Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov, Stražišar pa je prepričal osem delegatov. Foto: BoBo
Pivčevo je podprlo 143 delegatov, Erjavec je dobil 80 glasov, Stražišar pa je prepričal osem delegatov. Foto: BoBo
Sorodna novica Prepričljiv poraz Erjavca je presenečenje

"To je simbolična menjava, da lahko vodstvo prevzame nova generacija," je dejala Pivčeva in to označila kot pomemben dogodek ne le za DeSUS, temveč za vso slovensko politiko. Odgovornost za vodenje te države po njenih besedah prehaja na novo generacijo politikov, ki bodo z drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive, ki čakajo prihodnje generacije.

Opozorila je, da ne smejo dopustiti, da bi se nove generacije starejših soočale s socialno izključenostjo in revščino. Dostojna starost mora biti, kot je dejala nova predsednica DeSUS-a, ena največjih vrednot družbe, ob tem pa ne bodo pozabili na mlajšo generacijo.

Predsednik vlade Marjan Šarec ji je čestital po Twitterju ter si zaželel tvornega sodelovanja v koaliciji. "Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil," je dodal.

Aleksandra Pivec bo prva predsednica na čelu stranke DeSUS. 47-letna doktorica kemijskega inženirstva v trenutni vladi vodi kmetijski resor, pred tem pa je vodila Znanstveno-raziskovalno središče Bistra na Ptuju ter delala v uradu vlade za Slovence v zamejstvu. Foto: BoBo
Aleksandra Pivec bo prva predsednica na čelu stranke DeSUS. 47-letna doktorica kemijskega inženirstva v trenutni vladi vodi kmetijski resor, pred tem pa je vodila Znanstveno-raziskovalno središče Bistra na Ptuju ter delala v uradu vlade za Slovence v zamejstvu. Foto: BoBo

Kaj naj bom razočaran? To je demokracija. Tega zaupanja, ki sem ga pričakoval, pač nisem dobil. Življenje teče dalje.

Karl Erjavec med odhodom s kongresa

Erjavec ne bo več minister

Karl Erjavec ni skrival razočaranja in je pojasnil, da ni dobil pričakovanega zaupanja po 15 letih napornega dela, a da spoštuje odločitev. Ostaja član stranke, bo pa odstopil z mesta obrambnega ministra, saj je ministrska mesta zasedal kot predsednik stranke, da je tako po njegovih besedah v vladi lahko čim bolje uresničeval koalicijske pogodbe. "Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro."

Zavrnil je namigovanja, da bi lahko ustanovil novo stranko in dodal, da ostaja član DeSUS-a. "Ko me bodo pokopali, bom še vedno član stranke DeSUS-a," je pripomnil.

Podpredsedniki stranke

Delegati so izvolili tudi nove podpredsednike stranke. To so postali Anita Manfreda, Jelka Kolmanič in Anton Balažek.

Pivčeva bi se pogovorila

Napoved Erjavčevega odhoda iz vlade je presenetila Pivčevo, ki upa, da je prostor tudi za spremembo njegove odločitve. Spomnila je na svoje stališče, da bi lahko v primeru zmage enega ali drugega oba obdržala ministrsko funkcijo.

Na vprašanje, ali bo DeSUS v primeru odhoda Erjavca vztrajal pri vodenju obrambnega resorja ali pa bi jih utegnilo zanimati vodenje katerega drugega resorja, je odgovorila: "Za to bo čas v ponedeljek, najprej želim govoriti z dosedanjim predsednikom. Mislim, da je prav, da se tudi o tem pogovoriva, nenazadnje ostajava člana iste stranke." Napovedala je še, da bo v ponedeljek glede te teme poklicala tudi premierja.

Kaj bo sicer počel Erjavec, seveda še ni znano, ne bo pa se mogel vrniti v državni zbor, saj na zadnjih parlamentarnih volitvah ni bil izvoljen za poslanca.

