Težave Jakupovićeve v Melbournu
Slika skrušene Dalile Jakupović, ki je ob močnem kašlju lovila zrak, je obkrožila teniški del spleta in postala vodilna teniška novica dneva. Foto: Twitter
Slika skrušene Dalile Jakupović, ki je ob močnem kašlju lovila zrak, je obkrožila teniški del spleta in postala vodilna teniška novica dneva. Foto: Twitter

Slovenska teniška igralka Dalila Jakupović je ponoči začela kvalifikacije na prvem grand slamu sezone, OP-ju Avstralije, čeprav se dim in močno onesnažen zrak zaradi požarov na peti celini še zdaleč ni razkadil.

Sorodna novica Ob pomoči dežja le ukrotili obsežen požar

Bala se je, da bo omedlela
"Bilo je res hudo. Nikoli še nisem doživela česa podobnega. Bila sem res prestrašena. Strah me je bilo, da bom omedlela, zato sem pokleknila na tla. Nisem mogla niti hoditi. Ko sem bila pri tleh, je bilo lažje priti do zraka,"
je bila pred zbranimi novinarji zgrožena Dalila Jakupović. 28-letna Ankarančanka je potrebovala kar nekaj časa, da je prišla k sebi.

Ni imela izbire, morala je igrati
"Mislim, da to ni pošteno do nas, igralk, poleg tega zagotovo ni zdravo,"
je dejala Jakupovičeva in dodala, da je bila pravzaprav zelo presenečena, saj je bila prepričana, da danes zaradi slabih razmer ne bo kvalifikacij. "Mislila sem, da danes ne bomo igrali, a na koncu nisem imela izbire. Bolje bi bilo, če bi počakali do jutri, morda bo kakovost zraka vsaj malo boljša. Organizatorji imajo še vedno dovolj časa do začetka glavnega turnirja," je še dejala slovenska igralka, ki je na igrišču zdržala malo manj kot dve uri.

Številne igralke in trenerji so Jakupovićevi stopili v bran in povedali organizatorjem, da v takšnih razmerah ni mogoče igrati. Po več mesecih katastrofalnih požarov na peti celini se je kakovost zraka v Melbournu močno poslabšala in zrak je postal eden najslabših na svetu, avstralske oblasti so ga označile za "tvegano za zdravje".

Zaradi požarov močno onesnažen zrak nagaja v Melbournu
Sorodna novica Avstralski premier predlaga vzpostavitev komisije za preiskavo požarov

Meščanom svetovali, naj ostanejo doma
Prebivalcem so mestne oblasti Melbourna naložile, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata in domačim ljubljencem močno omejijo gibanje na prostem.

Organizatorji prvega turnirja za grand slam sezone pa so zatrdili, da spremljajo kakovost zraka in da imajo sodniki dvobojev moč, da ustavijo dvoboje, da bi zaščitili zdravje igralcev. "Treninge smo začasno ustavili zaradi slabe kakovosti zraka. A razmere se izboljšujejo, spremljamo jih ves čas," so danes zjutraj po krajevnem času sporočili organizatorji.

"Nenajboljša kakovost zraka v #Melbourne to jutro," je tvitnil Patrick Mouratoglou, trener prve dame tenisa Serene Williams, ob fotografiji mesta, zavitega v smog.

Šokanten prizor Slovenke, ki je lovila zrak
Prvi dan kvalifikacij so vseeno začeli, sicer eno uro pozneje, kot je bilo predvideno, nato pa je za nove pomisleke poskrbela Jakupovićeva, 180. igralka z lestvice WTA, ko je med dvobojem doživela resen napad kašlja in zaradi težav z dihanjem po vodstvu z 1:0 v nizih predala dvoboj proti švicarski tekmici.

