Selektor Matjaž Kek je septembra našel udarno enajsterico, ki je poskrbela za dve odmevni zmagi, s čimer je Slovenija na položaju za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu, a igrajo se še štirje krogi kvalifikacij. Foto: www.alesfevzer.com
Selektor Matjaž Kek je septembra našel udarno enajsterico, ki je poskrbela za dve odmevni zmagi, s čimer je Slovenija na položaju za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu, a igrajo se še štirje krogi kvalifikacij. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenska nogometna reprezentanca je septembra na domačem stadionu v Stožicah premagala tako Poljsko (2:0) kot Izrael (3:2) in se je v skupini G povzpela na 2. mesto. Do konca kvalifikacij za evropsko prvenstvo v nogometu so še štirje krogi in prvi dve mesti prinašata nastop na EP-ju 2020, ki bo potekal po celotni stari celini.

Sorodna novica "Kekci" v prvi štartni vrsti za preboj na Euro 2020

Uspehi izbrancev Matjaža Keka so sprožili novo nogometno evforijo. Tekma Slovenije z Avstrijo v nedeljo, 13. oktobra, ob 20.45, je že zdavnaj razprodana. Prav tako se obeta izdatna navijaška podpora v Skopju, kjer se bosta Severna Makedonija in Slovenija pomerili predtem v četrtek, 10. oktobra, ob 20.45.

Koliko točk je "treba" osvojiti oktobra?
Zaradi 6 septembrskih točk ni bilo pričakovati sprememb v postavi Slovenije, razen kolikor jih narekujejo poškodbe. Sam predsednik Uefe Aleksander Čeferin je ob torkovem zasedanju izvršnega odbora v Ljubljani podal svoj pogled na kombinatoriko, ki bi utrdila Slovenijo na poti k uvrstitvi na drugo evropsko prvenstvo. "Če se premaga doma Avstrijo, so štiri točke dovolj," povzema Grosupeljčan.

Kek: Motiv je strahovit. Imamo željo in cilj po pozitivnih izidih.
"Čaka nas sklepni del kvalifikacijske skupine. Za nas je to zelo dobro, z dvema pozitivnima izidoma
(z zmagama proti Poljski in Izraelu; op. STA) smo opozorili, da bo Slovenija naredila vse, da bo do konca v igri, v vzdušju, ki je zelo pozitivno. Dve tekmi sta pred nami, ti bosta dali dodatne odgovore, koliko smo sposobni v določenih trenutkih in kakšna bo naša vloga v zaključnih terminih. Seveda je motiv strahovit, imamo željo in cilj po dveh pozitivnih izidih," je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju povedal Kek, ki bo spet lahko računal na Jako Bijola, ne bo pa poškodovanega Domna Črnigoja.

Bo Matjaž Kek dobre volje tudi po oktobrskih tekmah? Z 11 točkami je Slovenija druga, a v igri za Euro 2020 je v skupini G še kar pet reprezentanc. Foto: BoBo
Bo Matjaž Kek dobre volje tudi po oktobrskih tekmah? Z 11 točkami je Slovenija druga, a v igri za Euro 2020 je v skupini G še kar pet reprezentanc. Foto: BoBo

Če sta zmagi prinesli pritisk, potem si v napačnem poklicu
Odmevni septembrski zmagi sta Slovenijo popeljali na prag uresničitve cilja, preboja na EP, kar pa po Kekovem mnenju ne sme pomeniti dodatnega pritiska. "Če to, kar se je nam zgodilo, naredi pritisk, potem si v napačnem poklicu. To, kar se je nam zgodilo na zadnjih tekmah, je dodaten motiv. Vsak pozitiven rezultat prinese spodbudo. Sem optimist, ne glede samega rezultata, ampak glede pripadnosti, želje, motivacije," pravi Kek.

Kek: Brez evforije, treba je ostati skromen in ponižen
Prav zadnje je poudaril tudi kot eno izmed ključnih lastnosti, s katerimi je bil zadovoljen na septembrski akciji. Opozarja pa: "Evforija bi bila neumnost, treba je ostati skromen, ponižen in gledati na naslednjo tekmo. To je mantra, ki nas mora voditi."

Reprezentanca se bo zbrala v nedeljo, 6. oktobra
Slovenska izbrana vrsta, ki bo priprave začela v nedeljo, 6. oktobra, se je z Avstrijo do zdaj merila trikrat, enkrat je zmagala, dvakrat pa izgubila, nazadnje v teh kvalifikacijah junija v Celovcu z 0:1. Z Makedonci pa so se Slovenci srečali petkrat, nazadnje marca v Stožicah, ko je bilo 1:1. Pred tem je Slovenija vpisala zmago in tri poraze. "Makedonska reprezentanca me zanima, tako kot vsi tekmeci, ampak najbolj me zanima reprezentanca, ki jo vodim, oziroma igralci, ki sem jih poklical," pravi Kek.

