Charles Leclerc je veteransko odpeljal dirko za VN Italije. Vso dirko je bil pod nenehnim pritiskom mercedesov, najprej Lewisa Hamiltona, nato še Valtterija Bottasa, a je zdržal, odbil vse napade in se razveselil druge zmage v karieri. Foto: EPA
Charles Leclerc je veteransko odpeljal dirko za VN Italije. Vso dirko je bil pod nenehnim pritiskom mercedesov, najprej Lewisa Hamiltona, nato še Valtterija Bottasa, a je zdržal, odbil vse napade in se razveselil druge zmage v karieri. Foto: EPA

Leclerc je tako rekoč vodil od štarta do cilja, vodilni položaj je za nekaj krogov izgubil le po opravljenem postanku. 21-letnik se je odlično zoperstavil mercedesoma, zdržal je pritisk Hamiltona, poskrbel za drugo Ferrarijevo zmago v sezoni in sploh prvo slavje kultnega italijanskega moštva na domači dirki v Monzi po letu 2010, ko je na najvišjo stopničko stopil Fernando Alonso.

Charles Leclerc je bil večji del dirke pod nenehnim pritiskom Lewisa Hamiltona, a je zdržal, odbil vse napade izkušenejšega Britanca in dobil še drugo dirko v drugi polovici letošnje sezone v formuli ena. Foto: Reuters
Charles Leclerc je bil večji del dirke pod nenehnim pritiskom Lewisa Hamiltona, a je zdržal, odbil vse napade izkušenejšega Britanca in dobil še drugo dirko v drugi polovici letošnje sezone v formuli ena. Foto: Reuters

Leclerc je letos že večkrat dokazal, da je v boljši formi od štirikratnega svetovnega prvaka in moštvenega kolega Vettla, ki je po dveh dirkah druge polovice sezone padel na 5. mesto in za Leclercom zaostaja za 13 točk. V skupnem seštevku sicer še vedno prepričljivo vodi Hamilton, ki ima pred drugouvrščenim Bottasom zajetnih 63 točk naskoka.

Ferrari v ravnini prehiter za tekmece
Večji del dirke so bili gledalci priča napetemu boju med Leclercom in Hamiltonom, ki je vrhunec dosegel v 23. krogu, ko je aktualni svetovni prvak napadel Monačana, a je ta ostal spredaj, za nameček pa Britanca še izrinil s steze, zaradi česar si je prislužil belo-črno zastavo – zadnje opozorilo pred morebitno črno zastavo ali izključitvijo z dirke. Leclerc, ki je prejšnji konec tedna v Spa-Francorchampsu dosegel prvo zmago v kraljici motošporta, se nikoli ni mogel zares sprostiti, Hamilton mu je vseskozi dihal za ovratnik, a kljub zavetrju in sistemu DRS v ravninah ni uspel švigniti mimo.

Bottas, Hamilton v neuspešnem lovu
Izjemno hiter je bil medtem Bottas, ki je s svojim mercedesom na tretjem mestu pridno topil prednost moštvenega kolega, in ko je že kazalo, da se utegne spustiti v boj z Britancem, je ta v 42. krogu storil napako pri zaviranju ob koncu štartno-ciljne ravnine. Posledično se je moral mimo ovir vrniti na stezo, s čimer je drugo mesto podaril Fincu. Bottas je prevzel štafeto od izkušenejšega Hamiltona, skušal se je spustiti v boj z Leclercom in mu speljati zmago, a zaman. Ferrarijev dirkač je bil preprosto prehiter v ravninah.

Hamilton je vedel, da se ne more spustiti v boj za zmago, slabo mu je kazalo tudi v boju za drugo mesto, zato so se v moštvu odločili za menjavo gum in lov na najhitrejši krog, ki ga je prekaljeni veteran v Monzi tudi odpeljal za dodatno točko v skupnem seštevku.

Vettel po veliki napaki na rep kolone
Popolnoma drugače se je dirkaški dan razvil Sebastianu Vettlu, ki je storil novo neumnost. V uvodni tretjini dirke je v šikani Ascari zletel iz zavoja, nato pa se je nevarno vrnil nazaj na stezo, trčil z racing pointom Lanca Strolla, s tem pa tudi Kanadčanu pokvaril dirko. Nemec je moral opraviti prisilni postanek zaradi poškodovanega sprednjega krilca, pozneje ga je zaradi omenjenega incidenta doletela še desetsekundna kazen v boksih, zaradi katere je 'padel' na rep kolone in še enkrat letos razočaral zveste navijače Ferrarija. Na koncu se je moral zadovoljiti s 13. mestom.

