Sergio Ramos in Real Madrid sta mora Jana Oblaka pri 11-m. Kapetan belih je Slovencu zabil z bele točke ob obeh zmagovitih
Sergio Ramos in Real Madrid sta mora Jana Oblaka pri 11-m. Kapetan belih je Slovencu zabil z bele točke ob obeh zmagovitih "loterijah" in še dvakrat med potekom madridskih derbijev, s čimer je presegel Cristiana Ronalda, ki je z 11-m trikrat matiral Oblaka. Foto: Reuters
Sorodna novica Vsi štirje strelci Reala ukanili Oblaka z bele točke za zmago v superpokalu

Svetovno najbolj uveljavljena in poznana slovenska nogometaša sta vratarja, ki sta v zadnjih 48 urah imela različno srečo pri enajstmetrovkah. Nekdanjega kapetana Slovenije Samirja Handanovića je obramba najstrožje kazni spet proslavila in vpisala v rekordne knjige. Zdajšnjemu drugemu kapetanu izbrane vrste Janu Oblaku pa nakopale odpiranje starih ran, potem ko mu je serija kazenskih strelov odnesla španski superpokal.

Oblak: Strelec odloči, v katero smer gre
"Študiraš jih, gledaš jih, delaš, a strelec odloči, v katero smer gredo. Po nesreči so oni zadeli, mi pa zapravili dve 11-m,"
je bil po porazu v finalu v Džedi kapetan Atletica kot prvi pri televizijskih mikrofonih. "To je nogomet, to je loterija in mi nismo imeli sreče," se je Škofjeločan zatekel k nogometni frazi, ki se lepo sliši, a ji številni oporekajo resničnost.

Zidane mojstrstvo prenesel na varovance
Vsekakor Zinedine Zidane dobro ve, kakšen je recept za uspešne enajstmetrovke. Kdo se ne spomni panenke v finalu SP-ja 2006 proti Gigiju Buffonu. Pred odločilno serijo 11-m v finalu prenovljenega španskega superpokala je Zizou varovancem zaukazal: "Močno, ostro in v skrajne kote vrat."

In točno tako se je odvilo: Oblak je bil pri vseh štirih strelcih daleč od uspeha. Dani Carvajal, Rodrygo, Luka Modrić in Sergio Ramos so ga vsi poslali v napačno smer in četudi bi bil v pravi smeri, so bili streli močni in natančni. Zlasti od mladega Brazilca v 2. seriji pa stvar za nogometne učbenike, kako se pomete pajčevina in izvede 11-m, ki je ne more ubraniti nihče.

Obujen spomin na Milano
Že pred loterijo v Džedi je bil obujen spomin na Milano, finale Lige prvakov 2015/16 in serijo strelov z bele točke, ki so odločali o naslovu evropskega klubskega prvaka. Oblak se je po nasvetu Atleticovega strokovnega štaba vkopal na sredini, a ni dočakal pričakovane lahke obrambe. Četudi se 30 odstotkov 11-m izvede s strelom po sredini, so realovci petkrat zadeli s streli v desni spodnji kot.

Oblakovo nebranjenje 11-m v milanskem finalu je postal vir internetnih memov, zdaj pa predvsem zajedljivih komentarjev, tako v Španiji kot tudi na MMC-ju. Zdaj je Thibaut Courtois z obranjeno enajstmetrovko in pomočjo vratnice postal veliki junak, Oblak pa je še tretjič v karieri v finalu zaradi loterije ostal brez lovorike. Se škofjeloški zid res boji 11-m, kot se je po Milanu spraševal marsikdo?

Vratarji ubranijo povprečjo 17 odstotkov 11-m

Po statistiki InStata, ki je od leta 2009 zajel prek 100 tisoč 11-m iz vsega sveta in tekmovanj, se izkoristi 75,49 odstotka 11-m, vratarji jih ubranijo 17,57 odstotka, 4,07 jih zgreši okvir vrat, 2,87 odstotka pa jih strese sam okvir. Za primerjavo: Thibaut Courtois je v karieri iz 42 strelov z bele točke prejel 35 golov, branil pa je petkrat (12-odstoten).

Dobil 4 loterije, izgubil vse 3 finalne
V zdaj že bogati karieri ‒ ne nazadnje igra 11. sezono članskega nogometa ‒ je Jan Oblak sodeloval v 7 loterijah. Štiri so njegovi klubi dobili, a tri so izgubili. Težava, da so bile vse to odločilne tekme za lovorike na nevtralnem igrišču. Finale Evropske lige 2013/14 z Benfico proti Sevilli v Torinu (2:4), finale Lige prvakov 2015/16 z Atleticom proti Realu v Milanu (4:6) in zdaj finale španskega superpokala 2019/20 z Atleticom proti Realu v Džedi (1:4).

V omenjenih treh finalih ni Oblak branil nobene izmed 13 enajstmetrovk, pri čemer nasprotniki tudi niso zgrešili nobene. A čisto druga pesem so najstrožje kazni, dosojene proti Oblakovim moštvom med samimi tekmami, tam je škofjeloška hobotnica nadpovprečno uspešen: 12/42 oz. 29-odstoten.

