Ameriški predsednik Donald Trump (na sredini) se je pogovarjal s takrat novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, na katerega naj bi po telefonu izvajal pritisk, da bodo ZDA zadržale pomoč Ukrajini, dokler Kijev ne bo sprožil preiskave proti sinu nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna (desno), Hunterju Bidnu. Preiskavo za impeachment je sprožila voditeljica kongresnih demokratov in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump (na sredini) se je pogovarjal s takrat novoizvoljenim ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, na katerega naj bi po telefonu izvajal pritisk, da bodo ZDA zadržale pomoč Ukrajini, dokler Kijev ne bo sprožil preiskave proti sinu nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna (desno), Hunterju Bidnu. Preiskavo za impeachment je sprožila voditeljica kongresnih demokratov in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Foto: Reuters

"Veliko se govori o Bidnovem sinu, da je Biden zaustavil tožilstvo, in veliko ljudi želi izvedeti kaj o tem, tako da kar koli boste lahko naredili pri generalnem tožilcu, bo odlično," piše v besedilu, ki ga je objavilo pravosodno ministrstvo. "Biden se hvali naokoli, da je ustavil tožilstvo, tako da če lahko to pogledate ... To se mi zdi grozno," je, kot je razvidno iz besedila, dejal Trump.

Po poročanju BBC-ja so podrobnosti, ki jih je objavila Bela hiša, zapiski pogovora med Trumpom in Zelenskim, ki so jih naredili takrat navzoči ameriški uradniki. Trump je sicer napovedal objavo popolnega in v celoti nespremenjenega posnetka. Trump v pogovoru omenja, kako je Joe Biden kot ameriški podpredsednik leta 2016 lobiral v Ukrajini za odstavitev glavnega tožilca Viktorja Šokina. Šokin je začel preiskavo podjetja Burisma, v katerem je bil Hunter Biden član nadzornega sveta.

Bela hiša je v sredo zjutraj objavila dokumente s podrobnostmi pogovora. Foto: Reuters
Bela hiša je v sredo zjutraj objavila dokumente s podrobnostmi pogovora. Foto: Reuters

Kot je še poročal BBC, je Trump Zelenskega pozval, naj sodeluje z ameriškim pravosodnim ministrom Williamom Barrom in njegovim osebnim odvetnikom Rudolphom Giulianijem.

Zelenski je v pogovoru dejal, da bo naslednji generalni tožilec "pogledal zadevo", na kar je Trump odvrnil, da je prepričan, da bo ugotovil, kaj narediti. Zelenski je nato dejal, da je bil med zadnjim obiskom v ZDA nastanjen v stolpnici Trump Tower.

Po objavi posnetkov pogovora je Trump dejal, da je poziv k impeachmentu "sramotna stvar", in znova zanikal, da je pritiskal na Zelenskega. "To je največji lov na čarovnice v ameriški zgodovini. To je sramota," je dejal novinarjem v New Yorku.

Zelenski: Name lahko vpliva le šestletni sin
Zelenski je danes v izjavi še pred objavo vsebine pogovora dejal, da lahko nanj vpliva le njegov šestletni sin. Kot je poudaril Zelenski je predsednik neodvisne države. Trump je, kot smo že poročali, priznal, da je julija po telefonu govoril z Zelenskim o korupciji v Ukrajini, vendar zanika, da je zadržal pomoč Kijevu, dokler ta ne bo sprožil preiskave sina nekdanjega podpredsednika ZDA Josepha Bidna. Zelenski se je v New Yorku popoldne po lokalnem času srečal s Trumpom in dejal, da ni nihče nanj pritiskal glede preiskave Bidnovega sina. Dodal je še, da je bil njegov julijski pogovor s Trumpom običajen pogovor. Poudaril je tudi, da ima Ukrajina dobre odnose z ZDA, on sam pa ne želi biti vmešan v predvolilni boj v ZDA.

Ameriški senat je ob tem soglasno, tudi s podporo vseh republikancev, potrdil resolucijo, ki od vlade predsednika ZDA Donalda Trumpa zahteva, naj pristojnim kongresnim odborom izroči poročilo žvižgača, ki ga je prijavil zaradi telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Voditeljica kongresnih demokratov in predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je namreč po strateškem posvetu vodstva demokratov v ponedeljek sporočila, da je v predstavniškem domu sprožila uradno preiskavo za impeachment oziroma za odstavitev predsednika, saj da Trump ogroža "nacionalno varnost, obveščevalne dejavnosti in zaščito žvižgačev". Demokrati zahtevajo, da se predsednik Trump, ki je zadevo označil kot "lov na čarovnice", zagovarja glede obtožb, da je izvajal politični pritisk na Ukrajino.

Kaj pomeni impeachment?

Postopek impeachmenta je bil v zgodovini ZDA uveden dvakrat, leta 1868 proti Andrewu Johnsonu in leta 1998 proti Billu Clintonu. Oba sta bila v senatu oproščena, Richard Nixon pa je leta 1974 odstopil še med preiskavo pred impeachmentom.
Danes pa impeachment pomeni zlorabo oblasti oziroma zaupanja javnosti, tudi če ne gre za kršitev določenega zakona.

Trump ne zanika pogovora z Zelenskim

Donald Trump je že pred objavo vsebine pogovora priznal, da je z Zelenskim res govoril po telefonu o tem, da želi preiskavo sina vodilnega predsedniškega kandidata demokratov Joeja Bidna Hunterja Bidna, ki je bil v odboru direktorjev ukrajinskega podjetja. Priznal je tudi, da je zadržal pomoč Ukrajini, ampak hkrati zatrdil, da ni šlo za pogojevanje enega z drugim. Trump je do torka tudi odločno zavračal objavo prijave žvižgača, ki naj bi vsebovala še kaj več spornih informacij.

