Svobodni novinar David J. Constable piše o temah, povezanih s kulinariko, potovanji in družbo. Foto: Osebni arhiv
Svobodni novinar David J. Constable piše o temah, povezanih s kulinariko, potovanji in družbo. Foto: Osebni arhiv
Sorodna novica Harry in Meghan izgubila kraljeva naziva

"Večina tega, kar lahko preberete v britanskih medijih, je sranje. Njihov namen je zgolj, da si pridobijo bralce, da si zagotovijo promet," je glede poročanja britanskih medijev o Harryju in Meghan, pa tudi o kraljevi družini na splošno, odločen svobodni novinar.

Ne glede na ogorčenje, ki ga je njuna odločitev povzročila, pa ta, če gledamo nazaj, ni popolnoma nepričakovana, meni sogovornik. Harry, ves čas v senci "glavnih" članov kraljeve družine, in Meghan, ki je prva ženska, ki se je primožila v kraljevo družino, ki je predtem že imela svojo kariero (in z njo finančno neodvisnost), sta svojo odločitev za umik iz ožje kraljeve družine, napovedovala že skoraj od začetka, ugotavlja David J. Constable.

Z njim smo se pogovarjali tudi o razkoraku med tem, kar o tej temi poročajo mediji, in kar misli britanska javnost, o dvojnosti odnosa Britanci-kraljeva družina, pa tudi o prihodnosti mladega kraljevega para, ki z umikom od kraljevih dolžnosti stopa na neznan teren.

Vabljeni k branju pogovora.


"Harry se je poročil z lepo žensko, ravno sta dobila prvega otroka. Želita si v miru preživljati čas, zgolj biti družina, biti nekje na varnem ‒ in to popolnoma razumem," pravi sogovornik. Foto: Reuters

Je v britanski javnosti res tak vik in krik zaradi napovedanega umika Harryja in Meghan iz ožje kraljeve družine ali so to vprašanje tako izpostavljali zgolj mediji ‒ kot je to tudi sicer pogosto, ko gre za kraljevo družino?

V zadnjem tednu sem čas preživljal tako v Združenem kraljestvu kot v Italiji in v obeh državah so mediji obširno poročali o Harryju in Meghan, o vsem, kar je povezano z megxitom. Britanci so od nekdaj na čuden način obsedeni s kraljevo družino, en trenutek so jo oboževali, v naslednjem pa so jo skušali uničiti, kar gotovo v določeni meri usmerjajo tudi mediji. Tudi v tem primeru so povzročili razburjenje. Ali je to zato, da bi pridobili bralce, naročnike, povečali prodajo, klike na družbenih omrežjih, ali pa zato, ker tako res mislijo, pa ne morem z gotovostjo reči.

Vedno obstajajo pogodbe za pisanje knjig, televizijske oddaje, dobro plačani govorniški nastopi. Harryjev oče je še vedno princ Charles (bodoči kralj), njegov brat je še vedno William (bodoči kralj, zato mislim, da jima glede denarja ne bo ravno šlo za nohte.

O tem, kako se bosta preživljala

So pred njuno odločitvijo za "ločitev" od kraljeve družine obstajali kakšni znaki, da bosta, kot so se izrazili številni mediji, sprejela tako "drastično odločitev"?

Sam osebno nisem nikoli kaj dosti o tem razmišljal (niti me ni zanimalo), ampak zdaj, ko sta to sporočila, bi lahko rekel, da se je to že nakazovalo: on je Britanec, ona Američanka, počitnice v tujini, božično-novoletni dopust, ki sta ga preživela v tujini (stran od drugih članov kraljeve družine), dejstvo, da njegova "služba" in njegove "obveznosti" zahtevajo, da čas preživlja na Otoku, ona pa je imela kot igralka delo pretežno v ZDA in Kanadi ...

