Premier napoveduje zmanjšanje izpustov, a
Premier napoveduje zmanjšanje izpustov, a "brez zapiranja tradicionalnih industrij". Foto: Reuters

Morrison je dejal, da bi bila ustanovitev preiskovalne komisije nujna. "To bom predlagal kabinetu," je napovedal v pogovoru za avstralsko javno televizijo ABC.

Premier, ki je sicer odločen zagovornik fosilnih goriv, je napovedal tudi omejitev izpustov toplogrednih plinov in priznal, da so podnebne spremembe "očitno vplivale na daljša, bolj vroča in sušna poletja".

"V prihodnjih letih bomo razvijali svojo politiko na tem področju, da bi še zmanjšali izpuste, vendar brez davka na ogljikov dioksid, brez zvišanja cen elektrike in brez zapiranja tradicionalnih industrij," je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Požari še naprej pustošijo

Požari po Avstraliji pustošijo že več mesecev. Danes je sicer delo gasilcem nekoliko olajšalo hladnejše vreme, tako da so lahko ogenj nekoliko omejili.

Po več kot desetih tednih jim je uspelo omejiti tudi megapožar, ki ga je na gori Gospers zanetila strela, nato pa je uničil več kot pol milijona hektarjev površin, vključno z obsežnimi deli nacionalnega parka Blue Mountains severozahodno od Sydneyja.

Medtem je v požarih v soboto umrl še en človek, in sicer gasilec. Po navedbah poveljnika gasilcev v zvezni državi Viktorija je 60-letnik umrl med gašenjem požara na območju Omeo. Najverjetneje je nanj padlo drevo.

S tem se je število smrtnih žrtev požara povzpelo na najmanj 27, nekateri mediji pa poročajo o 28 žrtvah.