Ameriški predsednik je že v ponedeljek obljubil, da bo objavil prepis pogovora z Zelenskim: "Ko bo celovit in nespremenjen prepis objavljen, boste videli, da je šlo za zelo prijateljski in popolnoma primeren klic."

Sorodna novica Mueller: Rusi so se vmešavali v volitve

Demokrati z vsemi topovi v obrambo svojemu predsedniškemu kandidatu

Popolnoma jasno pa je, da bi lahko kakršni koli obremenilni podatki resno ogrozili predsedniško kandidaturo demokrata Joeja Bidna na prihajajočih predsedniških volitvah novembra 2020, zato bodo demokrati pritisnili z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

Joe Biden je eden izmed demokratskih predsedniških kandidatov na volitvah 2020. Foto: Reuters
Joe Biden je eden izmed demokratskih predsedniških kandidatov na volitvah 2020. Foto: Reuters

Oster odziv Donalda Trumpa na Twitterju

A Trumpa je poteza Nancy Pelosi močno razburila, kažejo njegove objave na Twitterju. Iz niza krajših pogovorov s strokovnjaki na televiziji Fox News je izpostavil dele, v katerih pravniki in nekdanji državni tožilci trdijo, da želijo demokrati Trumpa "uničiti".

"Trumpa se ne da odstaviti le zato, ker nekomu ni všeč"

"Millerjevo poročilo ni uspelo, Nancy Pelosi vodi politično taktiko in daje vtis, da imajo (demokrati) kredibilne dokaze, pa nihče, niti sama Pelosijeva, niso niti videli transkripta pogovora z ukrajinskim predsednikom. Ni pravne podlage, to je politična taktika," je prepričana pravnica Jenna Ellis. Ob tem je pojasnila, da po ameriški ustavi ne obstaja politična odstavitev predsednika "le zato, če nam ta ni všeč", in da je "impeachment lahko izveden le na podlagi kredibilnih dokazov o zločinih na visoki ravni in prekrških, kot sta izdaja in podkupovanje".

Donald Trump svojim podpornikom intenzivno pošilja elektronsko pošto s prošnjo za sredstva za ustanovitev odbora za obrambo pred impeachmentom. V sporočilu zagotavlja, da ni storil nič narobe in da naj mu zaupajo. Foto: Reuters
Donald Trump svojim podpornikom intenzivno pošilja elektronsko pošto s prošnjo za sredstva za ustanovitev odbora za obrambo pred impeachmentom. V sporočilu zagotavlja, da ni storil nič narobe in da naj mu zaupajo. Foto: Reuters

Republikanec Kevin McCarthy ob tem meni, da je z dejanjem demokratov načet mednarodni ugled predsednika in da se demokrati "veselijo, saj je danes Amerika šibkejša". Poudaril je, da "žvižgač sploh ni slišal pogovora" in da bodo "demokrati osramočeni, ko bodo slišali pogovor".

Nekdanji tožilec v Washingtonu Joe Digenova je dejal, da Trumpovo ravnanje ni zločin: "Nič, kar je predsednik rekel v tem klicu ali za kar mislimo, da je rekel, po ustavi ni zločin, pa tudi če bi rekel, da ne bodo dobili denarja, ne bi bil zločin." Ob tem je še dejal, da so se demokrati zadeve lotili zelo površno, saj da bi moral spodnji dom kongresa sprejeti resolucijo, "s katero se zahteva preiskava zaradi impeachmenta in pooblastitev preiskave, to se ni zgodilo".

Sorodna novica Demokrati napovedali začetek postopka za odstavitev Trumpa

Uradne preiskave še ni

Predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je sicer že pooblastila šest kongresnih odborov, ki preiskujejo predsednika ZDA pred začetkom postopka njegove odstavitve s položaja. Postopek odstavitve se torej uradno še ni začel, saj je potrebno glasovanje celotnega predstavniškega doma. Podpora temu sicer narašča.

Ameriška ustava omogoča odstavitev predsednika s položaja, če ta zagreši izdajo, sprejme podkupnino ali podkupuje ali zagreši drugi tovrstni zločin. Postopek pa se začne, ko večina v predstavniškem domu potrdi posamezne točke obtožnice oziroma člene impeachmenta.

Zadnjo besedo bo imel (republikanski) senat

Je ameriški predsednik prekršil zakon?

Predstavniški dom nato prevzame vlogo tožilca in obtožnico prenese v senat, kjer se pripravi sodni postopek. Senat je v vlogi porote na procesu, ki ga vodi predsednik vrhovnega sodišča. Predsednik ima svoje odvetnike. Na koncu je senat tudi sodnik, ki odloča z glasovanjem o odstavitvi, na kar ni pritožbe. Za odstavitev je potrebna dvotretjinska večina senata, demokrati pa trenutno nimajo niti navadne večine.

Do začetka formalnega postopka je verjetno še kar daleč, saj se zdi, da želijo demokrati malce zadovoljiti svojo bazo s prekvalifikacijo potekajočih preiskav proti Trumpu v preiskave za impeachment. Trump vse preiskave uspešno ovira z zavračanjem pozivov njegovim sodelavcem in tožbami. Veliko bo odvisno od tega, kaj se bo izcimilo iz zgodbe o pritisku na Ukrajino.

ZDA: Demokrati za odstavitev Trumpa