Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da v telefonskem pogovoru ni pritiskal na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da v telefonskem pogovoru ni pritiskal na ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega. Foto: Reuters
Sorodna novica Objavljen prepis potrjuje, da je Trump pozval k preiskavi Bidna

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa je objavila strogo zaupno poročilo ameriškega žvižgača, ki je prijavil pogovor Trump-Zelenski, saj naj bi pogovor ogrožal nacionalno varnost. Žvižgač, ki ostaja anonimen, je v prijavi pogovora navedel, da je Trump "izrabil moč svojega položaja, da bi tujo državo zaprosil, naj se vmeša v ameriške volitve leta 2020".

"Globoko sem zaskrbljen, da spodaj navedena dejanja predstavljajo resen in očiten problem, zlorabo in kršitev zakona ali izvršne oblasti." Poleg tega je zapisal, da je Trump "poskusil pritiskati na tujo vlado, da bi preiskala enega njegovih glavnih političnih tekmecev", pri čemer se je nanašal na julijski klic med Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, poroča nemški portal Deutsche Welle.

BBC pa je ob tem navedel, da je iz objavljenega poročila razvidno, da prepis telefonskega pogovora sploh ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije, temveč je v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino. Bela hiša naj bi torej poskusila prikriti podrobnosti telefonskega pogovora.

Trumpa zanima, kdo je žvižgaču predal podatke

Ameriški predsednik je prijavo žvižgača na Twitterju že označil za lažne novice: "Žvižgač z informacijami iz druge roke? Še ene lažne novice! Poglejte, kaj je bilo izrečenega med zelo prijaznim klicem, brez pritiska. Še en lov na čarovnice!"

Po poročanju New York Timesa naj bi zdaj Trump od svojega osebja zahteval poročilo, kdo je žvižgaču posredoval informacije, saj da vse skupaj meji na "vohunjenje". Predsednik tudi meni, da bi bilo začetek preiskave za impeachment treba ustaviti, morda tudi s sodnim postopkom.

"Kar delajo demokrati tej državi, je sramotno in ne bi smelo biti dopustno. Moral bi obstajati način, da jih ustavimo, morda po zakoniti poti, s sodiščem," je dejal ob robu Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku.

Kongres dovolj glasov za začetek impeachmenta

Demokrati imajo dovolj glasov za začetek Trumpovega impeachmenta

Voditeljica kongresnih demokratov in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je že v torek napovedala sprožitev uradne preiskave Trumpa pred postopkom odstavitve (impeachment).

Predstavniški dom kongresa, ki je v sredo zvečer potrdil resolucijo s formalno obsodbo predsednika Donalda Trumpa, pa je danes dobil dovolj glasov za začetek postopka odstavitve Trumpa. Zdaj je potrebna še predaja prijave, saj lahko domnevno predsednikovo navzkrižno ravnanje z zakonom postane točka obtožnice le v primeru, da demokrati impeachment tudi sprožijo.

Končno besedo v postopku bo imel senat, v katerem je večina republikancev, in bodo predsednika po vsej verjetnosti oprostili vseh obtožb demokratske večine predstavniškega doma, ki ima skupaj 435 članov.

Padec podpore Joeju Bidnu

Vodja demokratov v senatu Chuck Schumer v rokah drži kopijo transkripta telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim. Foto: Reuters
Vodja demokratov v senatu Chuck Schumer v rokah drži kopijo transkripta telefonskega pogovora med ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in ukrajinskim predsednikom Volodomirjem Zelenskim. Foto: Reuters

Nancy Pelosi je med drugim Trumpa obtožila, da je poskušal očrniti kandidata za predsedniško nominacijo demokratske stranke Joeja Bidna in pritisnil na vodstvo Ukrajine, da bi v zameno za finančno pomoč državi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uvedel preiskavo zoper Bidnovega sina, ki je delal v ukrajinskem naftnem podjetju.

Glede na izide ene od javnomnenjskih raziskav kandidatka za predsedniško nominacijo demokratske stranke Elizabeth Warren prvič uživa višjo podporo med volivci kot Joe Biden. Po podatkih raziskave Quinnipiaca ima Warrenova 27-odstotno podporo, Biden 25-odstotno, Bernieja Sandersa pa podpira 16 odstotkov sodelujočih.

Teorija zarote: afera Ukrajina le past za demokrate

Tako Trump kot Zelenski sta priznala, da sta se slišala po telefonu, a zanikala kakršne koli pritiske. Foto: Reuters
Tako Trump kot Zelenski sta priznala, da sta se slišala po telefonu, a zanikala kakršne koli pritiske. Foto: Reuters

Trump je telefonski pogovor z Zelenskim opravil julija, le dan po zaslišanju nekdanjega posebnega tožilca Roberta Muellerja v predstavniškem domu, ki s svojo preiskavo ni mogel z zanesljivostjo dokazati ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016.

Teorija zarote, ki jo širi Trumpov odvetnik Rudy Giuliani, pravi, da so s tem "navideznim" škandalom demokrate ujeli v past impeachmenta, iz katere bo Trump izšel kot zmagovalec in osvojil še drugi predsedniški mandat.