Požari po Avstraliji pustošijo že več mesecev. Zahtevali so tudi najmanj 27 smrtnih žrtev. Umrlo naj bi tudi na milijone živali, ogromne površine ozemlja pa so opustošene. Foto: Reuters
Požari po Avstraliji pustošijo že več mesecev. Zahtevali so tudi najmanj 27 smrtnih žrtev. Umrlo naj bi tudi na milijone živali, ogromne površine ozemlja pa so opustošene. Foto: Reuters

Manjše območje sicer še gori, a so obeti, da jim ga bo uspelo pogasiti, dobri, je ocenil vodja gasilcev v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons. Požari na območju gore Gospers severozahodno od Sydneyja so goreli skoraj tri mesece. Prejšnji teden so se združili v en sam velikanski požar, ki je bil na primer po površini štirikrat večji od New Yorka. Skupaj je po navedbah oblasti zgorelo 800.000 hektarov površine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avstralija: Gasilci pogasili megapožar

Meteorologi so poleg tega prinesli dobre novice tudi za druge požare, ki divjajo v Novem Južnem Walesu. Območju se v naslednjih dneh obeta dež. Padlo bi lahko celo okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter, kar bi lahko prineslo precejšnje olajšanje tudi za sušo.

Močno padla priljubljenost premierja

Avstralski premier Scott Morrison se zaradi nezadovoljivega ukrepanja med katastrofalnimi požari v državi spopada z velikim upadom priljubljenosti, kaže anketa, ki jo je objavil avstralski Newspoll. Z delom premierja je nezadovoljnih 59 odstotkov vprašanih, le 37 odstotkov pa ga še podpira. To je popoln preobrat njegove priljubljenosti po sicer presenetljivi zmagi na parlamentarnih volitvah maja lani.

Vzrok za to je predvsem njegovo (ne)reševanje velike krize s požari. Med drugim je bil Morrison deležen ostrih kritik, ker je sredi krize odšel na dopust na Havaje. Še bolj pa so ga kritizirali zaradi številnih spodrsljajev in zavajajočih izjav glede ukrepov, ki naj bi jih izvajala vlada. Med drugim je vztrajal, da imajo lokalne oblasti na voljo dovolj virov za zaustavitev požarov.