Desus bo vodila Aleksandra Pivec
Sorodna novica Erjavec: "Moj največji strah je, da nam bodo ugrabili stranko"

Napeto spremljanje

Že zelo dolgo ni sestanek delegatov kakšne politične stranke požel takšnega silnega zanimanja javnosti kot tokratni DeSUS-ov kongres. Za predsednika so se potegovali trije kandidati, pozornost pa je bila uprta v boj med aktualnim predsednikom Karlom Erjavcem in izzivalko, ministrico za kmetijstvo Aleksandro Pivec. Vroča predkongresna tekma je nakazala, da utegne izid vplivati na širšo politično sliko.

Za predsednika je kandidiral še pravnik in jeseniški občinski svetnik Borut Stražišar, a se v kampanji ni veliko pojavljal.

Na kongresu se je po podatkih verifikacijske komisije zbralo 231 od 238 pričakovanih delegatov z volilno pravico, ki so izbrali tudi tri podpredsednike stranke ter spremenili statut.

Trije kandidati za predsednika DeSUS-a: Aleksandra Pivec, Karl Erjavec in Borut Stražišar. Foto: BoBo
Trije kandidati za predsednika DeSUS-a: Aleksandra Pivec, Karl Erjavec in Borut Stražišar. Foto: BoBo

Pet ur napetega vzdušja in očitkov

Prav prešernega vzdušja ni bilo, v stranki so si nalivali čistega vina: na račun Erjavca, da je rezultat DeSUS-a iz volitev v volitve slabši, na račun Pivčeve pa, da je do kandidature stranka ni zanimala in da ne pojasni spornih prejemkov za neopravljeno delo, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

Erjavec: Kongres naj stranko poveže

Erjavec je v nagovoru članom kongresa spomnil, da je uresničil svojo obljubo, ki jo je dal leta 2005 ob prevzemu vodenja stranke. In sicer, da stranka DeSUS nikoli več ne bo trepetala za vstop v parlament in da nikoli več ne bo najmanjša parlamentarna stranka.

Po njegovi oceni prihajajo prelomni trenutki: "Imamo manjšinsko vlado, ves čas nad nami visijo parlamentarne volitve. Zelo pomembno je, da bi kongres stranko povezal, združil in povečal zaupanje".

Povzel je trdo delo stranke v vladi in opozoril, da ni vedno lahko doseči ciljev. DeSUS je namreč po njegovem mnenju motnja v političnem prostoru, saj uresničitev programa zahteva veliko proračunskih sredstev. "Če želiš kar koli doseči, je boj izjemno trd, če si preveč siten, pa dobiš interpelacijo ...," je potožil.

Ob tem je poudaril, da so programi lahko lepi in se lepo slišijo ter da takoj podpiše tisto, kar sta predstavila protikandidata. A če ne prideš v DZ in v vlado, programa ne moreš izvajati, je opozoril. Zatrdil je še, da osebno ni v vladi zato, da bi užival. Spomnil je na odgovornost in med drugim omenil odločitve v primeru vračanja slovenskih vojakov iz Iraka.

Sicer pa Erjavec meni, da ima DeSUS odličen program in ne vidi potrebe, da bi jeseni imeli programski kongres, ki ga je napovedala protikandidatka Aleksandra Pivec. Prepričan je, da je stranka v DZ-ju, ker vodijo dobro politiko. A tisti, ki mislijo, da bodo vedno 100-odstotno uresničili koalicijsko pogodbo, po njegovih besedah ne vedo, kaj je politika. Včasih je namreč spopad v koaliciji močnejši kot spopad z opozicijo, ker se v koaliciji deli proračunski kolač, je poudaril.

Če bi bil izvoljen, je želel za ponedeljek sklicati izvršni odbor stranke, na katerem bi predlagal, da takoj vložijo zakon o demografskem skladu in zakon glede vdovskih pokojnin. Ob tem se je strinjal z nekaterimi ocenami, da izgubljajo zaupanje upokojencev, ker se preveč prilagajajo koaliciji.

