Luka Mezgec je dosegel še eno etapno zmago na letošnji Dirki po Poljski. V skupnem seštevku je drugi, za vodilnim Pascalom Ackermannom zaostaja za štiri sekunde, a vrstni red se bo zagotovo precej pomešal po gorski četrtkovi etapi. Foto: EPA
Luka Mezgec je dosegel še eno etapno zmago na letošnji Dirki po Poljski. V skupnem seštevku je drugi, za vodilnim Pascalom Ackermannom zaostaja za štiri sekunde, a vrstni red se bo zagotovo precej pomešal po gorski četrtkovi etapi. Foto: EPA
KS Wieliczka - Bielsko-Biala, 154 km: 
  1. L. MEZGEC          SLO    3:49:55
  2. E. PRADES          ŠPA        vsi
  3. B. SWIFT           VB            
  4. P. VAKOČ           ČEŠ           
  5. P. LATOUR          FRA           
  6. R. MAJKA           POL       isti
 ...                                  
 20. P. ACKERMANN       NEM           
 21. M. MOHORIČ         SLO        čas
 93. J. TRATNIK         SLO      +2:02
 95. S. ŠPILAK          SLO       2:17
121. L. PIBERNIK        SLO       7:27
122. D. NOVAK           SLO   isti čas
Sorodna novica Mezgec suvereno dobil šprint v Katovicah!

V končnici etape je Matej Mohorič (Bahrain Merida) sicer napadel na spustu in si privozil približno 15 sekund prednosti. Pozneje sta se mu v begu pridružila še Nemec Simon Geschke (CCC) in Etiopijec Tsgabu Grmay (Mitchelton-Scott).

Glavnina, na čelu s kolesarji ekipe Bora-Hansgrohe, je iz kilometra v kilometer topila njihovo prednost, na začetku zadnjega kroga v Bielsko-Biali je zaostanek stopila na sedem sekund, ubežnike je ujela dobrih šest kilometrov pred ciljem.

Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. P. ACKERMANN       NEM   18:06:30
  2. L. MEZGEC          SLO      +0:04
  3. B. SWIFT           VB        0:16
  4. E. PRADES          ŠPA       0:18
  5. M. MOHORIČ         SLO       0:20
  6. Q. JAUREGUI        FRA       0:22
 ...                                  
 85. S. ŠPILAK          SLO       2:41
103. J. TRATNIK         SLO       4:35
118. L. PIBERNIK        SLO       7:51
125. D. NOVAK           SLO       9:38

Kamničan kot puščica čez ciljno črto
O etapnem zmagovalcu je odločal ciljni šprint, dober kilometer pred koncem je napadel Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Astana), a brez uspeha. Sledilo je pozicioniranje in čakanje pelotona, približno 100 metrov pred ciljem pa se je začel spopad za zmago. Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki je začel šprint na tretjem mestu iz zavetrja, ni imel pravega tekmeca, ciljno črto je prečkal z več kot dolžino kolesa prednosti. Prades Reverter (Movistar) in Swift (Ineos) nista imela nikakršnih možnosti. Mohorič je v času zmagovalca etapo končal na 21. mestu. Dobri dve minuti je na 93. mestu zaostal Jan Tratnik, 95. je bil Simon Špilak (+2:17). Luka Pibernik in Domen Novak sta bila 121. oziroma 122., oba sta zaostala za 7 minut in 27 sekund.

Mezgec je v letošnjem letu dosegel tretjo etapno zmago po zmagi na 2. etapi Dirke po Sloveniji in 2. etapi Dirke po Poljski. Foto: EPA
Mezgec je v letošnjem letu dosegel tretjo etapno zmago po zmagi na 2. etapi Dirke po Sloveniji in 2. etapi Dirke po Poljski. Foto: EPA

Današnjo traso sem poznal, bila je identična kot lani. Zaključila se je z dvokilometrskim klancem, ki je imel 4-odstoten naklon.

Luka Mezgec

Mezgec drugi v skupnem seštevku
Zaradi desetih bonifikacijskih sekund, ki jih je dobil z etapno zmago, je 31-letni Kamničan v skupnem seštevku zaostanek za vodilnim Nemcem Pascalom Ackermannom (Bora-Hansgrohe) stopil na vsega štiri sekunde. Swift na tretjem mestu po petih etapah zaostaja za 16 sekund, Prades Reverter na četrtem mestu za 18 sekund, Mohorič je peti (+0:20). Špilak (Katusha) je 85. (+2:41), Tratnik 103. (+4:35), Pibernik 118. (+7:51), Novak (vsi Bahrain Merida) zaseda 125. mesto (+9:38).

Moji ekipni kolegi so storili fantastično delo, poskrbeli, da so nekateri šprinterji odpadli, nekatere pa so tako utrudili, da se niso mogli boriti za vrh. Sam se postavil piko na i. V zaključku sem se postavil za Swifta, ki je v finalu imel največjo pomoč ekipe.

Luka Mezgec

Mezgec: Postavil sem piko na i
"Čeprav je bil moj glavni cilj na dirki, da pridem nazaj v tekmovalni ritem, sem si pred dirko to etapo podčrtal. Še posebno pa sem začutil priložnost, ko sem videl, kako mi je dobro šlo v prejšnjih etapah. Današnjo traso sem poznal, bila je identična kot lani. Zaključila se je z dvokilometrskim klancem, ki je imel 4-odstoten naklon. Moji ekipni kolegi so storili fantastično delo, poskrbeli, da so nekateri šprinterji odpadli, nekatere pa so tako utrudili, da se niso mogli boriti za vrh. Sam se postavil piko na i. V zaključku sem se postavil za Swifta, ki je v finalu imel največjo pomoč ekipe. Čakal sem za njim do 150 metrov pred ciljem, nato pa se odpeljal," je po etapni zmagi dejal Mezgec.

Peloton bo zdaj zavil v Visoke Tatre
Skupni seštevek se bo zagotovo zelo spremenil v četrtek, ko je na sporedu prva gorska etapa v Visokih Tatrah od Zakopan do Koscieliskega. Kolesarji bodo morali po štartu v Zakopanah najprej odpeljati šest 29 kilometrov dolgih krogov, vsakič bodo morali premagati vzpon prve kategorije na Pitoniowko, pred ciljem jih čaka še zahteven vzpon prve kategorije na Gubalowko. Sledi krajši spust do cilja v Koscielskem. Pred letom dni je 6. etapo, ki se je prav tako začela v Zakopanah, končala pa v Bukowini (130 km), dobil Avstrijec Georg Preidler.

Luka Mezgec na Poljskem še drugič zmagal
Mezgec za konec 5. etape prihranil največ moči