Sežanci se veselijo zmage na stadionu Rajka Štolfe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Sežanci se veselijo zmage na stadionu Rajka Štolfe. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec

Le trije klubi igrajo v slovenski nogometni ligi vse od osamosvojitve – Maribor, Celje in Gorica. Zdaj Goričanom grozi selitev v drugo ligo, v nedeljo pa jih čaka zahtevna naloga.

Stevanović natančen z glavo
Na precej razmočenem igrišču so se bolje znašli gostitelji, v začetnih minutah je vratarja Gorice Grego Sorčana z dvema streloma preizkusil Leon Sever. V 14. minuti je Dino Stančič podal z desne strani, pred vrati pa je žogo z glavo mimo Sorčana poslal Stefan Stevanović.

Velikonja takoj odgovoril z bele točke
Veliko veselje na stadionu Rajka Štolfe se še ni poleglo, ko je sodnik Nejc Kajtazović pokazal na belo točko. V kazenskem prostoru je kapetan Antonio Azinović igral z roko, zanesljivi izvajalec pa je bil Etien Velikonja.

Azinović kronal boljšo igro Tabora
V nadaljevanju so gostitelji pritiskali, imeli so več priložnosti. Pet minut pred koncem prvega dela je sledila nova hitra akcija. Po podaji Marka Vukelića z desne strani v kazenski prostor je Azinović z natančnim strelom z glavo matiral Sorčana.

Rener preprečil izenačenje
V drugem delu je najprej lepi priložnosti za gostitelje zapravil Stevanović, a je bil na mestu Sorčan. Pozneje so pobudo prevzeli Goričani, vedno pa je bil na pravem mestu zelo razpoloženi vratar Arian Rener, ki je preprečil izenačenje.

Nevarna strela Roka Grudine v 56. in 84. minuti je obranil, pri akciji Velikonje v 70. minuti pa mu je pomagal tudi Klemen Nemanič. Velikonja se je sam znašel pred Renerjem okoli šest metrov od gola in žogo dvignil čezenj, vratar Sežane se je je sicer dotaknil, pred golovo črto pa jo je nato izbil Nemanič.

Sežana med elito le eno sezono
Sežanci so med slovensko elito igrali samo v sezoni 2000/01, v kateri so med 12 klubi zasedli zadnje mesto in hitro izpadli. Kraševci so se v tej sezoni do zadnjega diha borili z ljubljanskim Bravom za neposredno vstopnico za prvo ligo, a so na koncu za njimi zaostali za šest točk.

Varovanci Andreja Razdrha, nekdanjega trenerja Olimpije, so imeli najboljšo obrambo druge lige, saj so na 30 tekmah prejeli le 22 zadetkov. V napadu je blestel Francoz senegalskega rodu Papa Ibou Kebe, ki je na 25 tekmah dosegel 24 golov. Dobre pomočnike je imel v Leonu Severju, Dinu Stančiču in Stefanu Stevanoviću.

Dodatne kvalifikacije niso novost za Goričane. Pred štirimi leti so se vrtnice za ohranitev prvoligaškega statusa pomerile z Aluminijem in obstale.

Sežanski Tabor na prvi tekmi ugnal Gorico

KVALIFIKACIJE ZA POPOLNITEV PRVE LIGE, prva tekma:
CHERRYBOX24 TABOR SEŽANA - GORICA 2:1 (2:1)
800; Stevanović 14., Azinović 40.; Velikonja 17./11-m

Cherrybox24 Tabor Sežana: Rener, Aliaj, Nemanić, Azinović, Slavec, Sever, Vukelić, Krivičić (83./Humar), Stančič (88./Ndzengue), Ibou Kebe, Stevanović (90./Salkić).

Gorica: Sorčan, Celcer, Lipušček, Kavčič, Curk, Šipek (63./Marinič), Grudina, Kolenc, Osuji, Velikonja, Filipovič (80./Hodžić).

Sodnik: Nejc Kajtazović (Kranj)

Druga tekma, nedelja ob 17.00:
GORICA - CHERRYBOX24 TABOR SEŽANA