RomeoRäikkönen, Giovinazzi12
6HaasGrosjean, Magnussen8
7McLarenNorris, Sainz8
8Racing PointPerez, Stroll7
9Toro RossoKvjat, Albon4
10WilliamsKubica, Russell0