Ni prav verjetno, da bo kraljica Meghan in Harryja kaj dosti omejevala pri njunem delu, saj bi lahko izpadla kot kakšen mafijski don ali diktator, meni sogovornik. Foto: Reuters
Ni prav verjetno, da bo kraljica Meghan in Harryja kaj dosti omejevala pri njunem delu, saj bi lahko izpadla kot kakšen mafijski don ali diktator, meni sogovornik. Foto: Reuters
Sorodna novica Britanska kraljica: Sprejeli smo odločitev o prehodnem obdobju

Čeprav se zdi, da se je ozračje po ponedeljkovem srečanju na posestvu Sandringham na videz umirilo, še vedno ostajajo odprta številna ključna vprašanja, na primer, kdo bo plačeval varovanje vojvode in vojvodinje Susseških v Kanadi, kje bosta živela, ali bo kraljica dovolila, da obdržita kraljevska naziva ... Kako, mislite, da se bo kraljeva družina odločila? Kaj o tem mislijo Britanci?

Mislim, da je javnost glede tega precej razdeljena. Podobno je obdobju, ko odstopi kakšen premier ali predsednik, in so vsi v negotovosti glede tega, kaj se bo zgodilo, kaj bo počel, s čim se bo preživljal. Vedno obstajajo pogodbe za pisanje knjig, televizijske oddaje, dobro plačani govorniški nastopi. Harryjev oče je še vedno princ Charles (bodoči kralj), njegov brat je še vedno William (bodoči kralj, zato mislim, da jima glede denarja ne bo ravno šlo za nohte. Ne glede na to, ali jima bo kraljica dovolila obdržati kraljevski naziv, bosta zaradi tega, kdo sta oz. sta bila, še vedno kovala dobiček.

Sussexova sta ob odločitvi namignila, da je glavni razlog v ozadju njune odločitve pritisk (britanskih) medijev in skrb za svoje duševno zdravje. Menite, da je to dejansko res?

Ja. Poglejte, kako so ravnali s princeso Diano (tako kraljeva družina kot britanski tisk). Predstavljajte si, da ste majhen deček in da morate spremljati, kako vaše starše neprestano napadajo, da gredo tako daleč, da vaša mama zaradi tega umre. In da se mediji (časopisi, revije, televizijske oddaje, komiki) ves čas norčujejo iz vaših sorodnikov. Od trenutka, ko se je rodil, je bil tarča posmeha: član kraljeve družine, drugi princ, z oranžnimi lasmi, zdaj pa še malo plešast (sploh plešasti rdečelasec je priljubljena tarča britanskih satirikov).

Od trenutka, ko se je rodil, je bil tarča posmeha: član kraljeve družine, drugi princ, z oranžnimi lasmi, zdaj pa še malo plešast (sploh plešasti rdečelasec je priljubljena tarča britanskih satirikov).

O Harryju kot tarči vsesplošnega posmeha

Vojvoda in vojvodinja trdita, da si želita finančne neodvisnosti. Vprašanje je, kaj jima bo dovoljeno, ko se bosta uradno umaknila iz ožje kraljeve družine. Že zdaj krožijo govorice o pogovorih z modnimi znamkami, o gostovanjih v (ameriških) pogovornih oddajah, o pogodbah za knjige, o tem, da bosta ustanovila svoje dobrodelne organizacije. Po kateri poti bosta po vašem mnenju šla?

Po vseh omenjenih. Zakaj ne bi? Zelo slabe pevce in 18-letne blogerje plačujejo za te stvari, pa pokažejo manj. Mislim, da bosta še naprej podpirala obstoječe dobrodelne organizacije in ustanavljala nove (kar ni nikoli slabo), zagotovo bodo tudi pogodbe o pisanju knjig in plačila za govorniške nastope. Mislim, da ne smemo pozabiti, da je bila Meghan, še preden je spoznala Harryja, finančno neodvisna. Bila je razmeroma uspešna, znana igralka, ki so jo ljudje poznali ‒ verjetno je bila prva ženska, ki se je primožila v kraljevo družino, ki je bila že pred tem tako finančno kot karierno uveljavljena. Tudi Harry. Veliki Britaniji je služil tako v uniformi kot brez nje. Šolal se je na Sandhurstu (vojaška akademija, op. a.), služil je v britanski vojski, bil je v Afganistanu. In še naprej podpira tako veteransko organizacijo Forces Community kot Igre nepremagljivih (v izvirniku Invictus Games, igre vojnih invalidov).