'Tifosi
'Tifosi" so na Ferrarijevo zmago v Monzi čakali vse od leta 2010. Foto: Reuters

Slab(ši) dan za Red Bull
Kot se je že pred italijanskim dirkaškim koncem tedna napovedovalo, Red Bull ni imel najboljšega dne. Zaradi menjave pogonskega sklopa je Max Verstappen, ki je bil pred poletnim premorom zagotovo najbolj vroč dirkač v formuli ena, dirko začel na repu kolone, kjer je po poškodovanem sprednjem krilcu in prisilnem postanku ob koncu uvodnega kroga tudi ostal. V nadaljevanju dirke se je vendarle uspel prebiti v deseterico (8. mesto) in do točk. Malce bolje se je odrezal njegov moštveni kolega Alexander Albon, ki je osvojil 6. mesto.

Lep moštveni uspeh Renaulta
Odlično sta se odrezala tudi oba renaulta, Daniel Ricciardo in Nico Hülkenberg sta poskrbela za najboljši moštveni izid v letošnji sezoni. Še posebej je uspeha vesel Avstralec, ki je bil z Red Bullom v preteklih sezonah vajen zmagovanja, letos pa je po zamenjavi moštva pri Renaultu od stare slave oddaljen svetlobna leta. Tudi Hülkenberg je lahko zelo zadovoljen z drugo polovico sezone, potem ko je zadnji dve dirki pred poletnim premorom končal s točkovno ničlo. Oba dirkača sta v Monzi dosegla svojo najboljšo uvrstitev v sezoni.

Ta se bo nadaljevala 20. septembra, ko je v Marina Bayu na sporedu prvi prosti trening pred dirko za VN Singapurja. Lansko dirko je dobil Hamilton pred Verstappnom in Vettlom.

Leclerc zagotovil Ferrariju prvo zmago v Monzi po letu 2010

Dirka za VN Italije, Monza

#DirkačMoštvoČas
1Charles LeclercFerrari1:15:26,665
2Valtteri BottasMercedes+0,835
3Lewis HamiltonMercedes35,199
4Daniel RicciardoRenault45,515
5Nico HülkenbergRenault58,165
6Alexander AlbonRed Bull59,315
7Sergio PerezRacing Point1:13,802
8Max VerstappenRed Bull1:14,492
9Antonio GiovinazziAlfa Romeo1 krog
10Lando NorrisMcLaren1 krog
11Pierre GaslyToro Rosso1 krog
12Lance StrollRacing Point1 krog
13Sebastian VettelFerrari1 krog
14George RussellWilliams1 krog
15Kimi RäikkönenAlfa Romeo1 krog
16Romain Grosjean Haas1 krog
17Robert KubicaWilliams2 kroga
Odstop: Carlos Sainz (McLaren), Daniil Kvjat (Toro Rosso), Kevin Magnussen (Haas)
Najhitrejši krog: Lewis Hamilton (1:21,779)

Skupni vrstni red, dirkači (14/21):

#DirkačMoštvoTočke
1Lewis HamiltonMercedes284 (3)
2Valtteri BottasMercedes221 (2)
3Max VerstappenRed Bull185 (3)
4Charles LeclercFerrari182 (2)
5Sebastian VettelFerrari169 (2)
6Pierre GaslyRed Bull/Toro Rosso65 (2)
7Carlos SainzMcLaren 58
8Daniel RicciardoRenault34
9Alexander AlbonToro Rosso/Red Bull34
10Daniil KvjatTorro Rosso33
11Nico HülkenbergRenault31
12Kimi RäikkönenAlfa Romeo31
13Sergio PerezRacing Point27
14Lando NorrisRenault25
15Lance StrollRacing Point19
16Kevin MagnussenHaas18
17Romain GrosjeanHaas8
18Antonio GiovinazziAlfa Romeo3
19Robert KubicaWilliams1
20George RussellWilliams0

Opomba: V oklepajih je število dodatnih točk za najhitrejši krog.


Skupni vrstni red, konstruktorji (14/21):

#MoštvoDirkaška zasedbaTočke
1MercedesHamilton, Bottas505
2FerrariVettel, Leclerc351
3Red BullVerstappen, Albon266
4McLarenSainz, Norris83
5RenaultRicciardo, Hülkenberg65
6Toro RossoKvjat, Gasly51
7Racing PointPerez, Stroll46
8Alfa RomeoRäikkönen, Giovinazzi34
9HaasGrosjean, Magnussen26
10WilliamsKubica, Russell1