Karl Erjavec se je potegoval za peti mandat na čelu DeSUS-a. Stranko je prevzel leta 2005. Foto: Televizija Slovenija
Karl Erjavec se je potegoval za peti mandat na čelu DeSUS-a. Stranko je prevzel leta 2005. Foto: Televizija Slovenija

Nova vizija Pivčeve

Pivčeva je v kongresnem nagovoru dejala, da želi ponuditi novo vizijo vodenja stranke. Opozorila je na padec javnomnenjske podpore stranki v zadnjih letih, česar ne gre podcenjevati. Stranka ne sme biti zadostna sama sebi, temveč mora biti odprta, vključujoča, bolj povezana in povezovalna, je še poudarila.

Kot je dejala, ne želi govoriti o tem, kdo je odgovoren za slabe izide na volitvah, a verjame, da premorejo toliko poguma in samokritičnosti, da ocenijo, kaj lahko storijo in kako lahko prepričajo še koga, da bodo na volitvah uspešnejši. Opozorila je, da spopadi znotraj stranke močno škodijo.

Zatrdila je, da se je tekmo za predsednico trudila voditi pošteno in brez obtoževanj. "Žalostna in razočarana sem, če je kdo razumel, da moji nameni niso dobri ali da sem komu želela slabo. To ni v moji naravi in to ni bil moj namen," je zatrdila in dodala, da je bil njen namen, ko je podala soglasje h kandidaturi, pošten in iskren. "Stranko spoštujem," je dodala.

Aleksandra Pivec je članom ponudila
Aleksandra Pivec je članom ponudila "roko, energijo in glas, ki bo močno odmeval". Foto: Twitter Rok Šuligoj

Kot nekaj ključnih točk svojega programa je naštela zakon o dolgotrajni oskrbi, skrajševanje čakalnih dob v zdravstvu, oblikovanje demografskega sklada in dvig pokojnin.

V primeru izvolitve je napovedala programski kongres v tem letu. "Združeni in enotni imamo moč, da igramo pomembno vlogo v tem obdobju," je dejala in ocenila, da je bil današnji kongres prelomnega pomena za stranko in celoten politični prostor. Če jo bodo izvolili, je članom ponudila "roko, energijo in glas, ki bo močno odmeval".

Stražišar za dolgoživo družbo

Javnosti manj znani kandidat za predsednika, pravnik Borut Stražišar, je nastopil z naslovom programa Za dolgoživo družbo. Opozoril je, da živimo v resnih časih, ki terjajo jasne ideje in koncepte. Vsi problemi namreč po njegovem mnenju izvirajo iz tega, da v družbi zlasti na tem področju nismo postavili jasnih konceptov in idej.

Kot je pojasnil, je njegov namen s kandidaturo stranki ponuditi alternativni program, saj da mora DeSUS s programom pripraviti zgodbo, s katero bodo nastopili na volitvah. "Brez te zgodbe, samo s spiskom želja, ki ga imate v sedanjem programu, oprostite, ste odpisana stranka," je bil do ponudbe v stranki kritičen Stražišar.

Izpostavil je zlasti slabšanje položaja starejših ljudi in opozoril na diskriminacijo starejše generacije, ki da nastopi že po 45. letu. Prepričan je, da bi potrebovali ministrstvo za dolgoživo družbo in poseben proračunski sklad, ki bi pokrival razliko v pokojninski blagajni.

Erjavca so med kritiko Pivčeve prekinili medklici in žvižgi. Foto: BoBo
Erjavca so med kritiko Pivčeve prekinili medklici in žvižgi. Foto: BoBo

Nagovarjanje na terenu

Bolj kot osrednja sporočila vseh treh predsedniških kandidatov pa je bilo pomembno, kako uspešni so bili kandidati pred kongresom pri obiskovanju in nagovarjanju delegatov na terenu. V politiki je pač tako, da je treba znati šteti. In kam so se nagibali v Zvezi društev upokojencev Slovenije (ZDUS)? Predsednik Janez Sušnik je sicer povedal, da Pivčevo premalo pozna, a v isti sapi tudi dodal. "Kogar bodo izvolili, tisti pač bo, s tistim bomo sodelovali," je bil diplomatski.