David J. Constable. Foto: Osebni arhiv
David J. Constable. Foto: Osebni arhiv

Pa bo kraljica to dejansko dovolila?

Ne vidim, kako bi ju lahko ustavila. Poleg tega pa: zakaj bi ju sploh hotela? Če bi jima stala na poti, bi to po mojem mnenju povzročilo še večji razkol. Poleg tega bi lahko delovala kot kakšen mafijski don ali diktator, ki skuša v nekaj prisiliti dva odrasla in dojenčka ‒ mlado družino.

Veliko je bilo govora tudi o tem, kako pristranski so britanski mediji do kraljeve družine, sploh pa do Meghan. Večkrat je bilo slišati, da gre v resnici za rasizem, da se spravljajo na Meghan zaradi barve njene polti. Koliko je po vašem mnenju v tem resnice?

No, o tem bi lahko debatirali. Razprava o tem, kaj je in kaj ni rasistično, je težko vprašanje, odgovor pa odvisen od tega, koga vprašaš, od kod prihaja, kakšni so njegovo ozadje, življenjske izkušnje. Osebno mislim, da tukaj rasa ni bila ključna.

Kaj pa je bil po vašem mnenju ključni razlog, da so se mediji obrnili proti Meghan oz., morda bi morala reči, da so se nehali pretvarjati, da jo imajo radi?

Velik del britanske javnosti vidi člane kraljeve družine kot nekaj, kar jim pripada, kot ljudi, za katere lahko navijajo ali pa jih izžvižgajo, ko se jim to zahoče. Nekateri so ljubosumni, zavidajo mu, kar ima, ali pa so jezni, ker jih (potencialno) zapušča. Poleg tega, morda, so v njej videli Wallis Simpson, katere napovedana poroka s kraljem Edvardom VIII. je povzročila ustavno krizo in pozneje vodila do njegove abdikacije.

Ampak večina, kar lahko preberete v britanskih medijih, je sranje. Njihov namen je zgolj, da si pridobijo bralce, da si zagotovijo promet. Tu ne gre za premierja ali kralja in kraljico. Gre za dva mlada človeka, ki sta zaljubljena in katerih vloga znotraj kraljeve družine je majhna.

Sorodna novica Vojvoda in vojvodinja Susseška se odmikata od kraljevskih dolžnosti

Menite, da je bila odločitev, ki sta jo sprejela Harry in Meghan prava za njiju in za monarhijo? Bosta imela od nje koristi ali jo bosta obžalovala?

Hmmmm. Bolj kot razmišljam o tem, bolj se nagibam k DA. Zakaj? Harry je drugi sin, drugi princ. Njegov brat ima že otroka (in sina), zato je precej malo verjetno, da bo Harry kdaj kralj. Kraljeva družina ima s tem tradicionalno velike težave, ne ve, kaj bi s t. i. "rezervnimi" princi. Zanje namreč ne obstajajo nobene konkretne vloge, znajti se morajo sami. Podobne težave sta imela tudi Margaret (kraljičina sestra, op. a. ) in Andrew (kraljičin drugi sin, op. a.), ki sta oba zaradi tega imela osebne težave, ves čas sta bila potisnjena v ozadje, za glavne člane kraljeve družine.

Harry se je poročil z lepo žensko, ravno sta dobila prvega otroka. Želita si v miru preživljati čas, zgolj biti družina, biti nekje na varnem ‒ in to popolnoma razumem.

"Trdi Megxit" za Harryja in Meghan