David Lama je veljal za enega najperspektivnejših mladih alpinistov. Foto: Red Bull
David Lama je veljal za enega najperspektivnejših mladih alpinistov. Foto: Red Bull

Vsi trije alpinisti so bili izkušeni plezalci, ki so v Skalnem gorovju skušali preplezati vzhodno steno 3295 metrov visoke gore Howse Peak v nacionalnem parku Banff, 55 kilometrov severno od Lake Louisa.

"S težkim srcem vas obveščamo, da so David Lama, Jess Roskelley in Hansjörg Auer, člani naše ekipe svetovnih športnikov, domnevno ujeti v plazovih, ki so se 16. aprila sprožili v Alberti v Kanadi," je sporočil njihov pokrovitelj, podjetje The North Face. "Vsi so pogrešani, reševalne ekipe pa se bojijo najhujšega."

Trojica je plezala v kanadskem nacionalnem parku Banff. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Trojica je plezala v kanadskem nacionalnem parku Banff. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Reševalne ekipe so kljub neugodnim vremenskim razmeram sprožile iskalno akcijo takoj po obvestilu, da so alpinisti pogrešani. Območje so preiskali s helikopterji, opazili pa so več plazov in razsuto plezalno opremo, kar nakazuje, da je plezalce verjetno odnesel plaz, je sporočil specialist za varnost obiskovalcev pri Parks Canadi Stephen Holeczi.

Nadaljnje iskanje in reševanje zaradi vremenskih razmer in visoke stopnje nevarnosti proženja plazov trenutno nista mogoči.

Kot je dejala vodja parka Shelley Humpries, predvidevajo, da so vsi trije alpinisti mrtvi. Vsi trije so bili profesionalni alpinisti in zelo izkušeni, vendar je vzhodna stena Howse Peaka odročna in izjemno zahtevna, je dodala.

Smer, ki so jo izbrali plezalci, je izjemno redko med izbranimi, pa je povedal Holeczi.

Lama in Rosskelley. Foto: Red Bull
Lama in Rosskelley. Foto: Red Bull

Tik pred plazom je Lama na Facebooku objavil fotografijo trojice na zasneženem slemenu s pripisom: "Ko živiš nekje, pogosto počneš eno in isto stvar v nedogled. Včasih potrebuješ svež pogled, da razbiješ rutino."

Kdo so umrli?

Od trojice je v svetovnem merilu daleč najbolj znan 28-letni Lama, rojen avstrijski mami in nepalskemu gorskemu vodniku v Innsbrucku leta 1990. Lama je bil najmlajši človek, ki je kadar koli tekmoval v svetovnem pokalu v plezanju, in to pri vsega 15 letih.

Pri 16 letih je že postal evropski šampion, preden se je leta 2011 upokojil od tekmovalnega plezanja in se posvetil alpinizmu.

Leta 2014 so o Lami posneli dokumentarni film, ki je prikazoval njegov poskus postati prvi človek, ki bi prosto preplezal Compressor Route na gori Cerro Torre v Patagoniji.

Lani oktobra je prvi na svetu stopil na 6907 metrov visok himalajski vrh Lunag Ri, enega najvišjih še nepreplezanih vrhov v Nepalu (priložen posnetek).

35-letni Auer je odrastel na družinski kmetiji v avstrijskih Dolomitih. Njegova največja dosežka sta vzpon po severozahodni steni pakistanskega Kunjang Čiša v pogorju Karakorum in prvi vzpon po južni steni Nilgirija v Nepalu. Že leta 2007 pa mu je uspel prosti solo vzpon na 850 metrov visoko južno steno Marmolade v Dolomitih.

Lama med enim izmed svojih podvigov. Foto: Red Bull
Lama med enim izmed svojih podvigov. Foto: Red Bull

36-letni Roskelley iz ameriške zvezne države Washington, sin slavnega alpinista Johna Rosskelleyja, je svojo alpinistično kariero začel kot vodnik na goro Rainier, pri čemer je izpit za gorskega vodnika opravil pri vsega 18 letih.

Dve leti pozneje, leta 2003, se je že povzpel na vrh sveta, Everest, in pri 20 letih postal tudi takrat najmlajši Američan s tem podvigom.

Za trojico žaluje celotna alpinistična skupnost, ki je letos že izgubila nekaj najboljših plezalcev. "Tako žalosten ob novici o nesreči Hansjörga Auerja, Davida Lame in Jessa Roskelleyja, treh najdrznejših alpinistov zadnjih let," je na Twitterju zapisal alpinist Killian Jornet.

Spet drugi so spomnili, koliko odličnih alpinistov so vzele gore samo v zadnjem desetletju – Uelija Stecka, Alexeia Bolotova, Inakija Ochoo, Alberta Zeraina, Mariana Galvana, pa tudi Tomaža Humarja.

Oglasili so se tudi Lamovi starši, ki so dejali, da je njihov sin "živel svoje sanje". "David je posvetil svoje življenje goram, njegova strast do plezanja in alpinizma pa je izoblikovala našo družino in jo večno spremljala," sta v izjavi sporočila Claudia in Rinzi Lama. "David je vedno sledil svoji poti in živel svoje sanje. Kar se je zdaj zgodilo, bomo sprejeli kot del tega."

Družina je ob tem izrazila hvaležnost za vso podporo, ki jo je prejela, in pozvala, da se njihovega sina spominjajo po "njegovi življenjski sli in entuziazmu".

Avstrijski kancler Sebastian Kurz pa je dejal, da sta Lama in Auer s svojimi številnimi dosežki "izoblikovala mednarodno plezalsko in alpinistično sceno zadnjih let".