Žvižgi za Erjavca ob kritiki Pivčeve

Erjavec se je sicer že v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke, kar je iz dvorane sprožilo medklice, da to ni korektno. Žvižge si je prislužil s kritiko Pivčeve, ki da ni sodelovala pri delu stranke. V luči očitkov glede slabšega rezultata DeSUS-a na zadnjih parlamentarnih volitvah pa ni pozabil niti na koalicijske SMC in SAB: "Kaj SMC-ju pomaga 10 poslancev, če jih ankete ne zaznavajo. Kaj pomaga Alenki Bratušek pet poslancev, če je na lokalnih volitvah dobila šest mandatov, stranka DeSUS pa 147 in dva župana."

Nekdanji podpredsednik stranke in nekdanji minister Tomaž Gantar, ki podpira Pivčevo, pa je opozoril, da delati enako naprej in pričakovati drugačen rezultat, ne gre. V preteklosti, ko je bil tudi sam del vodstva DeSUS-a, so naredili nekaj napak, je priznal in naštel denimo zamujeno priložnost za oblikovanje demografskega sklada, nesprejemljivo pa je tudi, da še ni zakona o dolgotrajni oskrbi. V razpravi o poročilih so puščice letele na oba kandidata in tudi na njune podpornike, kar je pokazalo tudi na razdeljenost stranke na terenu. Več poročevalcev in razpravljavcev je danes priznalo, da so tudi zaradi strankarskega dogajanja v zadnjem času, ki je potekalo na očeh javnosti, žalostni in razočarani.

Nekateri so pozvali k odločnejšemu nastopu v koaliciji ob nerešenih težavah, denimo zaradi dolgih čakalnih vrst v zdravstvu. Opozorili so na nerešeno vprašanje demografskega sklada in drugih tem, ki zadevajo zlasti starejšo populacijo. Tako je bilo slišati precej pozivov k vrnitvi stranke h koreninam, torej predvsem k zavzemanju za upokojence ter k boljšemu sodelovanju z Zvezo društev upokojencev Slovenije.

Če ne bi bil Karl Erjavec tako prodoren in uspešen politik, potem danes ne bi cela Slovenija na neki način sodelovala na tem kongresu in ne bi bilo toliko drugih politikov, ki se ga trudijo odstraniti.

Nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar

Tako Erjavec kot Pivčeva sta pričakovala zmago

Pivčeva je bila ob prihodu na kongres prepričana o pravilnosti svoje odločitve glede kandidature. "Neke moje osebne kalkulacije kažejo, da bi se lahko izšlo meni v prid," je dejala.

Erjavec pred začetkom kongresa ni želel dajati izjav, a je tudi on pričakoval zmago. V pozdravnem nagovoru je ocenil, da je bil kongres sklican v pravem trenutku, ko se v slovenskem političnem prostoru dogajajo prelomni dogodki.

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je pred kongresom izjavila, da si obeta zmago. Foto: BoBo
Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je pred kongresom izjavila, da si obeta zmago. Foto: BoBo

Večina poslanske skupine za Erjavca

Erjavca je podprla večina poslanske skupine, medtem ko so med podporniki Pivčeve nekateri nekdanji strankarski veljaki, med drugim nekdanji minister Tomaž Gantar.

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je pred kongresom znova ocenil, da bo Erjavec zmagovalec. "Pomp, ki se ustvarja okoli kongresa, ni bil viden in ne slišan v nobeni stranki že od osamosvojitve," je ugotavljal in dodal, da je bilo veliko nekorektnega boja tudi za druge položaje v stranki.