Kek objavil seznam za Makedonce in Avstrijce

Kek: Če so odbojkarji naš talisman, jim plačam namestitev v Makedoniji
Kek se sicer veseli uspeha odbojkarjev, ki bodo nocoj igrali polfinale evropskega prvenstva. Odbojkarji so septembra bili na stadionu ob nogometnih uspehih. "Da se nam je v kratkem času zgodilo toliko pozitivnega, je to le potrditev, koliko smo sposobni. Da zapoje himno 11.000 ljudi brez glasbene spremljave ... Takoj sem pripravljen iz lastnega denarnega nadomestila plačati kompletni reprezentanci letalske karte in namestitev v Makedoniji, če je ona naš talisman," je malce v šali dejal Kek in dodal: "To je res lepo, ko potrdijo to še rezultati, je to še dodatna vrednost. Vidi se pozitivno fanatičnost na obrazu. To je to. Želim jim vso srečo danes in v Parizu."


Seznam Matjaža Keka za oktobrski tekmi (23):

Vratarji (3):
Vid Belec (Apoel)
Jan Oblak (Atletico Madrid)
Nejc Vidmar (Olimpija)

Branilci (7):
Jure Balkovec (Empoli)
Miha Blažič (Ferencvaros)
Bojan Jokić (Ufa)
Uroš Korun (Piast Gliwice)
Miha Mevlja (Soči)
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
Aljaž Struna (Houston Dynamo)

Vezisti (8):
Jaka Bijol (CSKA Moskva)
Josip Iličić (Atalanta)
Rene Krhin (Nantes)
Jasmin Kurtić (SPAL)
Žan Majer (Lecce)
Denis Popović (Zürich)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev)
Miha Zajc (Fenerbahče)

Napadalci (5):
Robert Berić (St. Etienne)
Roman Bezjak (Apoel)
Tim Matavž (Vitesse)
Andraž Šporar (Slovan Bratislava)
Luka Zahović (Maribor)

Septembra sta zaradi poškodb priprave zapustila Martin Milec (Maribor) in Jaka Bijol – branilec Maribora še vedno ni pripravljen.


Sorodna novica Dobri obeti: Mojstrovina Iličića, dvojni dvojček Šporarja in nov gol Matavža

Bezjak septembrski adut iz rokava
Največja sprememba, ki jo je selektor Kek jeseni opravil v primerjavi s spomladanskim štartom kvalifikacij, je bila vključitev Romana Bezjaka. Sprva septembra sploh ni bil vpoklican, nato pa si je na treningih priigral prvo enajsterico in bil na obeh tekmah med ključnimi možmi, pri čemer je z neutrudnim tekanjem in pokrivanjem sprostil prostor za preostale napadalno usmerjene igralce, hkrati pa je tudi sam dodal ključni izenačujoči gol proti Izraelu na 2:2.

Kapetan Jokić obnovil poškodbo
Lahko Kek oktobra potegne iz rokava še enega takšnega aduta? Prva postava se je precej zacementirala, obrambni del moštva je bil skorajda nespremenjen. Največja dilema je, ali še enkrat začeti s kapetanom Bojanom Jokićem, ki ga čaka jubilejni 100. nastop za Slovenijo, ali je Jure Balkovec zdaj postal prva izbira na levem boku. Odgovor je lahko povezan tudi z zdravjem – Jokić ni zaigral na zadnjih dveh tekmah Ufe, saj je obnovil poškodbo, ki jo je staknil na tekmi z Izraelom. A iz Rusije prihaja tudi dobra branilska novica – v dresu Sočija je prvi dve tekmi odigral poveljnik slovenske obrambe Miha Mevlja.

Krhin končno zaigral za Nantes, Iličiću grozi počitek
Med vezisti je bilo največ skrbi povezanih z neigranjem Reneja Krhina, ki od začetka marca igra samo v reprezentanci, medtem ko je pri Nantesu na stranskem tiru. A ravno v sredo je 29-letni Štajerec le dočakal prvi nastop v sezoni, ko je odigral prvih 61 minut srečanja Nantes – Rennes (1:0).

Benjamin Verbič je pozabil na poškodbo in je v sredo v 91. minuti z golom prinesel Dinamu iz Kijeva zmago pri Mariupolu (0:1). Taktično skrbi povzročajo rumeni kartoni prvega slovenskega nogometaša v polju – Josip Iličić bi namreč v primeru novega opomina v Skopju nato moral izpustiti domačo tekmo z Avstrijo.


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO 2020

SKUPINA G, razpored tekem

7. krog, četrtek, 10. oktobra:
SEVERNA MAKEDONIJA – SLOVENIJA (ob 20.45)
LATVIJA – POLJSKA
AVSTRIJA – IZRAEL

8. krog, nedelja, 13. oktobra:
SLOVENIJA – AVSTRIJA (ob 20.45)
POLJSKA – SEVERNA MAKEDONIJA
IZRAEL – LATVIJA 15. oktobra

Lestvica:

POLJSKA             6  4 1 1  8:2 13
SLOVENIJA           6  3 2 1 12:5 11
AVSTRIJA            6  3 1 2 13:6 10
IZRAEL              6  2 2 2 11:11 8
SEVERNA MAKEDONIJA  6  2 2 2  8:8  8
LATVIJA             6  0 0 6  1:21 0

9. krog, sobota, 16. novembra:
SLOVENIJA – LATVIJA (ob 18.00)
IZRAEL – POLJSKA
AVSTRIJA – SEVERNA MAKEDONIJA

10. krog, torek, 19. novembra:
POLJSKA – SLOVENIJA (ob 20.45)
LATVIJA – AVSTRIJA
SEVERNA MAKEDONIJA – IZRAEL