Real in 11-m mora Atletica
"Gre za poraz po kazenskih strelih, ne gre za to, da bi imeli slabo tekmo,"
je Oblak kot prvi sogovorec in kapetan poraženega Atletica za konec zagotoviti, da bodo letos še prišli v položaj za lovoriko, četudi jih v šestnajstini finala Lige prvakov čaka branilec naslova Liverpool, v La Ligi točno na polovici prvenstva zaostajajo 5 točk za Barcelono in Realom, v kraljevem pokalu pa še niso začeli tekmovati.

A sam Diego Simeone in Atletico imata težave z loterijami 11-m in Realom. V zgodovini so rdeče-beli dobili le 5 od 14 izvajanj enajstmetrovk, pri čemer so izgubili prav vseh 5 serij kazenskih strelov proti belim mestnim tekmecem.

Z manj odigranimi tekmami je Samir Handanović ujel rekord Gianluce Pagliuce, ki pa je skupaj z vratnicami, prečkami in zgrešenimi streli ostal nepremagan z 31 enajstmetrovkami. Slovenec je skupno neprejel 30 enajstmetrovk in ima še 130 tekem časa, da preseže legendarnega Italijana, ki je na Apeninskem polotoku veljal za največjega mojstra 11-m. Foto: Reuters
Z manj odigranimi tekmami je Samir Handanović ujel rekord Gianluce Pagliuce, ki pa je skupaj z vratnicami, prečkami in zgrešenimi streli ostal nepremagan z 31 enajstmetrovkami. Slovenec je skupno neprejel 30 enajstmetrovk in ima še 130 tekem časa, da preseže legendarnega Italijana, ki je na Apeninskem polotoku veljal za največjega mojstra 11-m. Foto: Reuters
Sorodna novica Šov Josipa Iličića za čisto desetico in z rekordnimi 11 streli

Handanović ob boku rekorderja Pagliuce
V soboto je bilo v središču italijanske nogometne pozornosti soočenje dveh Slovencev. Samir Handanović - Josip Iličić. Najbolj vročega nogometaša ob prelomu leta sta v Milanu zaustavila Bastoni in Biraghi, tako da je Iličić v 90 minutah poskusil z enim samim strelom in še tega so mu blokirali. Soj žarometov je tako pripadel Handanoviću, ki se je v vlogi kapetana Interja vpisal v zgodovino Serie A.

Z ubranjeno enajstmetrovko Murielu v 88. minuti pri izidu 1:1 je Ljubljančan izenačil rekord po preprečenih 11-m v zgodovini elitnega italijanskega nogometnega prvenstva. Gospod 30 odstotkov: Samir Handanović je ubranil 24 od 79 najstrožjih kazni, s katerimi se je soočil v Serii A. Skupno je pri strelih z bele točke Handa v italijanskem prvenstvu ostal nepremagan 30-krat iz 79 poskusov, saj so nasprotniki devetkrat še zgrešili.

Handanovićeva obramba, da je ostalo 1:1

24. je ob strelu z bele točke Handanović ostal nepremagan. A Gianluca Pagliuca je med letoma 1988 in 2007 za 24 obranjenih 11-m potreboval kar 592 tekem, medtem ko je Handa za izenačitev rekordne znamke potreboval le 462 tekem od leta 2005 do zdaj, s čimer je tudi presegel legendarnega italijanskega čuvaja mreže, ki je bil med drugim tudi vratar Interja.

Eden izmed njih je Diego Perotti (Roma). Dobri izvajalci enajstmetrovk so tisti, ki gledajo vratarja vse do konca. Balotelli, Mendieta, Jorginho mi pridejo na pamet.

Samir Handanović

Vedno je pravi trenutek za obrambo
"Trenutek za obrambo je vedno pravi. Bilo je pomembno posredovanje zaradi izkupička težke tekme z Atalanto. Mislim, da je izid pravičen,"
je po tekmi za Sky Sport povedal Handanović, ki sicer za slovenske medije ne govori že od leta 2013.

"Padec v 2. polčasu? Zagotovo moramo to izboljšati, saj ko povedeš na srečanju, moraš odigrati drugače. Nekaj, na čemer moramo delati. Tekma je pokazala, da se moramo še izboljšati, nimam drugega dodati. Rad bi še čestital Atalanti, ker je proti njej res težko igrati. Vedeli smo, da bo težka tekma. Atalanta ima močne igralce, kar kaže v Italiji in Evropi," je o sami tekmi, po kateri je Inter vodilni položaj na lestvici moral prepustiti Juventusu, povedal kapetan nerazzurrov.

Perotti, Balotelli, Mendieta, Jorginho ...
Kot specialist za branjenje enajstmetrovk je zdaj 35-letni Handanović odgovoril tudi na vprašanje, kdo je najboljši izvajalec 11-m, s katerim se je soočil? "Sta dva ali trije. Eden izmed njih je Diego Perotti (Roma). Dobri izvajalci enajstmetrovk so tisti, ki gledajo vratarja vse do konca. Balotelli, Mendieta, Jorginho mi pridejo na pamet," je Handanović navedel zglede igralcev, ki znajo matirati tudi takšnega mojstra za strele z bele točke, kot je sam.