Za tem, kot pravi, stojijo tisti v stranki, ki v preteklosti niso dosegli vidnejših rezultatov. To prinaša demokracijo, a tudi odnaša dobro medsebojno sodelovanje, je opozoril Jurša, čeprav zagotavlja, da bo poslanska skupina v vsakem primeru delala naprej. Ponovil pa je tudi prepričanje, da si tako leve kot desne stranke želijo destabilizirati DeSUS oz. ga odstraniti s političnega prizorišča, a zagotavlja, da se to ne bo zgodilo.

Po besedah poslanca Ivana Hršaka je Erjavec s svojimi rezultati dokazal, da je bil najboljši predsednik v zgodovini stranke. Foto: BoBo
Po besedah poslanca Ivana Hršaka je Erjavec s svojimi rezultati dokazal, da je bil najboljši predsednik v zgodovini stranke. Foto: BoBo

"Najboljši predsednik v zgodovini stranke"

Dolgoletnemu predsedniku sta bila naklonjena tudi nekdanja ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar in poslanec Ivan Hršak. "Če ne bi bil Karl Erjavec tako prodoren in uspešen politik, potem danes ne bi cela Slovenija na neki način sodelovala na tem kongresu in ne bi bilo toliko drugih politikov, ki se ga trudijo odstraniti," je v izjavi pred kongresom ocenila Bizjak Mlakarjeva.

Po besedah Hršaka je Erjavec s svojimi rezultati dokazal, da je bil najboljši predsednik v zgodovini stranke. Kritičen pa je bil do predkongresnega dogajanja. Ne glede na to, da je premier Marjan Šarec zavrnil očitke, da se vmešava oz. favorizira Pivčevo, njegova ravnanja po besedah Hršaka namreč kažejo prav na tiho podporo Pivčevi.

Pomp, ki se ustvarja okoli kongresa, ni bil viden in ne slišan v nobeni stranki že od osamosvojitve.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša

Branko Simonovič: Pojavljajo se namigi

Poslanec DeSUS-a Branko Simonovič, ki svojega favorita ni želel razkriti, pa je bil tudi glede enotnosti poslanske skupine po kongresu bolj negotov. "Težko kar koli rečem, saj so se tudi tukaj pojavili različni namigi," je dejal.

Po njegovih ocenah je kongres mejnik tudi za odnose v koaliciji. Kot je dejal, je od leta 1994 član stranke DeSUS in nikoli do zdaj ni čutil toliko razdvojenosti in nezaupanja, kar velja tudi za poslansko skupino.

Notarja pri štetju glasov ni bilo, saj gre za nepotreben strošek, so odločili delegati, ki so dodobra napolnili dvorano hotela Mons. Foto: BoBo
Notarja pri štetju glasov ni bilo, saj gre za nepotreben strošek, so odločili delegati, ki so dodobra napolnili dvorano hotela Mons. Foto: BoBo

Notarja pri štetju glasov ni bilo

Delegati so zavrnili predlog pokrajinskega odbora Ptuj Ormož, da bi bil ob volitvah navzoč tudi notar. Proti je glasovalo 118 delegatov, za pa 97. Kot je pojasnila tudi podpredsednica stranke Jelka Kolmanič, gre za nepotrebne stroške, obžalovala pa je tudi nezaupanje v stranki. Delegati so bili po tem sklepu tudi neenotni pri glasovanju o dnevnem redu.

Delegati so se sicer pri sprejemanju dnevnega reda in poslovnika kongresa s precej zmede zatikali več kot uro in pol. Erjavec se je zavzel za to, da imajo kandidati za funkcije pravico do opazovanja dela volilne komisije in štetja glasov. Stražišar in Pivčeva pa sta bila za to, da vsak od njiju pooblasti enega od delegatov za opazovalca pri štetju glasov.

Kongres je nazadnje izglasoval predlog, s katerim so razširili volilno komisijo s petih na 10 članov, tako da so bili zastopani vsi pokrajinski odbori.

Na kongresu DeSUS-a oster boj