Luka Mezgec je s sijajnim šprintom dobil 2. etapo letošnje Dirke po Poljski. To je bila za Kranjčana 18. etapna zmaga v karieri in druga letos po uspehu na Dirki po Sloveniji. Sicer pa je dosegel prvo etapno zmago na World Touru po letu 2014, ko je slavil v etapah na Dirki po Italiji (21. etapa), Dirki po Kataloniji (1., 2. in 5. etapa) in Dirki po Pekingu (1. etapa). Foto: EPA
Luka Mezgec je s sijajnim šprintom dobil 2. etapo letošnje Dirke po Poljski. To je bila za Kranjčana 18. etapna zmaga v karieri in druga letos po uspehu na Dirki po Sloveniji. Sicer pa je dosegel prvo etapno zmago na World Touru po letu 2014, ko je slavil v etapah na Dirki po Italiji (21. etapa), Dirki po Kataloniji (1., 2. in 5. etapa) in Dirki po Pekingu (1. etapa). Foto: EPA

31-letni kolesar Mitchelton-Scotta je sijajno načrtoval sklepni napad, začel ga je precej zadaj, nato se je z leve strani postavil za Kolumbijca Fernanda Gavirio (UAE Team Emirates), ki je začel šprint, nato pa v zadnjih stotih metrih tekmece pustil za seboj, zmagal je z dolžino kolesa prednosti.

Drugi je bil Gaviria, tretji Nemec Pascal Ackermann. Sijajen slovenski uspeh je z devetim mestom dopolnil Matej Mohorič (Bahrain-Merida).

V času zmagovalca še Pibernik in Špilak
Ob Mezgecu in Mohoriču so na etapi nastopili še štirje Slovenci. Luka Pibernik je bil 59., Simon Špilak 68. (oba sta ciljno črto prečkala v času zmagovalca), Domen Novak je v cilj prispel kot 135., Jan Tratnik dve mesti za njim. Oba sta za zmagovalcem zaostala za minuto in 14 sekund.

Mezgec četrti v skupnem seštevku
Ackermann je po zaslugi štirih bonifikacijskih sekund zadržal rumeno majico vodilnega, pred Francozom Charlesom Planetom ima sekundo prednosti, pred Gavirio ima na tretjem mestu dve sekundi, še dve več pred četrtouvrščenim Mezgecem, ki si je z zmago na 2. etapi sicer prislužil 10 bonifikacijskih sekund. Na 10. mestu skupnega seštevka je Mohorič (+0:13).

Kolesarje v ponedeljek čaka nova ravninska etapa od stadiona Silesian v Chorzowu do Zabrz. Etapa je dolga 155,5 km. Znova se pričakuje ciljni šprint.

Mezgec je v ciljnem šprintu razvil hitrost 82,16 km/h! Foto: EPA
Mezgec je v ciljnem šprintu razvil hitrost 82,16 km/h! Foto: EPA
Kump najmočnejši v šprintu VN-ja Kranja

Marko Kump (Adria Mobil) je zmagovalec dirke za Veliko nagrado Kranja. Ta se je po 157,3 kilometra končala s šprintom, v katerem je imel izkušeni Novomeščan več moči od Italijanov Paola Tota, Marca Cecchinija in Enrica Salvadorja. Za Italijani so ciljno črto prečkali Jaka Primožič (Kranj), Rok Korošec (Ljubljana Giusto Santic) in Andi Bajc (Simplon Wels). Med deseterico je bil od Slovencev še Luka Čotar (Kranj) na devetem mestu. Za Kumpa je bila to peta letošnja zmaga in prva v Kranju nasploh.

Imeti moraš 'timing', pravi čas pospešiti, meni je danes uspelo. Je pa bila loterija. Ne znam poljsko, če pa sem prav razumel, mi je nekdo rekel, da moram dobiti nagrado za najhitrejši šprint na Dirki po Poljski.

Luka Mezgec

Mezgec razvil hitrost 82,16 km/h!
"Šprint sem poznal od lani, ko sem bil tu četrti, tako da sem bil nanj pripravljen. Dejstvo je, da se ob takem šprintu razvije velikanska hitrost in da je treba imeti veliko sreče. Imeti moraš 'timing', pravi čas pospešiti, meni je danes uspelo. Je pa bila loterija. Ne znam poljsko, če pa sem prav razumel, mi je nekdo rekel, da moram dobiti nagrado za najhitrejši šprint na Dirki po Poljski," je po etapi povedal Mezgec, ki naj bi šprint opravil s hitrostjo 82,16 km/h!

Dirka po Poljski, 2. etapa

Tarnowskie Gory-Katowice, 153 km:     
  1. L. MEZGEC          SLO    3:32:42
  2. F. GAVIRIA         KOL        vsi
  3. P. ACKERMANN       NEM           
  4. D. VAN POPPEL      NIZ           
  5. M. SARREAU         FRA           
  6. M. WALSCHEID       NEM           
  7. S. MODOLO          ITA       isti
  8. C. VENTURINI       FRA           
  9. M. MOHORIČ         SLO           
 10. E. WOUTERS         BEL           
 ...                                  
 59. L. PIBERNIK        SLO           
 68. S. ŠPILAK          SLO        čas
135. D. NOVAK           SLO      +1:14
137. J. TRATNIK         SLO   isti čas
Skupni vrstni red po 2. etapi:        
  1. P. ACKERMANN       NEM    6:30:26
  2. C. PLANET          FRA      +0:01
  3. F. GAVIRIA         KOL       0:02
  4. L. MEZGEC          SLO       0:04
  5. P. FRANCZAK        POL       0:06
  6. J. KACZMAREK       POL       0:07
  7. F. JAKOBSEN        NIZ       0:10
  8. B. SWIFT           VB        0:12
  9. Q. JAUREGUI        FRA   isti čas
 10. M. MOHORIČ         SLO       0:13
 ...                                  
 37. L. PIBERNIK        SLO       0:14
 50. S. ŠPILAK          SLO   isti čas
130. D. NOVAK           SLO       1:28
131. J. TRATNIK         SLO   isti čas