Luksemburžanka Mandy Minella je prek Twitterja sporočila, da je šokirana, da so organizatorji v takšnih razmerah sploh dovolili začetek kvalifikacij. "Šokirana sem, da so se začele kvalifikacije na @AustralianOpen. Kaj pa zdravje vseh ljudi, ki morajo tu delati, še posebej otrok, ki pobirajo žogice," je tvitnila Minella.

Med Kavčičevim dvobojem se je zgrudil otrok
Do težav, povezanih s premočno onesnaženim zrakom, je prišlo tudi pozneje na dvoboju Slovenca Blaža Kavčiča in Britanca Jaya Clarka, ko se je na tribuni zgrudil otrok. Igralca sta prekinila igro in otroku nemudoma priskočila na pomoč, še pišejo avstralski mediji, pozneje pa je zanj poskrbela zdravniška služba.

Kavčič po skoraj treh urah v 2. krog
Blaž Kavčič
, 305. igralec sveta, je v prvem krogu s 7:6, 3:6, 6:2 premagal 21-letnega Britanca Jaya Clarka, ki je na 154. mestu lestvice ATP. Dvoboj je trajal 2 uri in 44 minut. V drugem krogu kvalifikacij bo 32-letni Kavčič lopar prekrižal s 16. nosilcem kvalifikacij, Nemcem Petrom Gojowczykom, 119. igralcem svetovne lestvice.

Stahovski premočan za Rolo
Blaž Rola
je končal kvalifikacije že v 1. krogu. Po dveh nizih ter uri in 39 minutah igre je Slovenca, 143. igralca sveta, s 7:6 (3) in 6:4 premagal 34-letni Ukrajinec Sergej Stahovski, ki je na 152. mestu lestvice ATP.


Sorodna novica Vročinski val ogroža gorečo Avstralijo, kjer zaradi suše pobijajo žejne kamele

KVALIFIKACIJE ZA OP AVSTRALIJE

SLOVENSKI NASTOPI

Ženske, 1. krog:
JUVAN (SLO/18) - GORGODZE (GRU) sreda

VÖGELE (ŠVI/11) - JAKUPOVIĆ (SLO)
4:6, 6:5, b.b.

Moški, 1. krog:
STAHOVSKI (UKR) - ROLA (SLO/31)
7:6 (3), 6:4

KAVČIČ (SLO) - CLARKE (VB)
7:6 (2), 3:6, 6:2

Aljaž Bedene je leto 2020 začel s prebojem v četrtfinale Dohe, a zdaj na prvem turnirju v Avstraliji presenetljivo obstal že v 1. krogu. Foto: Reuters
Aljaž Bedene je leto 2020 začel s prebojem v četrtfinale Dohe, a zdaj na prvem turnirju v Avstraliji presenetljivo obstal že v 1. krogu. Foto: Reuters

Najboljši slovenski teniški igralec Aljaž Bedene je doživel poraz že na uvodu turnirja ATP v Adelajdi. V prvem krogu je Bedene, 54. igralec z lestvice ATP, klonil pred ameriškim kvalifikantom Tommyjem Paulom, 90. igralcem sveta.

Tekmeca sta se med seboj pomerila prvič, 22-letni Paul pa je po uri in 13 minutah igre dobil dvoboj prvega kroga proti osem let starejšemu Slovencu s 6:4 in 6:4.

Prvi niz je bil izenačen vse do zadnje, 10., igre. Namesto do izenačenja na 5:5 je Američan prišel do brejka in vodstva. V drugem nizu je Bedene odvzel igro na servis Paula, ki pa je odgovoril z rebrejkom. Odločala je spet 10. igra, v kateri je Paul znova ubranil žogico za 5:5 in sam prevzel pobudo in zmagal nad bolj uveljavljenim kolegom.


Adelaide, ATP (546.355 USD)

1. krog:
PAUL (ZDA) – BEDENE (SLO)
6:4, 6:4


Turnir v Hobartu (Ž), 1. krog:
RIBAKINA (KAZ/3) – ZIDANŠEK (SLO)
6:4, 6:1