Protesti se nadaljujejo drugi dan zapored. Foto: Reuters
Protesti se nadaljujejo drugi dan zapored. Foto: Reuters

Zagovorniki neodvisnosti Katalonije so se množično zbrali tudi v Gironi, Lleidi in Tarragoni. Na letališču Prat v Barceloni so zjutraj zaradi protestov preklicali približno 45 poletov. Protestniki so zaustavili promet na avtocestah blizu krajev Sant Gregori in Gurb. V Barceloni so protestniki zaprli glavne avenije.

Znova je prišlo do spopadov s policijo. Protestniki, nekateri so bili tudi delno zamaskirani, so v policijo metali različne predmete, policija pa jim je odgovorila s palicami, poroča DPA.

Civilnodružbeno gibanje ANC je pozvalo k shodu pred izpostavami španske centralne vlade po Kataloniji. Napovedanih je še več protestov, eden izme sindikatov pa je za petek napovedal splošno stavko.

Protestnikov je po poročanju Reutersa manj kot na ponedeljkovem protestu, ki ga je zaznamovalo nasilje med protestniki in policijo. Skupno je bilo ranjenih najmanj 75 ljudi, protestnik pa je ob posredovanju policije z gumijastimi oziroma penastimi naboji izgubil oko.

Junqueras: Kazni bodo le aktivirale gibanje za neodvisnost

Sorodna novica Katalonski voditelji obsojeni na zapor; Cerar: Notranja zadeva Španije

"Ne bomo prenehali misliti, kar mislimo. Idealov ne morejo uničiti zaporne kazni," je v prvem odzivu po obsodbi dejal nekdanji podpredsednik Oriol Junqueras, ki je bil obsojen na najdaljšo, 13-letno zaporno kazen. Poudaril je, da je nov referendum neizogiben in da bodo zaporne kazni le aktivirale gibanje za neodvisnost.

Vodja regionalne vlade Quim Torra je obsodbe označil za nesprejemljive in izrazil podporo protestnikov. "Začelo se je novo obdobje, ko bomo prevzeli pobudo in postavili implementacijo pravice do samoopredelitve znova v ospredje," je pozval Madrid k dialogu.

Španski zunanji minister Josep Borrel, sicer Katalonec, je dejal, da se težnje po neodvisnosti ne bodo končale z zapornimi kaznimi: "Včeraj, danes in jutri to ostaja politična težava, ki jo moramo rešiti." Gibanje za neodvisnost je obsodil totalitarnega odnosa, saj naj bi ignoriralo Katalonce, ki ne zagovarjajo samostojnosti.

Nasilje na ponedeljkovem protestu

Nasilje nad protestniki v Kataloniji

V ponedeljek se je več tisoč protestnikov zbralo na barcelonskem letališču El Prat. Policisti so nanje streljali s penastimi naboji in proti njim uporabili gumijevke. Protestniki so na policiste metali različne predmete in jih pršili z gasilskimi aparati. Obenem so razbijali okna, spopadi pa so trajali dolgo v noč.

Katalonska vlada je danes po navedbah El Paisa sporočila, da je katalonska policija Mossos d'Esquadra morala posredovati proti protestnikom, "da je zagotovila njihovo varnost".

Kot so navedle katalonske službe za nujno pomoč, so zdravniško pomoč nudile najmanj 75 ljudem. Na El Pratu so odpovedali kar 108 poletov. Protestniki so blokirali dostop do postaje podzemne železnice in železnice, ki letališče povezujeta z mestom. K blokadi letališča je pozvala civilnodružbena organizacija Tsunami Democratic. Tudi drugje po tej španski pokrajini so protestniki zasedli več cest in železniških prog.

Sodbe nekdanjim katalonskim voditeljem

Protestniki so se v ponedeljek spontano začeli zbirati v Barceloni in Gironi kmalu po objavi sodbe španskega vrhovnega sodišča, ki je v ponedeljek devetim katalonskim voditeljem zaradi njihove vloge v poskusu odcepitve Katalonije od Španije leta 2017 dosodilo od devet do 13 let zapora. Obsojeni so vstajništva in zlorabe javnih sredstev.

Noč v Barceloni minila v znamenju množičnih protestov

Katalonske oblasti so referendum izvedle kljub sodni prepovedi. Neodvisnost je podprlo 90 odstotkov udeležencev ob 42-odstotni udeležbi. Katalonski regionalni parlament je nato 27. oktobra 2017 potrdil resolucijo, ki predvideva ustanovitev neodvisne Katalonije kot "suverene, demokratične, socialne in pravne države". Španska vlada v Madridu upa, da bo dolgo pričakovana sodba omogočila obnovo dialoga s katalonsko vlado v Barceloni.

Madrid je medtem v Katalonijo že poslal policijske okrepitve in pripadnike Guardie Civil. V času sodbe naj bi bilo v regiji okoli 1.500 pripadnikov varnostnih sil. Napetosti med katalonskimi in španskimi oblastmi se sicer zaostrujejo že nekaj tednov. Za zadnje zaostrovanje je poskrbela aretacija devetih aktivistov za katalonsko neodvisnost konec septembra. Sedmerico so obtožili terorizma.