Erjavca je na volilnem kongresu stranke podprlo 80 delegatov, medtem ko je kmetijska ministrica Pivčeva dobila prepričljivih 143 glasov. Foto: BoBo
Erjavca je na volilnem kongresu stranke podprlo 80 delegatov, medtem ko je kmetijska ministrica Pivčeva dobila prepričljivih 143 glasov. Foto: BoBo
Sorodna novica Aleksandra Pivec je nova predsednica DeSUS-a, Erjavec odstopa

Andraž Zorko z agencije Valicon ni verjel, da so delegati sposobni sprejeti tako odločitev. Je pa ta po njegovem mnenju v vseh pogledih zelo pozitivna za nadaljnji razvoj dogodkov v Sloveniji. "Lahko rečemo, da Karla Erjavca ni več, je samo še Slovenija," ugotavlja Zorko. Dodaja, da brez DeSUS-a že od leta 1997 ni bilo nobene vlade, "tako da je to v vseh pogledih pozitiven razvoj, ki sledi menjavam predsednikov strank, ki gledajo naprej".

Vse skupaj pa je, kot je prepričan, "zakuhal" premier Marjan Šarec, kar je pozitivno. "Kar koli si že mislimo o Šarcu in njegovi ekipi, če nič drugega, je naredil to, kar je obljubljal: spremembo v slovenski politiki. Odkar je predsednik vlade, sta se zamenjala že dva predsednika strank (SMC in zdaj DeSUS), česar nismo videli pred tem," je pojasnil analitik.

V tem trenutku se po Zorkovem mnenju zdi, da je vlada zdaj še močnejša, ker je Erjavec napovedal odstop z mesta ministra za obrambo. Spomnil je namreč, da Erjavcu ni uspelo zagotoviti vseh glasov poslanske skupine pri glasovanju o proračunu in o kohezijski ministrici Angeliki Mlinar.

"Več kot dobrodošlo je, da ima Slovenija še eno parlamentarno stranko, ki jo vodi ženska, je pa treba dodati, da se resnične skrbi za Aleksandro Pivec šele začenjajo," meni Pengov Bitenc. Foto: BoBo

Politični komentator Aljaž Pengov Bitenc je prav tako poudaril prednost, s katero je izzivalka premagala dosedanjega predsednika. Po njegovem mnenju je Erjavcu v petnajstih letih uspelo na vse ravni stranke nastaviti dovolj lojalnih kadrov, da bi ohranil oblast v stranki tudi v težkih časih. "Kaže, da je bila ta lojalnost bolj kratkega veka, ali pa so časi za stranko res težki. Če je soditi po poteku današnjega kongresa, gre za slednje, saj takšne organizacijske blamaže že nekaj časa nismo videli," je dodal.

Aleksandra Pivec bo po njegovih besedah morala hitro pokazati, da ni zgolj satelit premiera Šarca, hkrati pa ima veliko dela, da bo izboljšala delovanje stranke.

Napovedani odstop Erjavca z mesta obrambnega ministra pa na neki način pomeni tudi posredno zaušnico predsedniku republike Borutu Pahorju, ki je Erjavca podprl pri umiku slovenskih vojakov iz Iraka.

"Očitno je volilni poraz znotraj stranke precej bolj načel Erjavčevo vladavino, kot se je zdelo," ugotavlja Pengov Bitenc. Foto: BoBo